Talohuollon ABC osa A

Julkaistu 25.08.2018 - Päivitetty 12.08.22

Taloista, kodeista ja kiinteistöistä sekä niiden ympäristöistä kannattaa pitää huolta. Tässä kirjoitusosiossa käymme läpi talohuollon tärkeimmät kohdat.

Vesikatto – ehkä talosi tärkein huoltotoimenpide

Vesikatto, ulkokatto, vesikate tai pelkästään katto on rakennuksen ja kiinteistön uloin osa. Jos olet koskaan kuullut sanonnan ”katto pään päälle”, tiedät minkälainen merkitys katolla on kiinteistölle. Ajan saatossa katto kuluu, sillä se on jatkuvasti altistuneena erilaisille sääilmiöille, kuten sateelle, auringonpaisteelle, kuumuudelle, pakkaselle tai tuulelle.

Katon kuntoa kannattaa seurailla säännöllisin väliajoin. Sen kunnosta olisi asukkaan hyvä olla ajan tasalla, sillä huonokuntoinen katto on talolle rakenteellinen riski. Pahimmillaan vuotava katto voi aiheuttaa esimerkiksi kosteus- tai homevaurion. 

Pelkkä pintapuolinen kunnostaminen säännöllisesti esimerkiksi pesemällä, maalaamalla tai pinnoittamalla parantaa katon käyttöikää merkittävästi, mutta ei loputtomasti. Vesikate tulisi uusia sen kunnosta riippuen noin 20-30 vuoden välein.

Katemateriaalin vaihtamisen yhteydessä on hyvä ottaa huomioon myös sadevesijärjestelmään ja kattoturvallisuuteen liittyvät asiat, mikäli niitä ei ole aiemmin huomioitu. Toimivat rännit ja räystäskourut ohjaavat sadeveden haluttuun paikkaan ja esimerkiksi kattosillan avulla katolla liikkuminen on huomattavasti turvallisempaa.

Tarvitsetko jotain kattoon liittyvää palvelua? Kilpailuta lähes mikä tahansa kattopalvelu helposti ja nopeasti:

https://kodinplaza.fi/katto

Tunnisteet: Vesikatto, Talohuolto