Ulkoseinän maalaus: hinta (2022) ja usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 12.05.2022 klo 12:05

Ulkoseinillä olevien maalipintojen tehtävänä on antaa suojaa erilaisilta sääilmiöiltä, lialta ja kosteudenvaihteluilta.

Ulkoseinän maalaus hinta:

 • ulkoseinän pintamateriaali
 • maalattavien ulkoseinien lukumäärä, pinta-ala ja korkeus
 • ulkoseinän kunto maalausta ennen

Ulkoseinien maalaaminen maksaa keskimäärin noin 300,00 € – 1 800 € maalattavaa ulkoseinää kohden. Esimerkiksi pienen pihavajan kolmen seinustan maalauttaminen voisi maksaa 450,00 € ja omakotitalon kaikkien seinien maalauttaminen 3 600,00 €.

Ymmärrettävistä syistä erilaisiin ulkoseiniin kohdistuvia maalaustöitä on laaja kirjo. Jotta hintoja olisi mielekästä arvioida edes suuntaa antavasti, kannattaakin huomio kiinnittää ensin ulkoseinän pintamateriaaliin. Suomessa yleisiä ulkoseinäpintoja ovat esimerkiksi puuverhoilu, tiili-, kivi- ja betonipinnat sekä erilaiset rapatut pinnat. Jokaiselle ulkoseinäpinnalle parhaiten soveltuvat maalauskäytännöt vaihtelevat toisistaan ja sama koskee myös maalaukseen kohdistuvia esivalmistelutöitä. Tiili- ja kivipinnoilla saattaa riittää pelkkä puhdistus, kun taas yleensä puupinnat pestään ja vanha maali poistetaan tarvittaessa. Tarkimman hinta-arvion saatkin kertomalla tarjouspyynnössä mahdollisimman tarkat tiedot maalattavaan ulkoseinään liittyen.

Toinen hyvä indikaattori hintojen muodostumisessa on yksinkertaisesti ulkoseinien koko, lukumäärä ja korkeus. Maalauspinta-alaltaan kaksi täysin identtistä ulkoseinää voidaan hinnoitella eri tavoin, mikäli toinen on esimerkiksi yhdessä kerroksessa ja toinen kahdessa tai kolmessa kerroksessa. Maalaustelineiden käyttö lisää pääsääntöisesti kustannuksia ainakin jonkin verran.

Lopuksi ulkoseinien kohdalla on huomioitava myös maalattavien pintojen kunto. Mikäli edellisestä maalauksesta on kulunut aikaa erittäin kauan, tarkoittaa se yleensä myös esivalmistelutöiden määrän kasvamista. Joissakin maalausurakoissa esivalmistelut saattavat viedä hyvinkin yli puolet maalaukseen kokonaisuudessaan käytettävästä ajasta.

Hintalaskelmia ulkoseiniin liittyvistä maalaustöistä:

 • piharakennuksen ulkoseinät
  • verhoilu tehty laudoituksesta
  • pinta hyvässä kunnossa
  • vanhaa maalipintaa vahvistetaan yhdellä maalauskerralla
  • seinien pinta-ala yhteensä: noin 18 m2
  • neliöhinta: 22,20 €
  • kokonaishinta: 400,00 €
 • vanhan mökin ulkoseinät
  • mökki yhdessä kerroksessa
  • pohjan pinta-ala: noin 45 m2
  • pintojen pesu, maalinpoisto
  • pohjamaalaus kerran, pintamaalaus kaksi kertaa
  • hinta: 1 800,00 €
 • omakotitalon ulkoseinien huoltomaalaus
  • kerrosten lukumäärä: 1 kpl
  • puhdistus, maalaus yhden kerran
  • pohjan pinta-ala: noin 150 m2
  • hinta: 3 400,00 €
Kuten jo yläpuolella mainittiin, on esikäsittely lähes kaikissa maalaustöissä edellytys onnistuneelle lopputulokselle. Pesu sekä tarvittaessa myös vanhan maalin poistaminen ovat varsin yleisiä toimenpiteitä esimerkiksi puisten ulkoseinien osalta. Tiili- tai kivipintaisten ulkoseinien kohdalla monesti riittää huolellinen puhdistus. Saat asiantuntijan tarkan arvion työn kestosta sekä parhaiten soveltuvista menetelmistä jättämällä tarjouspyynnön Kodinplazan kautta.
Riippuen ulkoseinän pintamateriaalista, kohteen vaativuudesta ja laajuudesta, voidaan maalaukset suorittaa tapauskohtaisesti esimerkiksi pensselillä, ruiskulla tai telalla. Monien mielestä etenkin puisille pinnoille soveltuu parhaiten pensseli, mutta se on myös eniten aikaa vievä maalaustapa. Toisaalta rapatun ulkoseinän kohdalla paras lopputulos voidaan saada telalla tai ruiskulla. Nyrkkisääntö on, että ulkoseinämaalin tulisi olla hengittävä, oli kyseessä sitten seinien huoltomaalaus tai maalauttaminen ensimmäistä kertaa.

Riippumatta vuodenajasta, kohdistuu erilaisten ulkoseinien pintoihin monenlaisia rasituksia. Toisinaan pintoja rasittavat sateet ja tuuli, toisinaan auringonpaiste. Tuulen mukana kulkeutuu myös paljon erilaisia saasteita, kuten likaa ja pienkasvustoa. Huoltamaton ulkoseinä onkin yleensä parempi kasvualusta humukselle, jäkälälle tai sammaleelle. Maalipinnan ensisijainen tehtävä on antaa suojaa ulkoseinälle vuoden jokaisena päivänä.

Ulkoseinien huonosta kunnosta kertovat esimerkiksi maalipintojen hilseily tai lohkeilu, mahdollinen kasvusto ulkoseinän pinnalla tai vanhan värin silminnähtävä haalistuminen. Sopiva lämpötila maalaukselle vaihtelee maalin ominaisuuksien mukaan, ollen kuitenkin yleensä noin 5–20 plusasteen tienoilla. Syksyllä voi maalata vielä varsin hyvin, mutta suoran auringonpaisteen sekä mahdollisen sateenuhkan kanssa kannattaa olla tarkkana.

Minkälaista ulkoseinää oletkaan maalauttamassa, löydät ulkoseiniin erikoistuneet maalausurakoitsijat Kodinplazasta. Tietoa:

 • ulkoseinissä käytetään hyvin monenlaisia pintamateriaaleja
 • maalausmenetelmät ja –materiaalit valitaan tapauskohtaisesti
 • kunnollinen esikäsittely on aina ulkoseinämaalauksen lähtökohta

Palvelusta ulkoseinän maalaus saa kotitalousvähennystä. Ulkoseinän maalaus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.