Sadevesijärjestelmän asennus: hinta (2022) ja usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 16.05.2022 klo 14:05

Sadevesijärjestelmän ensisijainen tehtävä on hallitusti siirtää vesi pois talon tai rakennuksen välittömästä läheisyydestä.

Sadevesijärjestelmän asennus hinta:

 • asennustyön laajuus: tehdäänkö asennus maahan ja/vai katolle
 • järjestelmän koko: räystäskourujen ja kaivantotöiden määrä

Sadevesijärjestelmän asennuttaminen maksaa keskimäärin noin 1 600,00 € – 2 800,00 €, kun työ tehdään katolla esimerkiksi pelkästään rännien ja syöksytorvien osalta. Erilaiset kaivantotyöt sadevesiputkien tai sadevesiviemäröinnin osalta maksavat keskimäärin noin 6 000,00 – 15 000,00 €.

Mahdollisimman tarkkojen kustannusarvioiden saamiseksi on tärkeää erotella asennetaanko uusi sadevesijärjestelmä pelkästään katolle ja seinustalle vai esimerkiksi myös maahan sadevesiviemäröinnin muodossa. Luonnollisesti pelkkien rännien tai syöksyputkien kiinnittäminen on halvempaa ja lisäksi nopeampaa. Toisaalta erilaiset kaivannot nostavat hintoja huomattavasti – eniten kaivannoissa kustannuksiin vaikuttavat kaivantojen pituus sekä syvyys eli kuinka syvälle mennään. Nämä työt voidaan erotella toisistaan, mutta monesti ne tehdään yhdessä, joka tarkoittaa kourujen asennuksen lisäksi sadevesijärjestelmän asennusta maan alle. Itse järjestelmän kokoon vaikuttaa talon ympärysmitan sekä pinta-alan lisäksi myös katon pinta-ala.

Kuinka paljon maksaa sadevesijärjestelmien asennus? Kaksi hahmotelmaa:

 • pelkästään katolla
  • räystäskourut eli rännit sekä syöksyt eli alastulot
  • kokonaisuuteen kuuluu asuinrakennuksen lisäksi autotalli
  • talon pinta-ala noin 140 m2 (10 m * 14 m)
  • autotallin pinta-ala noin 40 m2 (5 m * 8 m)
  • räystäskouruja yhteensä noin 75 metriä
  • syöksyjen lukumäärä: 15 kpl
  • hinta: 2500,00 €
 • salaojituksen yhteydessä (maahan)
  • omakotitalon pinta-ala noin 115 m2
  • samalla myös kivijalkaa eli sokkelia eristetään patolevyllä
  • tarvittavat kaivannot, maa-ainekset ja maantäyttö
  • hinta: 7600,00 €
Käsitellään ensin sadevesijärjestelmien helpompi osa eli asennustyöt katolle, seinustalle sekä räystäälle. Ensisijaisesti tämä työ koskee rännien, räystäskourujen sekä syöksytorviin liittyvää kiinnittämistä. Näiden tehtävähän on kerätä sadevesi talteen talon tai rakennuksen katolta ja ohjata vesi hallitusti haluttuun paikkaan. Asennus on suhteellisen yksinkertaista ja nopeaa.
Asennustyöt muuttuvat hieman haasteellisemmiksi sen jälkeen, kun sadevesi on ohjattu katolta rännikaivoihin. Rännikaivot sijaitsevat yleensä talon jokaisella nurkalla, jonka jälkeen niihin ohjattu sadevesi ohjataan järjestelmässä eteenpäin sadevesiviemärin tai sadevesiputkien avulla esimerkiksi perusvesikaivolle. Työ muuttuu haasteellisemmaksi sen takia, että sadevesiputket asennetaan maahan eli kaivannon tekeminen on välttämätöntä. Asennussyvyys vaihtelee kohteen ominaisuuksien mukaan – yleensä syvyys on kuitenkin matalampi verrattuna salaojaputkiin, jotka asennetaan anturan alareunan tasolle tai anturan alapuolelle.
Sadevesiputkien eli sadevesiviemärin asentaminen ja asennusten syvyys vaihtelee pitkälti kohteen mukaan. Normaali eli yleinen käytäntö on asennuttaa sadevesiverkosto routaeristyksen alle, joka vähentää jäätymisriskiä huomattavasti. Mikäli verkosto asennetaan lähemmäs pintaa, suositellaan usein saattolämmityksen tai ainakin jyrkkien kaatojen tekemistä. Toisaalta jokaiset perustustavat ovat erilaisia ja niiden syvyydet vaihtelevat, joten parhaista ratkaisuista kannattaakin keskustella sadevesiputkien urakointiin erikoistuneiden yritysten kanssa.

Kun katolle satanut vesi tai katolla sulanut lumi on valunut räystäskouruihin ja kouruja pitkin syöksytorviin, kohtaa se järjestelmässä seuraavaksi rännin alapuolella olevan kaivon, josta käytetään myös nimitystä rännikaivo. Niiden ensisijainen tehtävä on kerätä syöksytorvista tuleva vesi ja johtaa se eteenpäin sadevesiputkistolle eli sadevesiviemäreihin. Tämän lisäksi niiden avulla voidaan siivilöidä ainakin suuremmat roskat, kuten lehdet tai muut sellaiset pois kuormittamasta järjestelmää.

Yleensä kannattaa jo suunnitteluvaiheessa mitata rännikaivojen oikea korkeus, sillä korkeuden on täsmättävä syöksytorvien kanssa. Mikäli kaivo ja torvi jäävät liian kauaksi toisistaan, vesi ei todennäköisesti osu pelkästään kaivon suulle vaan sitä lentää myös muualle. Toisaalta asennusvälin ollessa liian lyhyt, saatetaan torvea joutua leikkaamaan myöhemmin sopivamman kokoiseksi esimerkiksi rautasahan avulla.

Joskus edellä mainittujen kohtien lisäksi järjestelmään sisällytetään myös sadevesikaivot, jotka monesti sekoitetaan rännikaivojen kanssa. Sadevesikaivoja käsitellään niiden omalla sivulla ja ne eivät ole yhteydessä rännikaivoihin muun kuin perusvesikaivon kautta, johon molempien vesi ohjataan.

Sadevesijärjestelmän asennuttamisella on useita erilaisia hyötyjä:

 • rakenteellinen kuivuus
  • kun sadevesi ohjataan pois oikeaoppisesti rakenteiden lähellä, pysyvät talon rakenteet kuivina
 • piha-alueen kuivuus
  • etenkin sadevesikaivojen sekä sadevesiputkien avulla voidaan parantaa myös pihan tai nurmikon vedenpoistoa

Minkälaista sadevesijärjestelmää oletkaan asennuttamassa, löydät sadevesijärjestelmäasennusten erikoisosaajat Kodinplazasta. Tietoa:

 • asennustyöt voivat tapahtua maassa ja/tai räystäällä
 • osa-alueita ovat mm. räystäskourut, syöksytorvet, rännikaivot ja sadevesiputket
 • järjestelmä mitoitetaan kiinteistön tarpeiden ja koon mukaan

Palvelusta sadevesijärjestelmän asennus saa kotitalousvähennystä. Sadevesijärjestelmän asennus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu sadevesijärjestelmästä jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile sadevesijärjestelmistä Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.