Puuikkunan kunnostus

Puuikkunan kunnostus

Puuikkunan kunnostus

Tarvitsetko palvelua puuikkunan kunnostus?

Vertaile alueesi yritykset ja kilpailuta puuikkunan kunnostus

Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi sopiva ratkaisu

Mitä maksaa puuikkunan kunnostus?

Katso hintasivu: Puuikkunan kunnostus hinta

Mitä työkaluja ja materiaaleja tarvitaan puuikkunan kunnostukseen?

Puuikkunan kunnostukseen tarvitaan useita työkaluja ja materiaaleja. Alla on luettelo tarvittavista välineistä ja aineista:

Työkalut:
  • Vasara
  • Puukko tai taltat
  • Hiomapaperi tai hiomakone
  • Maalisiveltimet tai tela
  • Ruuvimeisseli
  • Käsineet ja suojalasit
Materiaalit:
  • Puuikkunan kunnostukseen soveltuva kitti
  • Puukorjausmassa tai puutäyteaine
  • Pohjamaali
  • Pintamaali
  • Lasituslista, jos lasitus uusitaan
  • Uudet tiivisteet tarpeen mukaan
  • Ruuveja ja nauloja tarvittaessa

Kun kaikki työkalut ja materiaalit ovat käytettävissä, voit aloittaa ikkunan irrottamisella ja vanhojen tiivisteiden poistamisella. Seuraavaksi voit hioa vanhan maalin ja kittauksen pois ennen uusien materiaalien levittämistä ja viimeistelyä.

Miten vanha maali ja lakka poistetaan puuikkunasta?

Vanhan maalin ja lakan poistaminen puuikkunasta on tärkeä prosessi, joka valmistaa pinnan uudelle maalille tai lakalle. Seuraavassa on vaiheittainen opas, jonka avulla voit tehdä tämän huolellisesti ja oikein.

Tarvittavat työkalut ja materiaalit

  • Maalinpoistoaine
  • Kuuma-ilmapuhallin
  • Kaavin tai lasta
  • Hiomapaperi (eri karkeuksia)
  • Suojalasit ja hengityssuojain
  • Kangasta tai muovia alustaksi

Vaihe 1: Valmistelut

Aloita suojautumalla maalinpoiston aiheuttamilta pölyiltä ja höyryiltä käyttämällä suojalaseja ja hengityssuojainta. Levitä kangas tai muovi ikkunan ympärille suojaamaan ympäröivää aluetta. Jos ikkunat ovat kiinteitä, voi olla tarpeen suojata myös lasipinnat teipillä ja muovilla.

Vaihe 2: Maalinpoistoaineen käyttö

Levitä maalinpoistoaine puuikkunan pintaan noudattaen valmistajan ohjeistusta. Anna aineen vaikuttaa tarpeeksi kauan, jotta se pehmentää vanhan maalin ja lakan. Tämä voi kestää yleensä 15–30 minuuttia.

Vaihe 3: Maalin ja lakan poistaminen

Käytä kaavinta tai lastaa poistaaksesi pehmenneen maalin ja lakan pinnasta. Työskentele varovasti, jotta et vahingoita puupintaa. Jos maali ei irtoa helposti, voit toistaa vaiheen 2 ja antaa maalinpoistoaineen vaikuttaa pidempään.

Vaihe 4: Kuuma-ilmapuhaltimen käyttö (vaihtoehtoinen tapa)

Jos et halua käyttää kemiallisia aineita, voit käyttää kuuma-ilmapuhallinta vanhan maalin ja lakan pehmentämiseen. Pidä puhallinta riittävällä etäisyydellä puupinnasta ja liikuta sitä tasaisesti. Kun maali ja lakka alkavat kuplia, kaavi ne pois kaapimella.

Vaihe 5: Hionta

Kun suurin osa vanhasta maalista ja lakasta on poistettu, hio puupinta hienolla hiomapaperilla. Tämä poistaa mahdolliset jäämät ja tasoittaa pinnan uutta maalia tai lakkaa varten. Aloita karkemmalla hiomapaperilla ja viimeistele hienommalla saadaksesi sileän pinnan.

Vaihe 6: Puhdistus

Poista hiontapyly kostealla kankaalla ja anna pinnan kuivua täysin ennen uuden maalin tai lakan levittämistä. Varmista, että kaikki vanhan maalin ja lakan jäämät on poistettu huolellisesti.

Noudattamalla näitä vaiheita, saat puuikkunat puhtaiksi vanhasta maalista ja lakasta, ja valmiiksi uudelleen käsiteltäväksi. Mukavat työskentelyolosuhteet ja huolellisuus joka vaiheessa takaavat parhaan lopputuloksen.

Kuinka puuikkunan vauriot korjataan ja kititään?

Puuikkunan vaurioiden korjaaminen ja kittaus vaatii huolellisuutta ja oikeanlaisten menetelmien tuntemusta. Tässä perusteellinen ja kattava opas vaihe vaiheelta:

1. Vaurioiden arviointi

Ensimmäinen askel on kartoittaa puuikkunan vauriot. Tutki huolellisesti karmit, puitteet ja muut puurakenteet. Etsi murtumia, halkeamia, lahoalueita ja muita vaurioita, jotka saattavat vaatia korjausta.

