Kesämökin nuohous: hinta (2022) ja usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 18.05.2022 klo 12:05

Mökin nuohous parantaa turvallisuutta: Vakuutusyhtiöiden mukaan mökin tai vapaa-ajan asunnon tulipalojen tai tulipaloriskin osasyynä vuosittain on mökin nuohouksen laiminlyöminen. Minkälaisesta mökistä onkaan kyse, löydät mökkinuohoojat Kodinplazan avulla.

Kesämökin nuohous hinta:

  • kuinka monta nuohottavaa kohdetta mökillä on
  • takan hormi, kiukaan hormi tai vesipadan hormi
  • kuinka kauan mökin nuohoukseen menee aikaa

Mökin nuohous maksaa keskimäärin noin 55–80 euroa, riippuen mökin sijainnista. Pohjois-Suomessa kohteiden välimatkat ovat pidempiä, jolloin hinta saattaa olla suhteellisesti hieman korkeampi.

Jos nuohooja ei ota mökkiasukkaaseen itse yhteyttä, voi mökkiläinen aktivoitua myös omalta osaltaan ja pyytää ammattimiehen mökille käymään. Kustannukset mökkien nuohouksessa ovat vuosien saatossa tasoittuneet, kun taas esimerkiksi 2000–2010 vuosina paikkakuntien välillä saattoi olla isompiakin eroja. Halvimmat mökkinuohoukset tehdään nykyään Pohjois-Savon alueella ja kalleimmat Lapin alueella, jossa välimatkat saattavat tehdä hieman nousua kustannuksille.

Mökin nuohouksen hintojen ero kalleimman ja halvimman välillä on enää noin 10%:n luokkaa. Normaalikokoisen mökin, jossa on yhdestä kahteen tulisijaa sekä saunan kiuas, kestää nuohoukseltaan noin 1–2 tuntia. Mikäli tuntiansiot ovat 50–70 euroa, voi jokainen laskea suurin piirtein, kuinka paljon mökin nuohous maksaa. Isoista summista ei puhuta missään tapauksessa, varsinkin kun kyseessä on mökin paloturvallisuuden sekä käyttömukavuuden parantaminen. Vahingon sattuessa vakuutuskaan ei korvaa vahinkoja kokonaan, mikäli mökin nuohouksesta ei olla huolehdittu asianmukaisella tavalla.

Kesämökin piipun tai savupiipun nuohous tapahtuu aina ammattilaisen toimesta, mikäli vahinkotapauksessa haluaa saada täyden korvauksen. Mökin nuohousta ei kuitenkaan kannata siirtää niin pitkälle, että vahingon riski kasvaa liian suureksi.

Yleisiä kohteita mökillä tehtävässä nuohouksessa ovat:

  • kiuas
  • takka
  • vesipata

sekä edellä mainittuihin kytköksissä olevat savuhormit. Säännöllinen huolto lisää mökillä oleskelevan mielenrauhaa ja pienentää huomattavasti nokipalon riskiä.

Mökin nuohoaminen tulisi tehdä vähintään kerran kolmessa vuodessa, mutta sen voi tehdä useamminkin. Kannattaa huomioida, että kolmen vuoden nuohousväli on ohjeellinen ja osalle mökeistä se on liian pitkä aika. Vastuu nuohouksesta on aina kesämökin omistajalla. Jos mökki on vuokrakäytössä, tulisi sen hormit nuohota vuosittain.

Yleensä mökin nuohouksen yhteydessä tarkastetaan myös tulisijojen kunto sekä hormin kunto tai mahdolliset halkeamat.

Palvelusta kesämökin nuohous ei saa kotitalousvähennystä. Ajantasainen sekä mahdollisesti myös muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu nuohouksesta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile nuohouksesta Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.