Talohuollon ABC osa E

Julkaistu 23.09.2018 - Päivitetty 16.08.22

Ensimmäinen askel on rakentaa toimiva kuivatusjärjestelmä. Toinen askel on ylläpitää järjestelmän toimivuus.

Salaojat – avain perustusten kosteudenhallintaan

Salaojat ovat saaneet nimensä todennäköisesti siitä, että ne ovat piilossa katseilta eli ”salassa”. Salaojien kaivamisen tai tekemisen jälkeen on vuorossa niiden huoltaminen. Vuosien saatossa maa-ainekset saattavat liikkua jonkin verran putkiston ympärillä ja riippuen menetelmästä, saattavat putket myös mennä tukkoon.

Salaojien kunnosta kannattaa olla kartalla. Toimimaton salaojajärjestelmä ei luonnollisesti hoida asiaansa, jolloin perustukset saattavat jälleen altistua kosteudelle. Perustusten kosteus voi nousta kapillaarisesti ylöspäin ja aiheuttaa asukkaille erilaisia sisäilmaoireita.

Monesti putkisto voidaan huuhdella ja kaivot tyhjentää, jonka jälkeen järjestelmä toimii tietyn aikaa normaalilla tavalla. Järjestelmän käyttöikään vaikuttaa kuitenkin hyvin paljon, että onko se asennettu alunperinkään oikeaoppisesti. Kokonaisvaltainen uusiminen saattaa tulla ajankohtaiseksi 20-30 vuoden kohdalla tai myös silloin, jos salaojia joudutaan huoltamaan tiheään tahtiin.

Jos olet epävarma salaojien kunnosta, kannattaa ne ehdottomasti kuvata. Videomateriaalin pohjalta voidaan tehdä parempia ja laadukkaampia päätöksiä.

Lisää perustusten kuivana pitämisestä:

https://kodinplaza.fi/sadevesijarjestelma

Tunnisteet: Salaojat, Talohuolto