Talohuollon ABC osa D

Julkaistu 15.09.2018 - Päivitetty 16.08.22

Mekaanista kitkaa voidaan vähentää tehokkaasti rasvan avulla. Mihin kaikkialle rasvaa voi laittaa?

Rasvaa rattaisiin, ei kun saranoihin

Saranat ja rattaat helpottavat monien eri taloteknisten elementtien toimivuutta. Esimerkiksi ovessa on saranat, joiden varassa ovea voidaan avata ja sulkea. Sanonta ”rasvaa rattaisiin” kuvastaa tätä parhaimmillaan. Rasvan tai voitelun lisääminen lisää metalliosien käyttöikää huomattavasti.

Saranoita löytyy monesta eri paikasta, niin sisältä kuin ulkoakin. Ulkotiloissa, kuten ulko-ovessa olevat saranat altistuvat herkemmin lämpötilavaihteluille sekä esimerkiksi sateen tuomalle kosteudelle. Ruostunut sarana saattaa tehdä oven avaamisesta hankalaa, jolloin saranat kannattaisikin viimeistään rasvata. Sisätiloissa saranoita löytyy esimerkiksi kaapeista, keittiökaapeista sekä väliovista.

Autotallissakin on monesti ovi, jonka saranoista ja jousituksesta kannattaa pitää hyvää huolta. Jos saranoita ei välttämättä tarvitse uusia kovin herkästi, niin jousen kanssa tilanne on toinen. Jousihan liikkuu kahteen suuntaan – venyy ja supistuu. Ruosteinen jousi saattaa mennä poikki ja aiheuttaa ikävän tilanteen.

Lisää ovista ja saranoista:

https://kodinplaza.fi/ovet

Tunnisteet: Ovet, Saranat, Talohuolto