Laattalattian asennus

Laattalattian asennus

Laattalattian asennus

Tarvitsetko palvelua laattalattian asennus?

Vertaile alueesi yritykset ja kilpailuta laattalattian asennus

Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi sopiva ratkaisu

Mitä maksaa laattalattian asennus?

Katso hintasivu: Laattalattian asennus hinta

Mitä tarvikkeita tarvitaan laattalattian asennukseen?

Laattalattian asennukseen tarvitaan seuraavat tarvikkeet:

  • Lattialaatat: Oikea määrä ja tyyppi laattaprojektiin valittuja laattoja.
  • Laattaleikkuri: Laattojen leikkaamiseen sopiva työkalu, kuten laattaleikkuri tai kulmahiomakone.
  • Laattojen kiinnityslaasti: Sementtipohjainen tai valitulle alustalle ja laatoille sopiva kiinnitysaine.
  • Notched trowel: Hammastettu lasta kiinnityslaastin levittämiseen.
  • Ristikoita: Laattojen välisten saumojen tasaisuuden varmistamiseksi.
  • Laattasaumalaasti: Saumausaine, joka täyttää laattojen välit ja viimeistelee pinnan.
  • Sieni tai saumaussieni: Laattapinnan ja saumojen puhdistamiseen saumauksen jälkeen.
  • Mittanauha ja merkkausvälineet: Tarkkaan mittaamiseen ja merkintöjen tekemiseen.
  • Vesivaaka: Laattojen suoruuden tarkistamiseen.
  • Laatan alkuaineet: Kuten primerit ja tasoitteet, mikäli alustaa täytyy tasoittaa tai valmistella ennen laatoitusta.
  • Laattojen lähtökohta: Tukevat pohjatyökalut, kuten lasta ja muovihanskat.
  • Suojavarusteet: Kuten suojakäsineet ja hengityssuojain työskentelyn turvallisuuden takaamiseksi.

Huolellinen valmistelu selvittämällä tarvittavat työkalut ja materiaalit etukäteen voi tehdä laatoitustyöstä sujuvamman ja varmistaa laadukkaan lopputuloksen.

Mitä valmistelutöitä tulee tehdä ennen laattalattian asennusta?

Ennen laattalattian asennusta on tärkeää suorittaa useita valmistelutöitä, jotta lopputulos olisi kestävä ja laadukas. Näitä valmistelutöitä ovat muun muassa seuraavat toimet:

1. Alustan tarkastus

Ensimmäinen ja tärkein vaihe on tarkistaa alustan kunto. Alustan on oltava kuiva, puhdas ja tasainen. Kaikki vanhat lattiamateriaalit, kuten matot tai laminaatit, on poistettava. Tarkista, ettei alustassa ole halkeamia, reikiä tai muita vaurioita.

2. Alustan puhdistus

Puhdista alusta huolellisesti pienimmistäkin epäpuhtauksista, kuten pölystä, rasvasta ja liasta. Tämä voi vaikuttaa merkittävästi laatoituksen tarttumiseen ja kestävyyteen. Tarvittaessa käytä imuria ja kosteaa liinaa.

3. Alustan tasoitus

Alustan tasaisuus on ratkaisevan tärkeää laatoituksen onnistumisen kannalta. Käytä tarvittaessa tasoitusainetta tai -massoja. Pienet epätasaisuudet voivat vaikuttaa laatoituksen lopulliseen ulkonäköön ja kestävyyteen; suuremmat epätasaisuudet on ehdottomasti tasoitettava.

4. Pohjustus

Levitä pohjustusmateriaali, jos alusta sitä kaipaa. Pohjustus parantaa laatoitteen tarttumista alustaan. Eri alustat saattavat vaatia erilaisia pohjustusaineita, joten varmista, että valitset oikeanlaisen tuotteen.

5. Vedeneristys

Mikäli laatoitettavan kiinteistön tilan, kuten kylpyhuoneen, sovellus vaatii vedeneristyksen, tämä on suoritettava ennen laatoituksen aloittamista. Vedeneristyksen tulee olla asianmukainen, jotta vältetään kosteuden pääsy rakenteisiin. Varmista vedeneristysmateriaalien yhteensopivuus alustaan.

