Vahinkosaneeraus - usein kysytyt kysymykset (UKK)

Päivitetty: 27.12.2021 klo 15:12

Kiinteistöissä ja rakennuksissa voi sattua erilaisia vahinkoja. Vahinkosaneerausta tai vahinkopalveluja tarjoavat yritykset auttavat tyypillisesti vahingon kartoittamisessa sekä korjaamisessa.

Vahinkosaneeraus maksaa keskimäärin noin 9.000 € – 85.000 € kohteesta, vahinkojen laajuudesta ja tarvittavista työmenetelmistä riippuen.

Vahinkosaneerauksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • millaisesta vahingosta on kyse
 • mitä toimenpiteitä tarvitaan
 • rakennetaanko uusia rakenteita
 • mahdolliset materiaali- sekä asennuskustannukset

Keskimäärin suurimman osan vahinkosaneerauksen kokonaiskustannuksista tulee saneeraukseen käytetystä työajasta. Mikäli uusia rakenteita aletaan rakentamaan, kannattaa niiden rakennusmateriaalikustannukset huomioida myös mietittäessä saneerauksen hinnoittelua.

Yleisimpiä vahinkosaneeraukseen liittyviä työvaiheita:

 • mittausten tekeminen
 • vahinkokartoituksen tekeminen
 • vahingon eristäminen
 • muiden kohteiden suojaukset
 • rakenteiden purkaminen
 • kuivauslaitteiden asentaminen
 • kuivauksen tekeminen
 • kuivauslaitteiden vuokraaminen
 • uusien rakenteiden tekeminen

Kannattaa muistaa, että joissakin tilanteissa vakuutusyhtiöt voivat vaatia erillisen vahinkosaneerausyhtiön tekemää tutkimusta. Vahinkosaneeraus kannattaa myös tehdä mahdollisimman nopeasti vahingon jälkeen, jotta vahingoittuneet tai kastuneet rakenteet voidaan korjata mahdollisimman nopeasti, jotta esimerkiksi kosteuden eteneminen sekä homeiden kasvamisen alkaminen voidaan estää.

Vahinkosaneerauksen tehtävänä on selvittää sattuneen vahingon laajuus sekä sen aiheuttamat mahdolliset vahingot. Vahinkosaneeraukseen voi myös kuulua rakenteiden purkamista, korjausta sekä uusien rakenteiden tekemistä.

Vahinkosaneerausyhtiöiden tarjoamiin palveluihin kuuluu mm:

 • kosteuskartoitukset sekä mittaukset
 • kuntokartoitusten tekeminen
 • vesivahinkojen kuivaukset
 • purku- sekä rakennustyöt
Tavallisesti yleisin syy vahinkosaneerauksen tarpeelle tulee mahdollisen vesivahingon sattuessa. Vesivahinko tai kosteusvaurio voi tapahtua monesta eri syystä, eivätkä ne aina johdu asunnon käyttäjän virheellisestä toiminnasta.

Ensimmäiseksi veden tulo kannattaa katkaista mahdollisimman nopeasti tai soittaa asiasta osaavalle henkilölle. Tämän jälkeen kannattaa olla myös yhteydessä vakuutusyhtiöön sekä vahinkosaneerauksia tekevään yritykseen.

Yleisimmin vesivahinko tai kosteusvaurio tapahtuu kylpyhuoneessa tai keittiössä. Tyypillisiä aiheuttajia ovat pyykinpesukoneiden sekä tiskikoneiden huonot liitokset tai vuotavat letkut. Myös käyttövesiputket tai lämminvesivaraajat voivat aiheuttaa vesivahinkoja.

Vesivahingon sattuessa kannattaa tilata paikalle kosteuskartoittaja, joka tekee mahdolliset mittaukset sekä analyysin vesivahingon tilasta. Kartoituksen yhteydessä voidaan joutua purkamaan rakenteita. Kun tilanne on saatu kartoitettua, voidaan itse saneerausurakka aloittaa. Kannattaa muistaa, että pahaksi menneen kosteusvaurion korjaukseen voi kulua pitkäänkin.

Palvelusta vahinkosaneeraus saa kotitalousvähennystä. Vahinkosaneeraus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 vahinkosaneerauksen kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu vahinkosaneerauksesta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile vahinkosaneerauksista Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Kilpailuta vahinkosaneeraus Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä