Mökin eristäminen: hinta (2022) ja usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 25.04.2022 klo 11:04

Mökin eristys lisää lämpöä. Mökin, loma-asunnon tai kesämökin eristys voidaan toteuttaa useilla eri tavoilla, riippuen mökin käyttötarkoituksesta ja käyttöasteesta. Minkälaista mökkiä oletkaan eristämässä, löydät mökkien eristäjät Kodinplazan avulla.

Mökin eristäminen hinta:

 • missä vaiheessa mökin eristäminen tehdään (uudisrakentaminen vs. korjausrakentaminen)
 • kuinka paljon mökkiä eristetään
 • eristetäänkö mökin seinä-, katto- vai lattiarakenteita
 • kuinka paljon tehdään tiivistystöitä ennen eristämistä

Mökin eristyttäminen maksaa keskimäärin noin 600–5000 euroa. Esimerkiksi noin 68 m2 uudiskesämökin katon kokonaisvaltainen eristäminen panelointeineen ja listoituksineen voisi maksaa noin 4100 €.

Jos kyseessä on vanha mökki, joka päätetään eristää korjausrakentamisen avulla, voivat kustannukset olla tuntuvia. Jo pelkästään mökille vaihdettavien uusien ikkunoiden yksikköhinta voi asennuksineen olla noin 400­–600 euroa. Myös ovien vaihto kannattaa tehdä, sillä muut eristystyöt voivat mennä kokonaan hukkaan jos ikkunat ja ovet ”vuotavat”. Myös kaikenlainen tiivistäminen ennen varsinaista mökin eristämistä nostaa mahdollisesti hintoja.

Jos budjetti on alhainen, kannattaa mökin eristystyöt aloittaa ehdottomasti yläpohjasta, sillä lämpö kulkeutuu yläsuuntaan. Myöhemmin jos kukkaro antaa periksi, voidaan eristää alapohjaa, jotta lämpö pysyy paremmin mökin sisällä.

Halvin mökin eristyksen toteuttaminen tapahtuu käyttäen ihan normaalia rakennetta. Villaa voi laittaa kattoon 20 cm ja seiniin sekä lattioihin 15 cm. Höyrynsulkumuovin käyttö ei ole pakollista, vaan se voidaan korvata yksinkertaisilla pahveilla. Vaikka budjetti mökin eristämisessä olisikin pieni, kannattaa siltä mökin eristys tehdä – käyttömukavuus kasvaa huomattavasti eikä ainoastaan talvella vaan myös kesällä.

Toisinaan mökkiä halutaan alkaa käyttämään myös talvisin ja silloin kyseessä on kesämökin tekeminen talviasuttavaksi eli toisin sanoen kesämökin eristäminen. Tällainen korjausrakentaminen on uudisrakentamista työläämpää ja työmaalla on noudatettava erityistä tarkkuutta varsinkin kosteusongelmien osalta. Syksyisin ja keväisin saattaa tulla vastaan tilanteita, joissa ulkolämpötilat ovat sisälämpötiloja korkeammalla ja silloin ulkoa tuleva kosteus pyrkii pääsemään mökin sisälle.

Kun mökkiä lähdetään eristämään rakennusvaiheessa tai myöhemmin korjausrakentamisen avulla, kannattaa ainakin seuraavat palvelut kilpailuttaa Kodinplazan avulla:

 1. Mökin seinärakenne
  1. yksi mahdollisuus on tehdä mökin seinä hirrestä, jonka avulla voidaan hyödyntää kompensointimahdollisuutta
 2. Mökin lattian eristys
  1. mökin lattian eristäminen vähentää lämpöhukkaa ja pitää mökin lattian muutenkin lämpimämpänä
  2. mökin lattian rakenne on usein tuulettuva tai maanrajainen, joten mökin alapohjan eristäminen voidaan tehdä parilla eri tavalla
  3. mökin rossipohjan suositeltu eristepaksuus on noin 20–30 cm
  4. mökin maanvaraisen pohjan suositeltu eristepaksuus on noin 10–20 cm
 3. Mökin eristys sisäpuolelta tai ulkopuolelta
  1. mikäli ulkoseinillä on heikko eristyskyky, voidaan eristyskykyä parantaa esimerkiksi paksuntamalla ylä- tai alapohjan eristeitä
  2. toinen vaihtoehto on käyttää energiatehokkaampia ovia ja ikkunoita, varsinkin silloin jos mökin ulkonäköä ei haluta sen kummemmin muuttaa
  3. tilanne on hieman erilainen seuraavissa tapauksissa: hirsimökin eristäminen sisäpuolelta ja lautamökin eristäminen
 4. Mökin katon eristäminen
  1. Kesämökin yläpohjan eristys tai mökin yläpohjan eristäminen on yleensä taloudellisesti varsin kannattavaa, sillä yläpohjan parempi eristys vähentää merkittävästi lämpöhukkaa, joka pääsee poistumaan yläpohjan kautta

Mielipiteitä mökkien eristyskäytännöistä on useita, vaikkakin nykyään suuri osa mökeistä noudattelee normaaleja rakentamisen eristämisperiaatteita. Yleisin syy lisätä mökin lämmöneristystä on sen käyttöasteen kasvaminen. Mökkeily on mukavampaa myös viileämmillä keleillä, kun mökki pysyy lämpimänä.

Helpointa on tehdä haluttu mökin eristys jo rakennusvaiheessa, mutta lisäeristeiden asennus onnistuu myös jälkeenpäin.

Palvelusta mökin eristäminen saa kotitalousvähennystä. Mökin eristäminen on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu eristyksestä jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile eristystöistä Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.