6. Laattojen suunnittelu ja sommittelu

Ennen laatoituksen aloittamista suunnittele laatoituksen sommittelu tarkkaan. Tämä sisältää laattojen sijoittelun ja leikkausten suunnittelemisen. Merkkaa alustaan suuntaa-antavia suuntaviivoja, jotta laatoista tulee varmasti suoria. Sijoita laatat niin, ettei reunoille jää hyvin kapeita paloja, mikäli mahdollista.

7. Laattojen leikkaus

Leikkaa tarvittavat laatat valmiiksi ennen varsinaista asennusta. Tämä helpottaa asennustyötä ja varmistaa, että olet valmistautunut mahdollisiin haasteisiin. Käytä tähän tarkoitukseen soveltuvia laattaleikkureita ja -sahoja.

8. Laastin esivalmistelu

Valmista laatoituslaasti valmistajan ohjeiden mukaisesti. Laastin koostumuksen on oltava juuri oikea, jotta laatat tarttuvat hyvin eivätkä vajoa tai käpristy.

Kun kaikki valmistelut on tehty huolellisesti, voit aloittaa laattalattian asennuksen luottavaisin mielin, tietäen että pohjatyöt ovat kunnossa ja lopputulos tulee olemaan kestävä ja kaunis.

Miten laattalattian asennus etenee askel askeleelta?

Laattalattian asennus etenee seuraavien askelien mukaisesti:

1. Suunnittelu ja materiaalin hankinta

Ennen työn aloittamista suunnittele tarkkaan, minkälaiset laatat valitset ja miten ne asetellaan. Mittaa huoneen pinta-ala ja laske tarvittavien laattojen määrä. Varaa lisäksi noin 10 % ylimääräistä laattojen leikkausten ja mahdollisten virheiden varalle.

2. Alustan valmistelu

  • Puhdistus: Poista vanha lattiamateriaali ja varmista, että alusta on puhdas, kuiva ja tasainen.
  • Tasoittaminen: Käytä tasoitusainetta saadaksesi alustan täysin tasaiseksi.
  • Alusmateriaalit: Jos alusta vaatii eriste- tai vedeneristyskerroksen, asenna se ennen laatoittamista.

3. Lauduntumisnauhan asennus

Asenna laajentumisnauha huoneen reunoille lattian liikunnan sallimiseksi, mikä estää laattojen halkeilun ja irtoamisen.

4. Laattojen asettelu kuivaharjoittelulla

Ennen kuin liimaat laatat, asettele ne paikoilleen "kuivana" ilman kiinnitysainetta. Tämä auttaa hahmottamaan, miten laatat sijoittuvat ja varmistamaan leikkauskohdat.

5. Laataliiman tai -laastin levitys

Käytä hammastettua lastaa levittääksesi laataliimaa tai -laastia alustaan. Tee noin yhden neliömetrin alue kerrallaan, jotta liima ei ehdi kuivua ennen laattojen asettamista.

6. Laattojen asennus

Aseta laatat liimalle yksi kerrallaan painaen ne kevyesti paikalleen. Käytä laattaristikoita (välikkeitä) varmistaaksesi tasaiset saumat. Jatka tätä vaihe vaiheelta, kunnes koko lattia on päällystetty.

7. Laattojen leikkaaminen

Leikkaa laatat reunoille ja kulmiin laattaleikkurilla tai timanttisahalla tarvittavan kokoisiksi. Varmista, että leikatut palat sopivat täydellisesti paikoilleen.

8. Laataston kuivuminen

Anna laattojen kuivua liiman valmistajan suositteleman ajan verran, yleensä 24-48 tuntia, ennen kuin jatkat seuraaviin vaiheisiin.

9. Saumaaminen

Levitä saumalaasti saumoihin käyttämällä kumilastaa. Työskentele saumauslaastin kanssa ylhäältä alaspäin ja varmista, että saumat täyttyvät kokonaan.

