Valmistaudu talveen näillä vinkeillä, osa 4

Julkaistu 25.10.2018 - Päivitetty 16.01.22

Ennen talvea kannattaa tarkistaa ja tarvittaessa huoltaa myös sadevesijärjestelmä. Katso Kodinplazan vinkit.

Salaojaputkiston toimivuus tärkeää

Salaojaputkiston tehtävä on ohjata hulevesi sadevesijärjestelmässä eteenpäin ja pois talon perustuksista. Etenkin keväisin jos lunta on paljon, voi sulava lumi aiheuttaa ongelmia kosteudenhallintaa silmällä pitäen. Haasteita voi tulla myös silloin jos lämpötila seilaa koko ajan plussan ja miinuksen puolella eli vesi jäätyy ja sulaa vuorotellen.

Tarkista myös rännit ja räystäskourut

Vuosittaiseen luonnon luonnolliseen rytmiin kuuluu myös, että puut tiputtavat lehtensä. Ränneihin on saattanut kulkeutua myös esimerkiksi käpyjä, havuja tai muuta likaa, joka estää veden vapaan kulkemisen. Jos rännit eivät toimi niille tarkoitetulla tavalla, vesi saattaa ”tulvia” yli ja valua esimerkiksi seinän vierustaa pitkin maahan ja perustuksiin. Tämä puolestaan saattaa vauhdittaa julkisivun kulumista sekä lisätä entisestään perustusten kosteustaakkaa.

Rännit voi puhdistaa monellakin eri tavalla. Yleisimmät ovat esimerkiksi rännien pesu, roskien kerääminen käsin tai roskien imurointi räystäskouruista. Monesti tapa valitaan kohteen ja asiakkaan toivomusten mukaan. Jos esimerkiksi lehdet halutaan siivota samalla, saattaa imurointi olla sopiva vaihtoehto rännien puhdistukseen.

Tunnisteet: Sadevesijärjestelmä, Salaojat, Rännit, Räystäskourut