Ilmalämpöpumpun asennus: hinta (2022) ja usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 18.05.2022 klo 18:05

Ilmalämpöpumpun asentaminen, myös ilmalämpumpun kytkentä, ILP:n asennus tai ilmalämpöpumpun mitoitus ja sijoitus, oikeaoppisesti tehtynä varmistaa laitteen tehokkaan toimivuuden sekä käyttötarkoituksen toteutumisen.

Ilmalämpöpumpun asennus hinta:

 • asennettavan ilmalämpöpumpun tehokkuus ja koko
 • ulko- ja sisäyksiköiden lukumäärä sekä niiden väliset etäisyydet
 • toimituksen sisältö: ilmalämpöpumppu ja asennustyö vai pelkästään asennustyö laitteen ollessa valmiina

Ilmalämpöpumpun asennus maksaa keskimäärin noin 350,00 € – 800,00 €, mikäli ilmalämpöpumppu on hankittu valmiiksi. Ilmalämpöpumpun hinta asennettuna eli laite sekä sen asennus maksaa keskimäärin noin 850,00 € – 3 500,00 €.

Arvioitaessa ilmalämpöpumppujen asennuttamisesta syntyviä kuluja, kannattaa ensin tarkastella toimituksen tai palvelun sisältöä. Toisinaan ilmalämpöpumppu on hankittu valmiiksi ja sille tehdään pelkästään asennus. Toisinaan ILP:a ei ole vielä hankittu, jolloin ostetaan sekä itse laite ja laitteen asentaminen. Luonnollisesti pelkkä asennustyö on halvempaa suhteessa siihen, että samalla hankitaan myös laite. Tämän lisäksi asennuksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi ulko- ja sisäyksiköiden lukumäärä sekä kuinka pitkä matka niiden välillä on. Nyrkkisääntö on, että välimatkan kasvaessa myös asennuksen hinta voi hieman nousta. Tyypillisesti ulkoyksiköitä asennetaan yksi kappale ja sisäyksiköitä yhdestä kahteen kappaletta – suuremmissa kohteissa määrät voivat olla huomattavasti suurempiakin.

Kuinka paljon maksaa ilmalämpöpumpun asennuttaminen? Kolme hintaesimerkkiä:

 • OKT, kahdella sisäyksiköllä
  • laitteet hankittu valmiiksi
  • helpot asennuspaikat
  • pelkkä asennus
  • ilmalämpöpumpun asennuksen hinta: 650,00 €
 • rivitalo, yksi sisäyksikkö
  • laite valmiina
  • osa putkirei’istä valmiina
  • myös pohjalevy sisäyksikölle valmiina
  • ilmalämpöpumpun kytkentä hinta: 300,00 €
 • kerrostaloon
  • laite ja asennus samassa paketissa
  • ilmalämpöpumpun hinta asennettuna: 1 800,00 €

Sisäyksikön sijoitus tehdään nimensä mukaisesti kodin tai kiinteistön sisäpuolelle eli sisätiloihin. Yleensä paikka valitaan siten, että sen sijainti olisi keskeinen eli esimerkiksi huoneiston suurimmassa tilassa. Mikäli sisäyksiköitä on kaksi, voi toisen sijoittaa mahdollisesti nukkumatilaan tai esimerkiksi yläkertaan. Joka tapauksessa ihanteellinen sijoitus paikka olisi avara tila, jossa ilma pääsisi kulkemaan mahdollisimman esteittä. Esimerkiksi keittiö ei ole paras mahdollinen asennuspaikka, sillä rasva ei lähtökohtaisesti tee hyvää pumpulle.

Ilmalämpöpumpun ulkoyksikön asennus puolestaan tehdään rakennuksen ulkopuolelle, jossa se pystyy toimimaan tehokkaimmalla tavalla. Olennaista asennuksessa on jättää riittävä tila ilmalämpöpumpun alapuolelle sekä ilmalämpöpumpun ja seinän väliin. Ulkoyksikkö muodostaa toisinaan enemmän tai vähemmän kondenssivettä, joka kannattaa ottaa asennuksessa ja sijoittelussa huomioon. 

Ilmalämpöpumppuja on saatavilla useina erilaisina ratkaisuina, kuten kahdella sisäyksiköllä. Kaksi eli 2 sisäyksikköä ovat hyödyllisiä varsinkin suurissa tiloissa tai esimerkiksi kaksikerroksissa taloissa. Toisaalta pumpun voi asentaa myös pieneen tilaan – jotkut valmistajat tarjoavat myös malleja, jotka toimivat ilman ulkoyksikköä.Kuten monissa muissakin kodin palveluissa, myös ILP:jen asennuksissa kotitalousvähennys on mahdollista tehdä ja se pienentääkin huomattavasti asennuksen kustannuksia. Vaikka päälämmitysjärjestelmän pohjana olisi öljylämmitys tai kaukolämpö, saadaan silti ilmalämpöpumpulla aikaiseksi tuntuvia säästöjä.

Aiheesta muualla: Suositus: Ilmalämpöpumpun myyntiin yhdistettävä pätevä asennus, Ympäristöhallinto - Ohjeita ilmalämpöpumpun hankintaan ja asennukseen, Tukes - Uusi F-kaasuasetus tuo rajoituksia kylmäaineiden käyttöön

Minkälaista ilmalämpöpumppua oletkaan ostamassa tai asennettumassa, löydät ilmalämpöpumppuasennusten erikoisosaajat Kodinplazasta. Tietoa:

 • voit vertailla pelkän asennuksen tai laitteen sekä asennuksen
 • sisä- ja ulkoyksiköiden sijoittelulla on olennainen osa oikeaoppisessa asennuksessa
 • ilmalämpöpumppuja voidaan asentaa lähes mihin tahansa tilaan

Palvelusta ilmalämpöpumpun asennus saa kotitalousvähennystä. Ilmalämpöpumpun asennus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu ilmalämpöpumpusta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile ilmalämpöpumpuista Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.