Salaojan asennus: hinta (2022) ja usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 19.05.2022 klo 12:05

Salaojien asennus kannattaa kilpailuttaa: Salaojan tai salaojaputken asennus auttaa keräämään maaperässä olevan veden tai kosteuden pois perustusten läheisyydestä.

Salaojan asennus hinta:

 • rakennuksen ympärysmitta ja muoto, johon salaoja asennetaan
 • tehdäänkö salaojan asentaminen uudis- vai remonttikohteeseen
 • tehdäänkö sokkelille / kivijalalle samalla toimenpiteitä: vedeneristys, patolevy jne.
 • talon perustusmuoto eli kuinka syvälle kaivetaan

Salaojan asennuttaminen maksaa keskimäärin noin 8 000,00 € – 21 000,00 €. Salaojan asentaminen esimerkiksi noin 100 m2 talolle voisi maksaa 12 000,00 €

Salaojajärjestelmä ja siihen kuuluvat kaivannot, putket ja kaivot asennetaan suojaamaan talon rakenteita. Hintoja sekä syntyviä kustannuksia varten kannattaa selvittää etukäteen ainakin rakennuksen muoto sekä ympärysmitta, sillä niiden avulla voidaan arvioida tarvittavien putkien sekä kaivojen määrää. Myös maanrakennustyöt eli kaivannon suuruus ja laajuus määrittyvät pitkälti ympärysmitan mukaan. Monesti hintoihin vaikuttaa edellisten lisäksi myös salaojan tai salaojaputkien asennuttamisen kohteet eli tehdäänkö asennus esimerkiksi rakentamisen yhteydessä vai jälkikäteen. Mikäli salaojat asennetaan jälkikäteen, tehdäänkö samalla myös sokkelille tai kivijalalle erilaisia toimenpiteitä kannattaa selvittää.

Kuinka paljon maksaa salaojien asennus? Kaksi hintalaskelmaa:

 • salaojajärjestelmä remonttikohteeseen
  • omakotitalon mitat: suorakaide, sivut noin 19 m ja 10 m
  • tontin kaltevuus: tasainen
  • kaivantojen teko, maa-aineksen käsittely
  • putkistojen asentaminen patolevyn lisäksi
  • kaivantojen täyttäminen ja kaatojen parantaminen
  • hinta: 8 200,00 €
 • salaojan ja sadevesijärjestelmän asennus
  • talon pinta-ala: noin 115 m2
  • sivujen pituudet: 10 m * 11,5
  • salaojaputket ja muut tarvikkeet tilaajalta
  • maa-aines ja maanrakennus toimittajalta
  • myös sokkelin eristäminen
  • hinta: 7900,00 €

Salaojaputkien asennus varmistaa sen, ettei vesi ja kosteus talon tontilla jää makaamaan perustusten tai kivijalan vierelle. Ymmärrettävistä syistä liian runsas kosteus ja pitkäaikainen kosteusrasitus sokkelin ympärillä voi aiheuttaa haittaa sekä rakenteille että asukkaille.

Salaojaputken asennus tai salaojien asennus voidaan tehdä jo rakennusvaiheessa, mutta ne voidaan lisätä jälkikäteen myös esimerkiksi vanhaan taloon. Salaojan asentaminen tehdään kaivamalla rakennuksen viereen riittävän syvä kaivanto, jotta itse salaojaputki voidaan asentaa anturan alapuolelle. Asennus syvyys on oltava siis tarpeeksi riittävä. Salaojaputken asennus voidaan tehdä myös esimerkiksi pihalle tai nurmikolle.

Salaojajärjestelmässä on useita eri osa-alueita, jotka yhdessä toimivan sadevesijärjestelmän kanssa huolehtivat tehokkaasta vedenpoistosta ja vedenkeräyksestä tontilla. Esimerkiksi omakotitalon salaojajärjestelmän asennus tai uusiminen tehdään usein seuraaville osa-alueille:

 • salaojaputket
 • tarkastuskaivot
 • poistoputket
 • kokoojakaivot

Salaojan tarkastuskaivo on toinen nimitys, jota salaojien kaivoista käytetään. Salaojan tarkastuskaivot ovat ikään kuin salaojajärjestelmän huoltopisteitä, sillä niiden kautta voidaan suorittaa monia erilaisia töitä esimerkiksi salaojien kuvaamiseen tai huuhteluun liittyen.

Järjestelmän toimivuus kannattaa tarkistaa tarkastuskaivojen avulla ainakin kerran vuodessa esimerkiksi ruiskuttamalla vettä korkeudellisesti ylempänä sijaitsevaan kaivoon. Jos tukkeutumia ei ole, pääsee vesi virtaamaan vapaasti korkeussuunnassa alempana olevaan tarkastuskaivoon.

Salaojakaivojen kohdalla olennaista on niiden asentaminen tarpeeksi syvälle, jotta niiden alareunaan kiinnitettävä salaojaputki saadaan myös kulkemaan riittävän syvällä. Asennusten syvyys vaihtelee kohteesta riippuen ja siihen vaikuttaa esimerkiksi perustustapa ja onko kyseessä jo esimerkiksi kosteudesta vaurioitunut sokkeli tai kivijalka.

Yleensä ensimmäinen vaihe on luonnollisesti kaivantotyöt tarvittavilta osin. Kun ne on saatu valmiiksi, levitetään kaivantojen pohjalle tarvittava määrä salaojasoraa, joka on erilaisten suositusten mukaan noin 7–15 senttimetriä.

Nykyaikaiset salaojaputket ovat pääsääntöisesti muovisia putkia, jotka kestävät hyvin niihin kohdistuvaa rasitusta. Salaojajärjestelmän avulla vedet, kuten sadevedet, valumisvedet ja lumensulamisvedet voidaan kerätä ohjatusti talteen ja ohjata pois kriittisiltä paikoilta, kuten talon välittömästä läheisyydestä.

Minkälaista salaojaa oletkaan asennuttamassa, löydät salaoja-asentamisen ammattilaiset Kodinplazasta. Huomioitavaa:

 • salaojajärjestelmä koostuu salaojaputkista sekä salaojakaivoista
 • järjestelmän tärkein tehtävä on poistaa vesi tai kosteus kivijalan lähettyviltä
 • se pitää myös tarvittaessa pohjaveden pinnan pois alapohjan lähettyviltä

Palvelusta salaojan asennus saa kotitalousvähennystä. Salaojan asennus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu salaojituksesta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile salaojituksesta Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.