Asfaltointi: hinta (2022) ja usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 18.05.2022 klo 12:05

Pihat, teollisuusalueet tai maantiet asettavat omanlaisensa vaatimukset kalustolle ja osaamiselle asfaltin päällystystöissä. Minkälaisesta asfaltoimisprojektista onkaan kyse, löydät asfalttiyritykset ja asfalttityöntekijät Kodinplazasta.

Asfaltin hinta määrittyy

  • tarvittavien pohja- ja alustustöiden laajuudesta
  • edellisen asfaltin jyrsimistöistä
  • kuljetettavan asfalttiaineksen määrästä
  • asfaltoitavan alueen, esimerkiksi teollisuusalueen tai tien pinta-alasta

Asfaltointi maksaa kohteesta riippuen alkaen noin 14 € per neliömetri. Yleensä kustannukset pienenevät suhteessa asfaltoitavan alueen kokoon. Esimerkiksi 50 m2 alueen asfaltointi voisi maksaa 1700-2000 euroa, kun taas 100 m2 alueen asfaltointi 2800-3000 euroa.

”Uusi asfaltti pintaan ja menoksi” ei ole aina paras tapa toteuttaa asfaltoimisprojekti, vaikkakin siitä selvitään nopeasti ja vähemmällä työmäärällä. Kaikki ovat varmasti nähneet halkeilevaa asfalttia, jonka halkeamista kasvaa rikkaruohoa tai muuta kasvillisuutta. Kun alustamistyöt on tehty pohjamassan tiivistykseen asti, voi rikkaruohomyrkyn levittämisellä pohjalle olla positiivisia vaikutuksia asfaltin kestävyyteen.

Asfaltin levitys kannattaa tehdä koneella, koska näin asfaltin paksuudesta saadaan tasainen. Jotkin alueista ovat kuitenkin liian ahtaita asfalttikoneille ja silloin työn voi tehdä käsin. Mitä enemmän miestyötä tehdään, sitä suuremmaksi kulut saattavat nousta. Kannattaa myös huomioida, että levityskoneen jälkeen asfaltti ei ole vielä riittävän tiivis ja se tulee tiivistää esimerkiksi asfalttijyrän avulla. Sopiva ajankohta tiivistykselle on mahdollisimman pian levityksen jälkeen, kun asfaltti on vielä lämmin ja sitä on helpompi muokata.

Asfaltin teko alkaa asfaltin valmistuksella. Ensimmäisessä vaiheessa pyöräkuormaajan kuljettaja hakee kiviainesta ja tuo sen suppiloon. Suppilosta kiviaines kuljetetaan hihnaa pitkin kuljettimelle, joka vie kiviaineksen edelleen rumpuun. Rumpu lämmittää kiviaineksen noin 200 °C asteeseen, jonka jälkeen kiviaines kuljetetaan ylös hissin avulla.

Ylhäällä kiviaines putoaa seuloihin, jotka suhteuttavat kiviaineksen ja raekokojen määrän tehtävässä massassa. Tämän jälkeen kuuma kiviainesmassa pudotetaan sekoitusosioon ja samalla joukkoon lisätään asfaltin sideaines. Valmis asfalttimassa pudotetaan kelkkaan, joka kuljettaa asfaltin siiloihin. Siiloista asfaltti pudotetaan kuorma-auton tai muun maansiirtoauton lavalle. Asfalttimassan valmistusprosessia ohjataan ohjaamosta käsin.

Mikäli kohteessa on vanhaa asfalttia, jyrsitään vanha asvaltti pois uuden tieltä. Tarvittavat maanmuokkaustyöt tulee tehdä tässä vaiheessa, sillä asfaltin pohjatyöt määrittävät pitkälti sen, kuinka monen vuoden ajan asfaltti tulee kestämään. Tärkeitä huomioita ovat muun muassa oikeanlainen kaato sekä riittävän kantavan kiviaineksen laittaminen asfaltin alle. Murske tai mikä tahansa käytössä oleva maa-aines voidaan levittää alustalle esimerkiksi pienkaivureilla tai sen jälkeen tiivistää jyrällä ja tärylevyllä.

Jyrsityn asfalttipinnan päälle levitetään emulsioliima, joka monissa tapauksissa koostuu bitumin ja veden seoksesta. Kuorma-auto peruuttaa asfalttimassan levityskoneelle, johon se myös kiinnittyy. Levitys alkaa ja asfalttimassa levitetään tien tai muun kohteen pintaan. Levityskone painaa pinnan tiiviiksi. Lopuksi asfalttijyrä tiivistää pinnan tasaiseksi.

Kohteesta riippuen tulee asfalttitöissä ottaa huomioon ainakin käytettävä asfalttityyppi, tarvittavien koneiden lukumäärä, levitinkoneiden koko sekä tarvittavien pohjatöiden valmistelu.

Onnistunut asfalttityö tehdään suunnitellusti ja huolellisesti. Käyttötarkoituksen mukaiset alusrakenteen maanrakennustyöt, profilointi, kaltevuuden korjaus sekä viimeistelytyöt auttavat asfaltin kantavuudessa pitkälle tulevaisuuteen.

Palvelusta asfaltointi saa kotitalousvähennystä. Asfaltointi on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu asfaltista jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile asfaltista Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.