Ilmalämpöpumpun puhdistus: hinta (2022) ja usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 18.05.2022 klo 18:05

Ilmalämpöpumpun puhdistus suositellaan tehtäväksi kaksi kertaa vuodessa sekä sisä- että ulkoyksikölle.

Ilmalämpöpumpun puhdistus hinta:

 • puhdistettavien ilmalämpöpumppujen lukumäärä
 • ILP:n kunto ennen puhdistusta
 • puhdistuksen laajuus: huoltopesu, höyrypuhdistus jne.

Ilmalämpöpumpun puhdistuttaminen maksaa keskimäärin noin 120,00 € – 250,00 €. Esimerkiksi yhden sisäyksikön ja yhden ulkoyksikön puhdistus voisi maksaa 150,00 €.

Kun ilmalämpöpumppua eli ILP:a lähdetään puhdistamaan, kannattaa ensiksi kartoittaa kuinka monta yksikköä puhdistetaan. Monissa kohteissa on nykypäivänä jo useampia sisäyksiköitä ja hinta määräytyy pitkälti puhdistettavien yksiköiden mukaan. Nyrkkisääntö on, että yksiköiden määrän kasvaessa myös puhdistuksen hinta kohoaa. Nousu ei tapahdu kuitenkaan lineaarisesti, vaan lisäyksiköiden huollon saattaa saada suhteessa halvemmalla. Myös aika on hyvä indikaattori ja luonnollisesti esimerkiksi erittäin tukkoisten tai pölyisten suodattimien puhdistukseen saattaa kulua ainakin hieman enemmän aikaa – aikaa saattaa lisätä myös kulkeminen paikan päälle ja etenkin haja-asutusalueilla matka-ajat saattavat olla pidempiä. Toisaalta missä kunnossa ILP on, riippuu paljon sen käyttöasteesta sekä edellisen puhdistuksen ajankohdasta.

Kuinka paljon maksaa ilmalämpöpumppujen puhdistuttaminen? Kaksi erilaista hintaesimerkkiä:

 • yksi sisäyksikkö, yksi ulkoyksikkö
  • pesu: kenno, suodattimet
  • myös näiden desinfiointi
  • puhalluslämpötilan mittaus
  • ulkoyksikön imurointi
  • hinta: 150,00 €
 • kaksi sisäyksikköä, yksi ulkoyksikkö
  • höyrymenetelmä: suodattimet + kennosto
  • desinfiointi sekä puhallusaukkojen puhdistaminen
  • myös puhallinsiipien pesu
  • ulkoyksikön imurointi ja pesu
  • kylmäaineen tarkastaminen
  • hinta: 260,00 €

Sisäyksikön puhdistus on siinä mielessä tärkeää, että tukkeutuneet suodattimet tai kenno eivät päästä ilmaa virtaamaan kunnolla. Ensimmäinen vaihe sisäyksikön puhdistamisessa on tietenkin virtojen kytkeminen pois päältä, jonka jälkeen kansi irrotetaan tai avataan. Kannen alta paljastuvat ns. filtterit. Suodattimien puhdistus voidaan tehdä esimerkiksi pesemällä tai imuroimalla ne puhtaaksi pölystä ja muista epäpuhtauksista.

Ilmalämpöpumpun lämmitysteho talvella putoaa merkittävästi, mikäli suodattimet ovat tukossa. Huonosti tai tehottomasti puhaltava ILP kuluttaa myös enemmän sähköä.

Kuten yläpuolella, kannattaa varmistaa virtojen sulkeminen ennen kunnostuksen aloittamista. Ulkoyksikkö sijaitsee talon tai kiinteistön ulkopuolella, joten se on paljon alttiimpi esimerkiksi puiden lehdille, havuneulasille tai muille irtoroskille. Irtonaiset roskat tai lika kannattaa poistaa harjalla, paineilmalla tai imurilla. Puhdistusvaahto on tarkoitettu juuri ulkoyksikön huoltoon.
Puhdistusaineet valitaan tehtävien toimenpiteiden mukaan ja olennaista on tietää puhdistetaanko sisä- vai ulkoyksikköä. Erilaisten menetelmien käyttö, kuten spray tai putsaus höyrypesurilla on mahdollista etenkin tilanteissa, joissa ILP halutaan saada puhtaaksi homeesta.

Minkälaista ilmalämpöpumppua oletkaan puhdistamassa, löydät ilmalämpöpumppupuhdistusten ammattilaiset Kodinplazasta. Huomioitavaa:

 • ILP:n säännöllinen puhdistus pidentää sen käyttöikää
 • puhdistuksella on positiivinen vaikutus myös sisäilman laatuun
 • puhdas ja hyvin toimiva ilmalämpöpumppu on myös energiatehokkaampi

Palvelusta ilmalämpöpumpun puhdistus saa kotitalousvähennystä. Ilmalämpöpumpun puhdistus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu ilmalämpöpumpusta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile ilmalämpöpumpuista Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.