Marraskuun havaintoja

Julkaistu 03.12.2018 - Päivitetty 16.08.22

Marraskuussa ilma alkoi olla selkeästi jo kylmenemään päin. Kun ilmat kylmenevät ulkona, siirtyy suurin osa kotien ja kiinteistön ylläpitoon liittyvistä töistä sisätiloihin.

Pienet piha-asukkaat pyrkivät sisälle lämpimään

Jos kesällä käytiin taistelua ampiaisia vastaan niin painopiste loppuvuodesta siirtyy huomattavasti enemmän jyrsijöihin. Kylmä sää ajaa pihan pienasukkaat hakemaan lämpöä sisätiloista. Erilaisia ratkaisuja ovat olleet esimerkiksi yläpohjaan pääsyn esto verkoilla tai erilaiset myrkytyskeinot ei-toivottuja vieraita vastaan.

Lämmityksen toimivuus on ollut monilla mielessä

Etenkin sähkömiehillä on riittänyt hommia, sillä loppuvuosi on ollut lattialämmitysten kunnostuksen sesonkiaikaa. Monesti asunnoissa pelkät patterit eivät täysin riitä ja varsinkin jos mattojakaan ei ole niin tuo lattialämmitys monesti tietynlaista lisämukavuutta arkeen. Tämän lisäksi myös öljykattiloita on huollettu aktiivisesti ja öljysäiliöitä pinnoitettu. Monet kotitaloudet ovat päättäneet luopua vanhasta lämmitysmuodosta ja korvata sen esimerkiksi ilma-vesilämpöpumpulla tai maalämmöllä.

Kun puut irrottavat lehtensä, riittää pihatalkkareilla töitä

Kuten monet saattavatkin muistaa ala-asteen oppitunneilta, ilmojen viiletessä puut imevät lehdistään ”mehut” ja lehdet putoavat oksilta. Varsinkin jos kiinteistön lähettyvillä on puita, saattavat ne kulkeutua rakennuksen katolle ja sitä kautta myös ränneihin. Ränneihin voi kulkeutua myös havuja tai muutakin irtoroskaa.

Tunnisteet: Yhteenveto, Marraskuu