Poistoilmalämpöpumpun asennus: hinta (2022) ja usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 24.04.2022 klo 01:04

Poistoilmalämpöpumpun asennuksella, myös PILP-järjestelmän kytkentä tai poistoilmapumpun mitoitus ja sijoitus, voidaan kierrättää tehokkaasti kiinteistössä kiertävä ilma ja ottaa siitä lämpöenergia talteen.

Poistoilmalämpöpumpun asennus hinta:

 • poistoilmalämpöpumpun tehokkuus ja koko
 • onko kyseessä pelkkä asennus vai hankitaanko samalla myös laite
 • puretaanko tai korvataanko vanha lämmitysjärjestelmä

Poistoilmalämpöpumpun asennuksen hinta on keskimäärin noin 1 500,00 € – 4 000,00 €. Yhdessä laitteiden kanssa hinnat vaihtelevat noin 6 000,00 € – 13 000,00 € välillä.

Poistoilmalämpöpumppujen järjestelmät ovat monialaisia kokonaisuuksia, johon liittyy useita erilaisia osa-alueita. Ensimmäinen niistä on luonnollisesti itse pumppu eli laite. Laitteen mitoitus tapahtuu pitkälti joko a) aidon ja toteutuneen vuosikulutuksen perusteella tai b) kiinteistökohtaisten arvojen selvittämisellä. Kiinteistön arvot voivat koostua esimerkiksi pinta-alasta, lämmitystarpeesta sekä asukkaiden lukumäärästä. Olennaista onkin selvittää, kuinka suuri tai tehokas PILP kohteeseen tarvitaan. Luonnollisesti tehokkuus ja samoin hinta kasvavat käyttötarpeen mukaan.

Toinen näkökulma liittyy itse asennuspalveluun ja sen sisältöön. Suurin yksittäinen kysymys on tietenkin, että onko PILP hankittu jo etukäteen ja odottaako se esimerkiksi valmiina kohteella. Monet projektit toteutetaan kuitenkin avaimet käteen –periaatteella, jossa kokonaishintaan sisältyy laitteen lisäksi myös poistoilmalämpöpumpun kytkentä ja asennus. Mikäli kyseessä on ainoastaan asennus, saattaa laitteen kuljetukseen sisältyä rahti- tai muita kuljetusmaksuja. Lopuksi on hyvä kartoittaa myös PILP:a edeltävän lämmitysjärjestelmän kohtalo eli puretaanko se mahdollisesti ja kierrätetään asiaankuuluvalla tavalla.

Kuinka paljon maksaa poistoilmalämpöpumppujen asennuttaminen? Kaksi hintaesimerkkiä:

 • saneerauskohde, omakotitalo
  • PILP:n kuljetus kohteeseen
  • vanhan järjestelmän purkaminen ja vieminen pois
  • peruslaatuinen IV-kytkentä, kun kanavisto on jo olemassa
  • kytkentä esim. valmiiseen jakotukkiin
  • sähkötyöt valmiista pisteestä
  • saattaminen käyttövalmiiksi
  • säätö ja ilmamäärien tarkistus
  • poistoilmalämpöpumpun asennuksen hinta: 2 500,00 €
 • uudiskohde, omakotitalo
  • kohteessa kaikki valmiina, myös laite
  • pelkkä kytkentä valmiille paikoille
  • poistoilmalämpöpumpun kytkentä hinta: 650,00 €

PILP yhdessä lämmön talteenoton (LTO) kanssa voivat olla merkittäviä energiankulutusta parantavia ratkaisuja tulevaisuudessa. Esimerkiksi kaukolämmöllä tai maalämmöllä lämmitettävä kerrostalo normaalitilanteessa päästää lämpimän poistoilman pois rakennuksen katolta, jolloin suuri osa lämmityksestä menee ns. harakoille.

LTO-järjestelmä yhdessä PILP:n kanssa onkin erittäin tehokas ja kannattava ratkaisu, sillä poistoilmalämpöpumppu pystyy hyödyntämään tehokkaasti lämpöenergian, joka muuten poistuisi poistoilman mukana. Joissakin kohteissa on päästy kohteen suuruudesta riippuen jo 10 000 – 20 000 euron vuosisäästöihin.

Toimintaperiaate ei sinällään muutu, vaan myös omakotitalosta poistuvaa lämmintä sisäilmaa voidaan hyödyntää esimerkiksi vesikiertoisen patteri- tai lattialämmityksen sekä käyttöveden lämmittämisessä. LTO-laitetta ei kuitenkaan tarvita pientaloissa, vaan PILP riittää sellaisenaan. Mikäli talossa on sähkölämmitys, saa eri valmistajilta pumppuja, jotka sopivat nimenomaan sähkölämmitteiseen taloon. Näiden lisäksi PILP:ja voidaan hyödyntää asentamalla ne esimerkiksi autotalliin, rivitaloon tai mökille. Myös saneerauskohteeseen tehtävä asennuttaminen on täysin mahdollista, varsinkin jos talo on tiiviisti rakennettu.
PILP:sta saatavat hyödyt ovat korkeimmillaan kiinteistöissä, joiden energiankulutus on vähäinen. Esimerkki tällaisesta ovat uudenlaiset passiivi- tai matalaenergiatalot. Samalla pumpun avulla voidaan korvata myös IV-kone kokonaan, sillä pumppu huolehtii myös talon ilmanvaihdosta. Oletetaan, että jos huoneiston sisäilman lämpötila pysyttelee keskimäärin noin 19–21 C asteen lämpötiloissa, pysyttelee myös PILP:n tehokkuus myös pitkälti vakiona.

Minkälaista PILP:a oletkaan ostamassa tai asennuttamassa, löydät poistoilmalämpöpumppujen asentamiseen erikoistuneet urakoitsijat Kodinplazasta. Tietoa:

 • vertaile pelkkä asennus tai laitteet yhdessä asennuksen kanssa
 • asennukset voidaan tehdä kaikille eri poistoilmalämpöpumppu –merkeille
 • lämmin poistoilma hyödynnetään talon tai kiinteistön lämmityksessä

Palvelusta poistoilmalämpöpumpun asennus saa kotitalousvähennystä. Poistoilmalämpöpumpun asennus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu poistoilmalämpöpumpusta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile poistoilmalämpöpumpuista Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.