Talohuollon ABC osa B

Julkaistu 28.08.2018 - Päivitetty 11.08.22

Kun tämä talotekniikan osa vuotaa, saattaa aiheutua ikäviä hajuhaittoja sekä mittavat vahingot. Tiedätkö jo, mistä on kyse?

Viemärit – syvällä talon rakenteissa

Usein muovista tai valuraudasta rakennetulla viemäriputkella rakennuksen tai talon jätevesi ohjataan viemäriverkostossa eteenpäin. Viemäriputki kulkee usein syvällä talon rakenteiden sisällä, jolloin sen kunto ei monilla ole päivittäin aivan päällimmäisenä mielessä. Viemäriputkeen kohdistuva rasitus voi johtua esimerkiksi ympärillä olevista lämpötilavaihteluista ja yksinkertaisesti siitä, että putken sisällä liikkuu ”tavaraa” lähes koko ajan.

Viemäriputken kuntoa voi silmäillä nykypäivänä esimerkiksi kameran avulla. Putkeen sujutettava kamera on pieni ja sen avulla asukas pääsee näkemään, minkälaisessa kunnossa putki on. Rikkoutuneesta viemäristä aiheutuva vahinko voi pahimmillaan tarkoittaa kymmenien tuhansien eurojen korjauslaskua sekä useiden kuukausien evakkoa kotoa.

Viemäristön käyttöikää on mahdollista kasvattaa säännöllisellä huuhtelulla tai puhdistamisella. Toisaalta tiheään tahtiin esimerkiksi keittiössä tukkeutuva viemäri kertoo siitä, että ongelma on jo ”pintaa syvemmällä”. Suositusten mukaan viemäriputki tulisi uusia tavalla tai toisella noin 25-40 vuoden kohdalla sen ensimmäisestä asennuksesta.

Monet luottavat kokonaisvaltaiseen saneeraukseen enemmän, jossa rakenteita avaamalla vanha putki päästään kokonaan poistamaan ja tekemään uusi tilalle. Huomattavasti helpompi ja edullisempi vaihtoehto on pinnoittaa viemäriputki esimerkiksi ”sisäsukan” avulla.

Katso kaikki viemäripalvelut täältä:

https://kodinplaza.fi/viemari

Tunnisteet: Viemärit, Talohuolto