Asbestikartoitus taloyhtiö: hinta (2022) ja usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 18.05.2022 klo 21:05

Varsinkin vanhojen kylpyhuoneiden purkamisessa asbestihiukkaset saattavat päästä hengitysilmaan. Purettavien tai remontoitavien kohteiden asbestipitoisuudet selvitetään taloyhtiön asbestikartoituksen avulla.

Asbestikartoitus taloyhtiö hinta:

 • suunniteltujen purkutöiden laajuus
 • otettavien taloyhtiönäytteiden lukumäärä
 • otetaanko näytteet taloyhtiössä ilmasta vai rakenteista

Taloyhtiön asbestikartoitus maksaa noin 190–550 euroa per asunto tai huoneisto. Esimerkiksi 40 asunnon taloyhtiön asbestikartoittaminen voisi maksaa 4600–15000 €.

Uusi asbestilaki asettaa etenkin taloyhtiöille rajoitteita remontteihin sekä korjaustöihin liittyen. Rajoitteet liittyvät aikataulujen siirtymiseen eteenpäin, sillä kartoitukset vievät aikaa ja ovat tämän lisäksi huomattava kustannuserä korjaustöiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Uuden lain mukaan asbestipitoisuudet tulee selvittää, mikäli taloyhtiössä puretaan rakenteita. Ehjissä rakenteissa ja suojassa olevat asbestipitoisuudet eivät sinällään ole vaarallisia terveydelle, mutta kaikenlainen saneeraus tai remontointi päästää asbestipölyä hengitysilmaan. Terveyden kannalta taloyhtiöiden saneerauksia tiukentava asbestilaki on hyvä asia, mutta taloudellisesti tilanne on haastava.

Kuinka paljon maksaa asbestikartoitus taloyhtiössä? Tässä esimerkkilaskelmia:

 • taloyhtiön koko: 35 asuntoa
  • remontin laajuus: pelkät kylpyhuoneet
  • näytteenotto rakenteista ennen purkutöitä
   • hinta 160€
  • näytteenotto ilmasta purkutöiden jälkeen
   • hinta 85€
  • hinta yhteensä: 8 575 €

Usein kokonaiskustannukset kerrostaloissa jäävät kuitenkin 10 000 euron alle, sillä samanlaisissa kylpyhuoneissa voi riittää asbestikartoituksen tekeminen 2–3 asunnossa. Jos taas kyseessä on 1930-luvulla rakennettu taloyhtiö, saattaa asbestin selvitystöihin mennä enemmän rahaa, sillä kylpyhuoneiden kunto eroaa todennäköisesti huomattavasti toisistaan.

Taloyhtiö ja asbesti, mikä on asbestissa taloyhtiön vastuu? On rakennuttajan vastuu ja velvollisuus, että asbestikartoitus tehdään taloyhtiössä asianmukaisesti. Kartoituksen avulla voidaan selvittää, että taloyhtiön purkukohteiden rakenteissa on tai ei ole asbestia. Rakennuttaja vastaa myös siitä, että purkutöiden tekijä on ensinnäkin oikeutettu ja toiseksi myös rekisteröity asbestipurkamisen työntekijä.

Tilanteessa, jossa osakas aikoo teettää remontin, on hän rakennuttajana vastuussa asbestipitoisuuksien selvittämisestä taloyhtiössä. Kuitenkin urakoitsijalla on aina tärkein vastuu ehkäistä työntekijöiden tai muiden altistumista asbestille. Eri osapuolten väliset vastuut eivät kuitenkaan vähennä toistensa vastuita. Jos taloyhtiössä remontoitavien kohteiden kunto on sama (esim. alkuperäinen), voidaan asbestituloksia hyödyntää kokonaisvaltaisesti kaikissa asunnoissa.

Minkälaista taloyhtiön asbestitutkimusta tarvitsetkaan, löydät asbestitutkimusten erikoisosaajat Kodinplazasta. Tähän työhön liittyy:

 • taloyhtiön asbestilaki
 • taloyhtiön tai osakkaan turvallisuusasiakirjan dokumentointi
 • taloyhtiön vastuu kartoituksen tekemisestä

Palvelusta asbestikartoitus taloyhtiö ei saa kotitalousvähennystä. Ajantasainen sekä mahdollisesti myös muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu asbestikartoituksesta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile asbestikartoituksista Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.