10. Ylimääräisen saumalaastin poisto

Kun saumalaasti on hieman kuivunut, pyyhi laattojen pinnalle jäänyt ylimääräinen saumausaine kostealla sienellä. Toista pyyhintä useaan kertaan tarvittaessa.

11. Saumojen kuivuminen

Anna saumoille riittävästi aikaa kuivua, yleensä noin 24 tuntia.

12. Viimeistely

Poista mahdolliset silikonit ja ylimääräiset aineet laattojen pinnasta ja huuhtele lattia huolellisesti vedellä. Puhdista ja suojaa lattia tarvittaessa.

Kun laattalattia on asennettu oikein, se kestää vuosia ja säilyttää kauniin ulkonäkönsä. Huolellinen pohjatyö ja tarkka asennus ovat avain onnistuneeseen lopputulokseen.

Miten varmistetaan, että laattalattia on asennettu tasaisesti?

Laattalattian asentamisen aikana on tärkeää varmistaa, että lattia on tasainen, sillä epätasainen pinta voi aiheuttaa käytännön ongelmia ja estetisiä virheitä. Tässä muutamia keinoja ja menetelmiä, joilla voidaan varmistaa laattalattian tasaisuus:

1. Pohjan valmistelu

Laattalattian tasaisuus alkaa pohjan huolellisesta valmistelusta. Pohjan on oltava puhdas, kuiva ja tasainen. Tämä tarkoittaa mahdollisten roskien, pölyn ja vanhojen laastin tai liiman jäämien poistamista. Tarvittaessa pohja voidaan tasoittaa tasoitteella, jolloin saadaan täysin tasainen pinta.

2. Tasauslaastin käyttö

Tasauslaastia käytetään tarvittaessa epätasaisuuksien paikkaamiseen. Tasoituslaasti levitetään lattialle ja tasoitetaan esimerkiksi pitkällä tasolaudalla tai lastalla. Tämä vaihe auttaa luomaan tasaisen ja sileän alustan laatoitukselle.

3. Vesivaa'an käyttö

Vesivaaka on yksi tärkeimmistä työkaluista tasaisuuden varmistamisessa. Sitä käytetään tarkistamaan, että lattia on sekä vaaka- että pystysuunnassa tasainen koko laatoituksen alueella. Aloituspisteen ja vierekkäisten laattojen korkeuden tarkistaminen vesivaa'alla auttaa pitämään laatoituslinjan suorana ja tasaisena.

4. Laattojen asennus ja kiilat

Laattojen asennuksessa käytetään usein kiiloja tai laattaristejä pitämään tasaiset raot laattojen välillä. Kiiloilla voidaan lisäksi säätää laattojen korkeutta yksitellen varmistaen, että ne ovat samalla tasolla vierekkäisten laattojen kanssa.

5. Oikea laastin määrä

Oikein sekoitettu laasti ja sen tasainen levittäminen koko laattojen alalle tasoitetulla laastikammalla varmistaa, että laatat pysyvät tasaisesti kiinni alustassa. Liikaa tai liian vähän laastia voi aiheuttaa epätasaisuuksia.

6. Laatan painaminen

Kun laatta asetetaan laastiin, sitä painetaan kevyesti mutta varmasti paikalleen. Joissakin tapauksissa voidaan käyttää kumivasaraa varmistamaan, että laatta asettuu kunnolla paikalleen ilman ilmakuplia tai korkeuseroja viereisten laattojen kanssa.

7. Tarkastus asennuksen aikana

Tarkista tasaisuus säännöllisesti työn edetessä käyttämällä vesivaakaa tai pitkää suoraa lautaa. Näin mahdolliset epätasaisuudet voidaan havaita ja korjata heti, ennen kuin laasti kovettuu.

8. Jälkikäsittely

Kun laattalattia on valmis ja laasti kovettunut, voidaan vielä kerran tarkistaa, että kaikki laatat ovat tasaisesti. Mahdolliset kohonnut laatat voidaan tarvittaessa irrottaa ja asentaa uudelleen, jos laasti on vielä kostea.

