Kuinka parantaa vesikiertopattereiden toimintaa? Katso 3 vinkkiä

Julkaistu 05.01.2020 - Päivitetty 10.12.23

1. Hyödynnä lämpövahdin automaattinen seuranta

Se on kuulkaas jälleen tammikuu ja ulkolämpötilat myös sen mukaiset. Onneksi vesikiertopatterit pitävät sisätilat lämpiminä – ainakin toivottavasti. Tavallisesti kiinteistön sisälämpötiloja säädellään ulkotermostaatin avulla, joka analysoi ulkolämpötiloja. Tällainen automaattinen lämpövahti on energiatehokas ratkaisu, sillä se vähentää turhaa lämmittämistä.

Kuten tästä Ylen tekemästä sisälämpötilojen säätelyyn liittyvästä jutusta käy ilmi, sisälämpötilan ei tulisi olla makuasia vaan sen pitäisi perustua tiettyyn lukemaan. Yleisen nyrkkisäännön mukaan sopiva sisälämpötila on noin 20–22 astetta.

2. Asenna jokaiseen patteriin erillinen patteriventtiilin termostaatti

Termostaatin avulla voidaan säädellä yksittäisen patterin lämpötilaa. Tämä on kätevää esimerkiksi tilanteessa, jossa suurin osa ajasta vietetään tietyssä huoneessa, joka halutaan lämmittää. Muiden huoneiden lämmittäminen samaan aikaan ei ole järkevää, jolloin niiden termostaatin voi asentaa esimerkiksi 0 tai 1 –asentoon. Erillinen termostaatti vähentää myös huoneiston ylilämmittämistä.

3. Tee tarvittaessa pattereiden ilmaus ammattilaisen toimesta

Monesti asukkaiden omatoimiset ilmaamiset johtavat tilanteeseen, jossa lopputilanne on lähtötilannetta heikompi. Tämä käy ilmi toisesta Ylen tekemästä kirjoituksesta, joka liittyy pattereiden ilmaukseen omatoimisesti.

Toisaalta ammattilaisen tekemä ilmaus on monesti järkevin tapa tehdä patterista taas tehokas ja toimintakuntoinen.

Tunnisteet: Lämmitys, ilmaus, huolto, kunnostus