Energiaselvitys: hinta (2022) ja usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 18.05.2022 klo 15:05

Energiaselvitys hinta:

 • Kulutettu työaika
 • Rakennuksen koko
 • Rakennuksen sijainti

Selvityksen tekeminen maksaa kohteesta riippuen noin 200 – 800,00 €. Tuntihinnoitteluna energiaselvityksen laatiminen on noin 60 – 100 euron luokkaa. Selvityksen kokonaiskustannuksiin vaikuttaa pitkälti pitääkö selvitys tehdä suunnitteluvaiheessa olevalle rakennukselle vai olemassa olevalle rakennukselle. Esimerkiksi omakotitaloon pelkän energiatodistuksen teettäminen voisi maksaa noin 400,00 €.

Suurin vaikutus palvelun hintaan on selvitettävän kohteen koolla. Esimerkiksi suurempikokoinen ja vanhempi kiinteistö vaatii enemmän tarkastelua kuin vasta rakennusvaiheessa oleva.

Keskimäärin aina suuremman kohteen selvitys kustantaa enemmän. Myös mitä enemmän selvitettäviä kohteita on, kuten lisärakennuksia tai erittäin suuria varastorakennuksia, tulee selvityksen hinta nousemaan.

Kannattaa myös huomioida, että energiatodistus on pakollinen, mikäli asuntoa ollaan myymässä tai vuokraamassa, pois lukien alle 50m2 lomamökit tai muut ei elinkeinotoiminnan harjoittamisessa olevat kiinteistöt.

 • Laskelma rakennusvaiheessa olevalle paritaloasunnolle:
  • Noin 138 m2 paritaloasunto
  • Energiaselvitys rakennuslupaa varten
  • Energiatodistus
  • Yhteensä: 280,00 €
 • Laskelma energiaselvityksestä suurehkolle omakotitalolle:
  • Noin 240 m2 omakotitalo
  • Energiankulutuksen laskeminen
  • Raportin laatiminen
  • Yhteensä: 550,00 €

Kannattaa toki muistaa, että energiatodistus on aina voimassa 10 vuotta todistuksen laatimisesta ja todistuksen tulee laatia siihen valtuutettu henkilö tai yritys.

Mikäli olet vuokraamassa tai myymässä asuntoa, vaaditaan huoneistosta energiatodistus. Myös uudisrakennuskohteissa vaaditaan energiaselvityksen teettämistä suunnittelu- ja luvanhakuvaiheessa.
Energiaselvitys on laaja-alaisempi tutkielma asunnon energiakulutuksen selvittämisestä. Energiatodistuksen laatiminen on yleensä osa energiaselvitystä ja todistuksessa ilmoitettu energiankulutus on tarkoitettu pääasiassa asuntojen vertailuun.

Energiatodistuksen käyttöönoton tarkoituksena on yhdenmukaistaa rakennusten energiakulutuksen vertailua. Energiatodistus tarvitaan kohteesta riippuen joko myynnin- tai vuokrauksen yhteydessä, uudisrakennuskohteissa energiatodistus tulee laatia yleensä suunnittelu- sekä lupavaiheessa. Todistus on voimassa kymmenen vuotta todistuksen laatimisesta.

Kun energiatodistus esitetään myynti- tai vuokraustilanteessa, voidaan sitä käyttää yhtenä valintatekijänä asunnon valinnassa. Energiatodistuksen tarkoituksena on myös kiinnittää asunnon nykyisen omistajan huomio energiatehokkuuteen sekä sen parantamiseen.

E-luku on todistuksessa ilmoitettu laskelma kokonaisenergiankulutuksesta. E-luvun laskemiseen käytetään määräysten mukaisia laskusääntöjä. Luvun laskemiseen käytettään eri energiamuotoja sekä niille annettavia kertoimia.

Energiatehokkuutta ja E-lukua parantavia keinoja:

 • Lämmöneristyksen parantaminen
 • Energiatehokkuuden parantaminen
 • Uusiutuvien energialähteiden käyttäminen

Millaiseen rakennuskohteeseen tahansa tarvitsetkaan energiaselvitystä tai energiatodistusta, Kodinplazasta löydät rakentamisen asiantuntijat helposti. Energiatehokkuuden selvittämiseen liittyy:

 • Kohteen energiakulutuksen arvioiminen
 • E-luvun laskeminen
 • Energiatodistuksen laatiminen

Palvelusta energiaselvitys ei saa kotitalousvähennystä. Ajantasainen sekä mahdollisesti myös muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu energiatodistuksesta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile energiatodistuksista Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.