Sähkön kilpailutus

Sähkön kilpailutus hinta

Sähkön kilpailutus

Paljonko maksaa sähkön kilpailutus?

Vertaile alueesi yritykset ja löydä tekijä

Selvitä hinnat ja säästä jopa 30 %

Mitä maksaa sähkön kilpailutus?

Päivitetty: 20.04.2024 klo 12:04

Sähkön käyttäminen maksaa keskimäärin noin 1,90 – 17,00 snt per kilowattitunti (kWh). Hintoihin vaikuttavat esimerkiksi sähkön tuotantotapa, sähkönsiirto, sähkövero, sähköenergia sekä yhteenlaskettu sähkönkulutus.

Miten sähkön hinta muodostuu?

Sähkön hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

  • sähkön tuotantotapa
  • sähkön verkkopalvelun eli siirron hinta
  • sähköenergian ja sähköveron hinta
  • yhteenlaskettu sähkönkulutus

Saako sähkön kilpailutuksesta kotitalousvähennystä?

Palvelusta sähkön kilpailutus ei saa kotitalousvähennystä. Ajantasainen sekä mahdollisesti myös muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyksen Ohje 2023 - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen edellytykset - Vero.fi

Mikä on sähkön siirtohinta eli jakeluhinta?

Sähkön siirto tai jakelu tarkoittaa sähkön verkkopalvelua tai verkostoa, jota pitkin sähkö siirretään asiakkaille. Sähkön siirtohinta eli sähkön jakeluhinta vaihtelee keskimäärin noin 3,70 ­– 17,80 snt/kWh välillä ja useimmiten sähkön siirtää paikallinen sähköyhtiö.

Mikä on sähköenergian, myyntisähkön tai kulutussähkön hinta?

Sähköenergian hinta, myös myyntisähkön hinta tai kulutussähkön hinta, vaihtelee keskimäärin noin 1,90 ­– 8,00 snt/kWh välillä sähköyhtiöstä, sähkötuotteesta sekä sähkön tuotantotavasta riippuen. Tämä on se osa sähkölaskusta, jonka pystyy itse kilpailuttamaan.

Kuinka paljon sähkön hintavertailulla voi säästää?

Sähkömarkkinoilla sähkönmyyjät myyvät sähköä ja esimerkiksi kotitaloudet sekä yritykset ostavat ja käyttävät sitä moniin eri tarkoituksiin. Sähkömarkkinat ovat jatkuvan muutoksen kohteena ja monesti yhdellä tarjouksella ei vielä välttämättä saa kokonaiskuvaa sähköjen yleisestä kustannustasosta. Kahdella tarjouksella informaatiota kertyy jo huomattavasti enemmän etenkin jos tarjouksissa on eroa. Monesti onnistuneessa sähkön kilpailuttamisessa sähkön ostaja pääsee vertailemaan ainakin kolmen sähköyhtiön tarjoamia sopimuksia.

Alapuolella olevassa taulukossa on käytetty esimerkkinä 5-henkistä kotitaloutta, joka asuu 150 m2 sähkölämmitteisessä omakotitalossa. Sähkönkulutus, perusmaksu sekä sähkölasku ovat vuosittaisia lukuja.

 

Sähköyhtiö 1

Sähköyhtiö 2

Sähköyhtiö 3

Sähköyhtiö 4

Sähkönkulutus

22 900 kWh

22 900 kWh

22 900 kWh

22 900 kWh

Sähköenergia

4,02 c/kWh

4,81 c/kWh

5,59 c/kWh

7,65 c/kWh

Perusmaksu

0,00 €

12,00 €

48,00 €

66,00 €

Sähkön siirto

4,45 c/kWh

4,45 c/kWh

4,45 c/kWh

4,45 c/kWh

Sähkövero

2,79372 c/kWh

2,79372 c/kWh

2,79372 c/kWh

2,79372 c/kWh

Sähkölasku

2 579,39 €

2 760,30 €

2 938,92 €

3 410,66 €

Potentiaalinen säästö vuodessa

-

192,91 €

407,53 €

897,27 €

Potentiaalinen säästö 20 vuodessa

-

3 858,20 €

8 150,60 €

17 945,40 €


Kuten esimerkistä käy ilmi, kannattaa kuukausittaisten tai vuosittaisten kiinteiden kulujen kanssa olla tarkkana. Sähkölasku on eräs tällainen kiinteä kulu, jonka suhteen ei kannata olla välinpitämätön. Esimerkissä sähkön siirto sekä sähköverot ovat vakioita, sillä sähkön siirtää usein paikallinen sähköyhtiö eikä kilpailuttaminen ole mahdollista. Sähkövero on puolestaan määritelty lakisääteisesti, eikä siihenkään voi itse vaikuttaa. Sähköenergian kustannuksiin voi puolestaan itse vaikuttaa sähkönmyyjän valinnalla. Monesti sähkölaskun kilpailuttaminen tarkoittaa juuri sähköenergian kilpailuttamista.

Tyypillisesti sähköenergia koostuu kWh-hinnasta sekä kiinteästä perusmaksusta, joka on usein 0,00 € – 6,00 € kuukaudessa. Pelkästään perusmaksuttomalla sopimuksella voi säästää heti 72,00 € vuodessa, joka esimerkiksi kerrostaloasujan sähkölaskussa olisi prosentuaalisesti varsin merkittävä suhteessa kokonaislaskuun. Fiksusti ja perusteellisesti tehty sähkönmyynnin kilpailutus voi säästöillään rahoittaa esimerkiksi koko perheen puhelinliittymät tai vaikkapa koko perheen yhteisen lomamatkan 2-3 vuoden välein.

Ketkä voivat hyötyä sähkön kilpailuttamisesta?

Sähkön kilpailuttamisesta voivat hyötyä niin yksityishenkilöt kuin yritykset ja yhteisötkin. Kotitalouksille kilpailuttaminen tarkoittaa, että esimerkiksi kerrostalossa, paritalossa, rivitalossa tai omakotitalossa asuvat vertailevat sähkön hintoja eri myyjien välillä. Monesti kotitalouteen voi kuulua myös loma-asunto, kesämökki tai mökki, jonka sähköt kannattaa kilpailuttaa samalla kertaa.

Yrityksille kilpailuttaminen voi tarkoittaa esimerkiksi liiketilan, toimitilan, tuotantotilan tai vaikkapa varastotilan sähköenergian kilpailuttamista. Yrityksen sähkönkulutus voi olla helposti satoja tuhansia kilowattitunteja vuodessa, jolloin kilpailuttamisen merkitys korostuu entisestään.

Aiheesta muualla:
Energiavirasto.fi
Sähkömarkkinalaki
Energiavirasto: sähkön osto-opas
Siirtohintojen sähkömarkkinalaki

Kodinplaza pähkinänkuoressa

Kodinplaza on suosittu tarjouspyyntöpalvelu, jonka avulla tavoitat yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet yritykset.

Palvelun käyttäminen on ilmaista eikä sido sinua palvelun tilaamiseen.

Muita aiheeseen liittyviä hintoja

Sähkösopimus hinta Sähkötarjous hinta Sähkövertailu hinta Sähköyhtiöt hinta Pörssisähkö hinta Tuulisähkö hinta Vesisähkö hinta
Sähkön kilpailutus hinta

Kilpailuta sähkön kilpailutus hinta Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä