Vertaile alueesi kattoyritykset ja kilpailuta vesikaton korotus
Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi sopiva ratkaisu
Katso hintasivu: Vesikaton korotus hinta
Vesikaton korotus tarkoittaa prosessia, jossa olemassa olevan rakennuksen kattoa nostetaan ylemmäs. Tämä toimenpide voi olla tarpeen useista syistä:
Katon korotus on usein mittava projekti, joten tarkka suunnittelu ja ammattitaitoinen toteutus ovat tärkeitä lopputuloksen onnistumiseksi.
Vesikaton korotusta suunniteltaessa on tärkeää huomioida erilaiset tarvittavat luvat ja viranomaismääräykset, jotka vaihtelevat hieman paikallisista säädöksistä ja kiinteistötyypistä riippuen. Yleisin ja lähes poikkeuksetta vaadittava lupa on rakennuslupa. Tässä ovat tärkeimmät lupatyypit ja seikat, joita vesikaton korotuksessa on otettava huomioon:
Rakennuslupa on lähes aina tarpeen, kun muutetaan rakennuksen kattokorkeutta. Rakennuslupahakemukseen tulee liittää seuraavat asiakirjat:
Mikäli alueella on voimassa oleva asemakaava, tulee tarkistaa, salliiko se katon korotuksen. Jos kaavamääräykset eivät mahdollista muutosta, saatetaan tarvita poikkeamislupa, joka haetaan usein samalta viranomaiselta kuin rakennuslupa.
Jos kyseessä on suojeltu tai historiallisesti arvokas rakennus, saattavat käsittelyprosessit olla tavanomaista laajemmat. Tällöin tarvitaan yleensä lausuntoja ja lupia myös museovirastolta tai muista kulttuuriperintöä valvovista viranomaisista.
Rakennusluvan hakemiseen liittyy usein myös naapureiden kuuleminen. Tämä tarkoittaa, että lähialueen naapureille tulee tiedottaa suunnitellusta korotuksesta ja heille annetaan mahdollisuus esittää mielipiteensä asiasta. Kuulemismenettelyn toteuttaa yleensä rakennusvalvontaviranomainen, mutta hakija voi myös toteuttaa sen itse.
Edellä mainitut luvat ja menettelyt ovat tyypillisiä vesikaton korotushankkeille. On aina suositeltavaa ottaa yhteys paikalliseen rakennusvalvontaan ennen hankkeen aloittamista, jotta kaikki tarvittavat luvat ja asiakirjat tulevat huomioiduiksi.
Vesikaton korotus voi vaikuttaa rakennuksen energiatehokkuuteen monin tavoin. Energiatehokkuus määritellään yleensä rakennuksen kyvyksi käyttää mahdollisimman vähän energiaa lämmitykseen ja viilennykseen, ja katon korkeudella sekä rakenteilla on tässä merkittävä rooli.
Katon korotus antaa mahdollisuuden lisätä tai parantaa eristysmateriaaleja. Paksumpi eristyskerros estää lämmön karkaamisen talvella ja pitää rakennuksen viileämpänä kesällä. Täten korotettu katto voi merkittävästi vähentää lämmityksen ja viilennyksen energiankulutusta.
Korotettu katto tarjoaa enemmän tilaa ilmanvaihtojärjestelmän parantamiselle. Hyvä ilmanvaihto on kriittinen energiatehokkuuden kannalta, koska se vähentää kosteuden kertymistä ja auttaa pitämään sisäilman laadukkaana ilman tarvetta liialliselle lämmitykselle tai jäähdytykselle.
Kylmäsillat ovat kohtia, joista lämpö pääsee karkaamaan rakennuksen ulkopuolelle. Vesikaton korotuksen yhteydessä on mahdollista eliminoida kylmäsiltoja, mikä parantaa rakennuksen lämpötehokkuutta ja vähentää energiankulutusta.
Korotetun katon myötä voidaan lisätä kattoventtiilejä ja -kanavia, jotka tehostavat ilmankiertoa ja auttavat paremmin säätelemään lämpötilaa rakennuksen sisällä. Tämä voi vähentää ilmanvaihdon ja jäähdytyksen energiankulutusta.
Kattoa korottaessa voidaan asettaa kattoikkunoita tai valokupuja, jotka päästävät lisää luonnonvaloa sisätiloihin. Tämä vähentää sähkövalaistuksen tarvetta ja vaikuttaa suoraan energiankulutukseen. Auringonvalo voi myös lämmittää sisätiloja, mikä jälleen vähentää lämmityskustannuksia talviaikaan.
Korotettu katto voi auttaa paremmin tasoittamaan lämpötilaa rakennuksen sisällä. Lämpökerrostumia syntyy usein korkeissa tiloissa, mutta oikeanlaiset rakenteet ja ilmanvaihto voivat estää lämpimän ilman kerääntymisen katonrajalle ja kylmän ilman pysymisen lattian tasolla. Tämä parantaa koko rakennuksen lämmityksen ja viilennyksen tehokkuutta.
Yhteenvetona, vesikaton korotus voi merkittävästi parantaa rakennuksen energiatehokkuutta monin eri keinoin. Parantunut eristys, tehokkaampi ilmanvaihto, kylmäsiltojen eliminointi ja parempi luonnonvalon hyödyntäminen ovat kaikki tärkeitä tekijöitä, jotka voivat vähentää energiankulutusta ja siten pienentää rakennuksen käyttökustannuksia sekä ympäristövaikutuksia.
Vesikaton korotuksessa käytetään monenlaisia materiaaleja ja menetelmiä, jotta rakenteesta saadaan kestävä, turvallinen ja toimiva. Alla on kuvattu keskeiset materiaalit ja menetelmät, joita yleensä hyödynnetään tässä prosessissa.
Kun kattoa korotetaan, on tärkeää huolehtia myös eristämisestä, jotta rakennuksen energiatehokkuus säilyy. Yleisimpiä eristysmateriaaleja ovat:
Vesikaton korotuksessa käytettävät vesikatemateriaalit vaihtelevat rakennuksen tyypin ja halutun ulkoasun mukaan. Suosituimpia vaihtoehtoja ovat:
Vesikaton korotuksessa käytettäviä menetelmiä ovat muun muassa:
Vesikaton korotus on monivaiheinen projekti, joka vaatii huolellista suunnittelua ja ammattitaitoa. Oikein valitut materiaalit ja menetelmät takaavat kestävän ja toimivan lopputuloksen.
Palvelusta vesikaton korotus saa kotitalousvähennystä. Vesikaton korotus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2025 vesikaton korotuksen kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa. Ajantasainen sekä mahdollisesti muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.
Lisätietoja:
Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.
Palvelussa voi vertaille esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita sekä aikatauluja.
100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.
Kilpailuta vesikaton korotus Kodinplazan avulla
Pyydä tarjoukset yrityksiltä