Autotallin eristäminen: hinta (2022) ja usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 25.04.2022 klo 11:04

Autotallin eristys puolilämpimäksi tai lämpimäksi: Välillä kylmästä tallista halutaan tehdä puolilämmin tai lämmin autotalli. Autotalli voidaan tehdä lämpimäksi myös jo rakennusvaiheessa. Mitä tahansa eristystapaa etsitkään, löydät parhaat autotallin eristysratkaisut jättämällä tarjouspyynnön sivuiltamme.

Autotallin eristyksen hintaan vaikuttavia tekijöitä:

  • autotallin villoitus
  • höyrynsulkumuovien asennus
  • kipsilevyjen kiinnittäminen
  • autotallin rakenteelliset muutokset

Villoituksen osalta hintoihin vaikuttavat ostettavan villan määrät. Mitä suuremmasta autotallista on kyse, sitä enemmän villaa tarvitaan. Lisäksi hintaan vaikuttaa se, kuinka paksua villaa käytetään seinässä autotallin yläpohjan eristämisessä. Autotallin lämmöneristys eli tehdäänkö tallista puolilämmin vai lämmin, vaikuttaa villan paksuuteen. Jos rakennat autotallia samaan aikaan esimerkiksi ystävän kanssa tai tutun kanssa, kannattaa villamateriaaleihin kysyä alennuksia tilausmäärien kasvaessa. Kodinplazassa mukana olevat yritykset ovat jo kilpailuttaneet omat villansa, joten työn teettäminen heidän kauttaan onnistuu myös vaivattomasti.

Autotallin höyrynsulkumuovien tapauksessa tilanne on samanlainen. Mitä enemmän höyrysulkumuovia tilataan tai käytetään niin hinta nousee materiaalien määrän mukana.

Paloturvallisuusmääräykset saattavat vaikuttaa kipsilevyjen hintaan autotallin eristystöissä. Jos autotalli sijaitsee asuinalueella, saattaa rakennusvalvonta määrätä tulipaloturvallisuuden nimessä käyttämään tuplaerikoiskovaa kipsilevyä. Yksinkertainen erikoiskova kipsilevy riittää mainiosti silloin, jos autotalli ei vaadi erityistä paloluokitusta.

Päätetäänkö autotalli tehdä kerralla valmiiksi eristyksineen vai tehdäänkö eristykset myöhemmin, voi vaikuttaa hintaan myös. Yleensä on halvempaa, kun autotalli rakennetaan suoraan puolilämpimäksi tai lämpimäksi. Kustannukset voivat kasvaa, jos kylmä autotalli eristetään jälkikäteen. Jos eristystyöt tehdään jälkeenpäin, kannattaa autotallin oven olla ehdottomasti lämpöeristetty. Muuten koko eristehanke saattaa olla aivan turha.

Ulkorakenteiden (esim. ulkovuorilaudoituksen, tuuletusraon ja tuulensuojalevyn asentamisen) jälkeen voidaan miettiä, minkälainen villa autotalliin halutaan laittaa eristeeksi. Jokainen autotalli on erilainen, joten käytetäänkö eko-, mineraali- vai vuorivillaa ja mikä on sopiva autotallin eristepaksuus, selviää helpoiten kysymällä konsultaatioita Kodinplazan asiantuntijayrityksiltä.

Moniin autotallipaketteihinhan kuuluvat eristeet mukana, joten silloin eristyksen teko on kohtuullisen suoraviivaista. Kun runko on pystytetty, laitetaan villa suoraan runkopuiden väliin. Lämpimän autotallin seinärakenne on yleensä pitkälti samanlainen. Jos villaa tarvitsee leikata, kannattaa se tehdä siten, että villa mitoitetaan noin yhdestä kahteen senttimetriä liian isoksi. Tämä takaa sen, että villa istuu tiiviinä runkotolppien välissä. Autotallin eristämisessä villan vahvuutena eli paksuutena voidaan käyttää rungon vahvuutta, joka saattaisi olla esimerkiksi 150 millimetriä. Tämä edesauttaa energiatehokkaan autotallin rakentamista. Kylmän autotallin tapauksessa vaivaa joutuu näkemään jälkeenpäin vähän enemmän.

Autotallin villojen asentamisen jälkeen seuraava vaihe on höyrysulkumuovien asentaminen. Moniin talleihin voidaan asentaa vaihtoehtoisesti katolle myös puhallusvilla levyvillan sijasta, jolloin kattotuolin päälle asennetaan tuulenohjauspahvit. Autotallin yläpohjan eristys on jokaisen omassa harkinnassa. Tuulenohjauspahvien asentaminen on vaihtoehtoista silloin, kun autotallissa käytetään levyvillaa. Autotallin höyrynsulku muovit kannattaa asentaa autotalliin mahdollisimman suurista palasista ja mahdollisimman suoraan siten, ettei muovi mene ryttyyn. Kiinnittämistä voi helpottaa pienillä niiteillä, joita voi napsutella suoraan runkotolppiin. Ikkunakohtien kohdalla tarkkuus on valttia ja muovi kannattaa leikata rauhassa auki niiden kohdalta. Seinän ja katon rajassa muovien taitos kannattaa tehdä siististi ja tiukasti, ettei muovi jää ryttyyn kun kattolevyjä aletaan kiinnittämään kattotuoleihin.

Perusperiaatteena höyrysulkumuovin asennuksessa on se, että kun muovit menevät limittäin, ei niiden väliin saa jäädä mitään aukkoja. Aukot on helppoa sulkea teippaamalla, varsinkin jos niihin on tullut reikiä rakentamisen aikana.

Autotallin sisäkaton höyrynsulkumuovin päälle kattotuoleihin kiinnitetään koolauspuut kipsilevyjen asentamista varten. Koolauspuita voidaan hyvin käyttää myös ”jäykistävänä” tekijänä eli siten, että ne tukevat autotallin rakenteita ja tehdään rakennekuvien mukaisesti.

Kipsilevyjen paksuuteen ja lujuuteen autotallin eristystöissä vaikuttaa rakennusvalvonnan määräykset mm. tulipaloturvallisuudesta. Autotallin sijaitessa asuinalueella, saattaa tuplaerikoiskovan kipsilevyn käyttö olla tarpeellista. Mikäli tarvitaan kaksi levytyskerrosta, ruuvataan ensimmäinen levy normaalilla kipsilevyruuvilla 15 cm jaoilla reunoilta ja 30 cm jaoilla keskeltä. Kun toinen levy tulee päälle, käytetään siinä luonnollisesti vähän pidempää ruuvia. Mikäli erityistä paloluokitusta ei vaadita, riittää autotalliin eristeeksi yksinkertainen erikoiskova kipsilevy. Levyjen asentamista autotallin kattoon helpottaa huomattavasti kipsilevyhissin vuokraaminen.

Autotallin eristämisestä voi koitua paljonkin lisää mukavuutta, mikäli autotallin käytölle on suunniteltu muutakin kuin pelkästään auton kattaminen. Tallissa tehtävä varastointi, nikkarointi sekä mahdollinen harrastustoimintaa, kuten esimerkiksi bänditoiminta tai biljardin pelaaminen, on mukavampaa lämpimässä.

Kun autotallin perusrunko ja ulkorakenteet ovat pystyssä, koostuu eristystyöt yleensä seuraavista vaiheista: autotallin villoittaminen, höyrynsulkumuovien asennus ja kipsilevyjen kiinnittäminen autotallin seinään ja kattoon.

Palvelusta autotallin eristäminen saa kotitalousvähennystä. Autotallin eristäminen on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu eristyksestä jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile eristystöistä Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.