Vertaile alueesi yritykset ja kilpailuta asbestikartoitus
Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi sopiva ratkaisu
Päivitetty: 27.12.2024 klo 14:12
Asbestitutkimuksen ja asbestinäytteen ottamisen avulla selvitetään löytyykö esimerkiksi purettavista rakenteista asbestia. Palvelusta voidaan käyttää myös nimitystä asbestitarkastus.
Laki, lainsäädäntö ja pakollisuus: Jos purkutöitä tehdään ennen vuotta 1994 rakennettuun kiinteistöön, on asbestianalyysin teettäminen pakollista.
Sisällysluettelo
Palvelusta asbestikartoitus ei saa kotitalousvähennystä. Ajantasainen sekä mahdollisesti myös muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.
Lisätietoja:
Asbesti on rakentamisessa aiemmin käytössä ollut kuitumainen silikaattimineraali.
Lisätietoja: Asbesti (työsuojelu)
Asbesti on terveydelle haitallista ja myrkyllistä, koska se jää pysyvästi keuhkoihin. Asbestille altistuminen aiheuttaa Suomessa eniten työperäisiä kuolemia.
Myös lyhytaikainen altistus voi johtaa sairastumiseen, sillä elimistö ei pysty poistamaan asbestikuituja. Yleisimpiä sairauksia, joita asbesti aiheuttaa ovat asbestoosi ja keuhkosyöpä.
Lisätietoja: Asbestille altistuminen työssä (työterveyslaitos)
Asbestia on käytetty paljon esimerkiksi pinnoitteissa, levyissä, eristeissä ja laasteissa. Koska asbesti on ominaisuuksiltaan paloturvallinen, kestävä ja edullinen, voi sitä löytyä tai olla niin lattiassa, seinässä, katossa, keittiössä kuin kylpyhuoneessakin.
Asbestikartoitus on toimenpide, jonka avulla voidaan tutkia asbestin määrää ja laatua esimerkiksi rakenteissa.
Asbestikartoitus tehdään tyypillisesti viimeistään silloin, kun kohteessa ollaan aloittamassa purku-, korjaus- tai poraustöitä.
Asbestikartoitus tehdään yleensä siten, että kartoittaja pyytää ensimmäiseksi suunnitelman purku- tai korjaustöistä. Suunnitelman perusteella kartoittaja ottaa kohteesta tarvittavan määrän näytteitä ja näytteiden ottamisen jälkeen tuloksista luodaan raportti, jossa käydään läpi mahdolliset löydöt, niiden laatu sekä määrä.
Toisinaan asbestinäytteen ottaminen voi vaatia pintarakenteiden “rikkomista” tai purkua.
Asbestikartoitus on pakollinen silloin, kun rakennus on tehty vuonna 1994 tai aiemmin. Uudistunut lainsäädäntö koskee kaikkia asumismuotoja, myös omakotitaloja. Asbestiin liittyvä laki muuttui vuoden 2016 alussa.
Lisätietoja: Valtioneuvoston asetus asbestityön turvallisuudesta (finlex)
Asbestikartoituksen saa tehdä ainoastaan henkilö, kenellä on asbestiin liittyvä riittävä ammatillinen osaaminen. Käytännössä kartoituksia tekee esimerkiksi henkilösertifioitu asbesti- ja haitta-aineasiantuntija, sisäilma-asiantuntija, rakennusterveyden asiantuntija, koulutettu asbestikartoitusyritys tai vaatimukset täyttävä asbestipurkaja.
Asbestikartoitusta ei saa tehdä itse. Joissain tilanteissa asbestinäytteen voi mahdollisesti ottaa itse, mutta sitäkään ei yleensä suositella altistumisriskin vuoksi.
Mikäli päätät ottaa näytteen itse ja lähettää sen asbestinäytteitä käsittelevään laboratorioon, tulee näyte pakata suljettaviin pusseihin mahdollisimman tiiviisti sekä useampaan kertaan.
Lisäksi näytteen yhteyteen tulee merkitä:
Liity tuhansien suomalaisten joukkoon ja löydä palveluntarjoaja palvelulle asbestikartoitus.
Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.
Palvelussa voi vertaille esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita sekä aikatauluja.
100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.
Kilpailuta asbestikartoitus Kodinplazan avulla
Pyydä tarjoukset yrityksiltä