Pihan asfaltointi: hinta (2022) ja usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 18.05.2022 klo 12:05

Piha-asfaltti on kestävä päällyste: Pihan asfaltoinnilla, myös piha-asfaltti, asfaltti pihaan tai pihalle, asfalttipiha, pihojen tai pihatien asfaltointi, piha kestää kulutusta ja näyttää siistiltä.

Pihan asfaltointi hinta:

 • piha-alueen tyyppi: päällystys ensimmäistä kertaa, vanhan päällysteen poisto jne.
 • pohjatöiden laajuus
 • pihan sadevesikaivojen lukumäärä
 • pihan pinta-ala

Pihan asfaltoinnin hinta vaihtelee keskimäärin noin 600,00 € – 7 000,00 € välillä yläpuolella olevista tekijöistä riippuen.

Kustannuksia kartoittaessa tulisi ensin selvittää, mikä on piha-alueen tämänhetkinen päällyste. Jos kyseessä on esimerkiksi pehmeää savimultaa, tarvitsee pihaan todennäköisesti toteuttaa hieman järeämmät pohjatyöt. Jos kyseessä on jo valmiiksi tiivistetty sorapeti, selvitään todennäköisesti pienemmillä kuluilla. Pihan pinta-ala on joka tapauksessa hyvä indikaattori lopulliselle hinnalle, sillä monesti piha-asfaltit hinnoitellaan neliöperusteisesti. Huomaathan, että tarkimman hinta-arvion oman pihasi asfaltoinnista saat jättämällä tarjouspyynnön Kodinplazaan.

Kuinka paljon maksaa asfaltti pihalle? Katso esimerkkilaskelmia:

 • omakotitalon piha-alue
  • pinta-ala: noin 60 m2
  • pihan asfaltointi hinta: 1 390,00 €
  • neliöhinta: 23,17 €
 • rivitalon piha-alue
  • pinta-ala: noin 150 m2
  • piha-asfaltti hinta: 2 905,50 €
  • hinta per neliö: 19,37 €
 • kerrostalon piha-alue
  • pinta-ala: noin 200 m2
  • asfaltti pihaan hinta: 3 570,00 €
  • m2 hinta: 17,85 €
 • teollisuusrakennuksen piha-alue
  • pinta-ala: noin 600 m2
  • asfalttipihan hinta: 9 822,00 €

Asfalttipihan teko aloitetaan tyypillisesti kunnollisilla pohjatöillä ja asfaltoitavan alueen kartoituksella. Alapuolella havainnollistava esimerkki siitä, kuinka piha-alueen projekti voisi vaiheittain edetä:

 1. Asfaltoitava alue voidaan käydä läpi yhdessä asfalttifirman ja asiakkaan kanssa. Tämä helpottaa toiveiden esittämistä ja mahdollisten rajoitteiden kertomista ääneen.
 2. Pohjatyöt alkavan pääsääntöisesti soraan tai muun maa-aineksen lisäämisellä asfaltoitavan alueen päälle.
 3. Mikäli asfaltoitava alue on iso, voidaan työtä helpottaa koneiden, kuten esimerkiksi traktorin avulla.
 4. Soran lisäämisen jälkeen se voidaan levittää tasaisesti joka paikkaan.
 5. Mikäli asfaltoitavalla on alueella on kapeita kohtia, voidaan niihin sora levittää lapioimalla eli hartiavoimin.
 6. Kaadot on syytä tehdä pihakaivoa ympäröiville alueelle, jotta pintavesi pääsee kulkeutumaan sadevesijärjestelmään ja viemäreihin tai pihakaivoon
 7. Soran levittämisen ja tasoittamisen se kastellaan esimerkiksi puutarhaletkun avulla.
 8. Kostea maa-aines tiivistyy helpommin ja kastelu edesauttaa huolellisen lopputuloksen syntymistä.
 9. Asfaltti kotipihaan voidaan nyt tehdä.

Asfaltin perustus joudutaan välillä miettimään tarkasti, sillä toisinaan saviaines ei kestä raskaampaa kalustoa, kuten vaikkapa roska-autoa. Välillä maankaivuutöitä tehdään enemmän ja maa-aines joudutaan tietyltä osin tai kokonaan vaihtamaan. Asfaltin pohjarakenne tehdään kaivinkonetta käyttäen. Päällyste on vain yksi osa asfaltointihanketta ja pohjatöiden onnistuessa asfaltti kestää monien talvien yli. Piha-asfaltin paksuus määritetään jokaisessa kohteessa erikseen, mutta yleensä asfalttibetonin paksuus on noin 5 cm ja valuasfaltin paksuus noin 2-4 cm.

Vaivaton huolto, hoito ja puhtaanapito ovat vain muutamia piha-asfaltin etuja. Pihan päällysteenä asfaltti kestää kulutusta ja näyttää siistiltä. Toisin kuin sora- ja sepelipäällysteet, asfaltti ei pölise tai kuraannu. Painepesurilla saumaton asfalttipäällyste puhdistuu vaivatta ja talven tullessa lumikola liukuu helposti tasaisen asfaltin päällä, helpottaen lumitöiden tekemistä. Pitkäikäisen ja kestävän asfaltin tekeminen ei vie yleensä kauaa aikaa, oli kyseessä sitten pieni piha-alue taikka vaikkapa suurikokoinen parkkialue yhdistettynä pihatiehen.

Asfalttipihan tekeminen alusta asti oikein voi tarkoittaa isojakin eroja asfaltin iässä ja kunnostustarpeessa. Hyvin tehty asfaltti voi kestää kymmeniä vuosia ja huonosti tehty vain 2-3 vuotta. Oli kyseessä sitten vanhan asfaltin purku ja uuden asennus tai pelkästään uuden asennus, on prosessi molemmissa sama.

Maa-aineksen valmistelu luo pohjan onnistuneelle piha-asfaltin teolle. Mitä paremmin alusta on valmisteltu, sitä paremmin asfaltti tulee kestämään routaa ja lämpötilavaihteluita. Jos maa-aines on liian pehmeää tai epävakaata, tulee se vaihtaa johonkin kiinteämpään ja tiivistää huolellisesti.

Vedenjuoksussa on tärkeää ottaa huomioon kaksi eri asiaa. Veden tulee liikkua poispäin esimerkiksi autotallista asfaltin suuntaan. Asfaltin kaato tulee myös tehdä niin, että vesi jatkaa matkaansa pihakaivolla tai asfaltin reunan yli. Näin lätäköitä ei pääse syntymään pihalle ja asfaltin säilyttää hyvän kuntonsa pidempään.

Minkälaista pihaa tai piha-aluetta oletkaan asfaltoimassa, tavoitat asfalttitöiden ammattilaiset Kodinplazasta. Hyötyjä:

 • laadukas asfaltointi kaikille piha-alueille: omakotitalot, rivitalot, kerrostalot, liiketilat, leikkikentät, parkkipaikat, pihatiet jne.
 • asfalttipiha on helppo hoitaa ja pitää puhtaana
 • löydä tilanteeseesi parhaiten sopiva ratkaisu

Palvelusta pihan asfaltointi saa kotitalousvähennystä. Pihan asfaltointi on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu asfaltista jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile asfaltista Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.