Noudattamalla näitä vaiheita ja tarkistamalla tasaisuuden eri työvaiheissa voidaan varmistaa, että lopputuloksena on tasainen ja kestävä laattalattia.

Miten laattalattia viimeistellään ja kuinka huolto tapahtuu?

Laattalattian viimeistelyssä ja huollossa on useita tärkeitä vaiheita, jotka takaavat kestävän ja kauniin lopputuloksen. Alla on yksityiskohtainen opas näihin vaiheisiin:

Laattalattian viimeistely

Laattalattian asennuksen jälkeen viimeistelyprosessi koostuu seuraavista vaiheista:

  1. Saumaus: Laatoituksen jälkeen lattian saumat täytetään saumalaastilla. Saumalaasti levitetään kumilastalla varoen täyttämään kaikki saumat huolellisesti. Saumauksen jälkeen ylimääräinen laasti pyyhitään pois kostealla sienellä.
  2. Puhdistus: Kun saumalaasti on kuivunut (yleensä noin 24 tuntia), laattapinta puhdistetaan mahdollisista saumalaastijäämistä. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi vedellä kostutetulla sienellä tai tarvittaessa laattapesuaineella.
  3. Saumasuojan levitys: Kun saumalaasti on täysin kuivunut (noin 72 tuntia), voidaan saumoihin levittää saumasuoja. Saumasuoja auttaa estämään lian ja kosteuden pääsyn saumoihin, tehden näin laattalattiasta kestävämmän ja helpomman pitää puhtaana.

Laattalattian huolto

Laattalattian huolto sisältää säännöllisiä toimenpiteitä, joilla varmistetaan lattian hyvä kunto ja ulkonäkö pitkäksi aikaa:

  • Säännöllinen puhdistus: Laattalattia tulisi puhdistaa säännöllisesti pölyn ja lian poistamiseksi. Imurointi tai harjaus auttaa estämään lian kulumisen laatan pintaan.
  • Kosteapyyhintä: Kerran viikossa tai tarpeen mukaan laattalattia kannattaa pyyhkiä kostealla mopilla tai liinalla. Käytä neutraalia tai laatoille sopivaa puhdistusainetta välttääksesi pintojen vahingoittumista.
  • Saumojen tarkistus ja puhdistus: Ajoittain on hyvä tarkistaa laattasaumat ja puhdistaa ne tarvittaessa. Tarvittaessa voit käyttää saumanpuhdistusainetta ja harjaa.
  • Saumasuojan uusiminen: Saumasuoja kuluu ajan myötä, erityisesti alueilla, joilla lattia on alttiina suurelle kulutukselle tai kosteudelle. Saumasuoja kannattaa uusia noin 1-2 vuoden välein tai tarpeen mukaan.
  • Korjausten teko: Mikäli lattialaatat tai saumat vaurioituvat, ne tulisi korjata mahdollisimman pian. Rikkoutuneet laatat voidaan vaihtaa uusiin ja vaurioituneet saumat saumata uudelleen.

Noudattamalla näitä ohjeita voit varmistaa, että laattalattiasi säilyy kauniina ja kestävä pitkään. Huolellinen viimeistely ja säännöllinen huolto vähentävät myös suurempien korjaustarpeiden riskiä tulevaisuudessa.

Saako palvelusta kotitalousvähennystä?

Palvelusta laattalattian asennus saa kotitalousvähennystä. Laattalattian asennus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2025 laattalattian asennuksen kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa. Ajantasainen sekä mahdollisesti muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen Ohje 2023 - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen edellytykset - Vero.fi

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertaille esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Muita aiheeseen liittyviä palveluita

Lattian laatoitus Autotallin lattian laatoitus Epätasaisen lattian laatoitus Eteisen lattian laatoitus Kesämökin saunan lattian laatoitus Kuivan tilan lattian laatoitus Lattian 10x10 laatoitus Lattian kaakelointi Lattian laatoituksen pohjatyöt Mökkisaunan lattian laatoitus Parvekkeen lattian laatoitus Saunan lattian laatoitus Ulkosaunan lattian laatoitus

Kilpailuta laattalattian asennus Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä