Talohuollon ABC osa C

Julkaistu 11.09.2018 - Päivitetty 15.04.24

Suomessa etenkin talvisin ikkunat pidetään visusti kiinni, ettei lämpö karkaa harakoille.

Ikkunat – vanha ikkuna voi olla aikamoinen energiahukka

Tiesitkö, että noin 8 000 vuotta sitten maanviljelyn syntymisen paikkeilla taloissa ei vielä ollut ovia eikä ikkunoita? Nykyään olisi vaikea kuvitella asumista ilman ikkunoita, sillä niistä saadaan sisätiloihin valoa ja myös näköyhteys talon ulkopuolelle. Ikkunoihin kohdistuu pääosin kahta erilaista rasitusta, joista ensimmäinen on talon ulkopuolella vaikuttavat säävaihtelut. Toisaalta ikkunan voi myös avata ja sulkea – kyseessä on mekaaninen aparaatti, joka kuluu väistämättä käytön myötä.

Ikkunoiden kuntoa voi tarkastella ihan silmälläkin, mutta myös moderneja ja teknologiaa hyödyntäviä vaihtoehtoja on paljon. Ikkunoista voidaan tarkistaa esimerkiksi niiden tiiviys eli kuinka paljon ne mahdollisesti päästävät lämpöä ulos. Tiiviys on sikäli tärkeä asia, että Suomessa noin 80 % omakotitalojen energiakustannuksista voidaan kohdistaa lämmitykseen. Lämmityskulujen kasvaessa monille voi olla hyvinkin turhauttavaa, että lämpö karkaa ikkunoista ulkoilmaan.

Ikkunoiden käyttöikää voi kasvattaa esimerkiksi uusimalla tiivisteet säännöllisin väliajoin. Myös mekaanisia kulutusosia, kuten ikkunakahvoja on mahdollista vaihtaa. Näiden lisäksi yleistä asumismukavuutta voidaan kasvattaa halvallakin pelkästään sillä, että ikkunat pestään säännöllisesti. Uudet ikkunat tulisi asentaa vanhojen tilalle noin 30-40 vuoden kohdalla.

Moniin muihin remontteihin verrattuna ikkunoiden uusiminen ei välttämättä ole listan kärjessä. Uusien ikkunoiden tuomaa säästettyä lämmityskustannusta ei kannata kuitenkaan koskaan aliarvioida.

Ikkunoista lisää täällä:

https://kodinplaza.fi/ikkunat

Tunnisteet: Ikkunat, Talohuolto