2. Vanhan maalin ja kitin poisto

Ennen korjausten aloittamista on poistettava vanha maali ja mahdollinen kitti vaurioituneilta alueilta. Tämä voidaan tehdä käsihiomalla tai käyttäen kuumailmapuhallinta varovaisesti. Muista käyttää suojavarusteita, kuten hanskoja ja hengityssuojainta, sillä vanha maali voi sisältää haitallisia aineita.

3. Lahovaurioiden kunnostus

Jos puussa on lahoa, poista kaikki vaurioitunut materiaali talttaa tai viilaa käyttämällä. Laajempia alueita varten saatat tarvita myös sahaamista. Kun kaikki lahonnut puu on poistettu, täytä aukot puukitillä tai epoksikitillä, suunniteltu erityisesti puukorjauksiin. Anna aineen kuivua ja kovettua valmistajan ohjeiden mukaisesti.

4. Halkeamien ja murtumien korjaus

Pienemmät halkeamat ja murtumat voidaan täyttää puukitillä. Levitä kittiä lastalla tai palettiveitsellä, varmistaen, että se täyttää koko halkeaman. Anna kitin kuivua täysin ennen jatkotoimenpiteitä.

5. Hionta

Kun kitti on kuivunut, hio korjatut alueet tasaisiksi muun pinnan kanssa. Käytä keski- tai hienohiekkaista hiomapaperia ja varmista, että pinta on sileä ennen seuraavaan vaiheeseen siirtymistä.

6. Uuden kitin levitys

Levitä ikkunoiden reunoille uusi kitti. Käytä korkealaatuista ikkunakittiä ja levitä se tasaisesti lastalla. Varmista, että kitti täyttää hyvin lasin ja puun välisen sauman, mikä estää kosteuden pääsyn puuhun. Muotoile kitti viistoksi veden valumisen helpottamiseksi.

7. Kuivuminen ja viimeistely

Anna kitin kuivua riittävän kauan valmistajan ohjeiden mukaisesti. Kuivumisaika voi vaihdella, mutta yleensä se vie useita päiviä. Kun kitti on täysin kuivunut, voit hioa pilkottuneet reunat kevyesti saadaksesi tasaisen pinnan.

8. Maalaus ja suojaus

Korroosionesto ja kuivatun ja hiotun kitin maalaaminen on tärkeä loppuvaihe. Käytä laadukasta ulko- ja sisämaalia (riippuen ikkunan sijainnista) ja levitä 1-2 kerrosta maalivalmistajan ohjeiden mukaisesti. Tämä varmistaa pitkän käyttöiän ja hyvän suojan säätä vastaan.

Miten puuikkuna hiotaan ja valmistellaan uudelleen maalattavaksi?

Puuikkunan hiominen ja uudelleen maalaaminen on prosessi, joka vaatii aikaa ja huolellisuutta. Seuraavassa on vaiheittainen ohjeistus siitä, kuinka puuikkuna hiotaan ja valmistellaan uudelleen maalattavaksi:

1. Valmistele työtila ja tarvittavat välineet

Varmista, että työtila on riittävän hyvin tuuletettu ja että sinulla on kaikki tarvittavat välineet. Tarvitset seuraavia työkaluja ja tarvikkeita:

  • Hiomapaperia (erikokoisia karkeuksia, esim. 80, 120 ja 240)
  • Hiontalohko tai hiomakone
  • Maalarinteippiä ja suojamuovia
  • Suojalasit ja hengityssuojain
  • Maalaustarvikkeet (siveltimet, tela, maalarinteippi)
  • Pohjamaali ja pintamaali
  • Pyyhkeitä tai rättejä
  • Pesuvälineet, kuten sieni ja mieto pesuaine

2. Suojaa alueet, joita ei maalata

Käytä maalarinteippiä ja suojamuovia suojaamaan ikkunan lasia ja muita alueita, joita ei maalata. Tämä estää maalin pääsyn väärille alueille.

3. Poista vanha maalipinta

Aloita hionta karkeammalla hiomapaperilla (esim. 80 karkeus) poistaaksesi vanhan maalipinnan. Käytä hiontalohkoa tai hiomakonetta prosessin nopeuttamiseksi. Varmista, että kaikki irtoava maali on poistettu ja pinta on tasainen.

4. Hienompi hionta

Kun suurin osa vanhasta maalista on poistettu, hienonna hiontaprosessia. Siirry keskimääräiseen hiomapaperiin (esim. 120 karkeus) ja jatka hiontaa, kunnes pinta on tasainen ja suurimmat naarmut ovat poissa. Lopuksi käytä hienointa hiomapaperia (esim. 240 karkeus) saadaksesi todella sileän pinnan.

5. Puhdista hiontapöly

Poista kaikki hiontapöly pyyhkimällä pinta kostealla rätillä tai käyttämällä pölynimuria. On tärkeää, että pinta on täysin puhdas, jotta maali tarttuu hyvin.

6. Levitä pohjamaali

Sivele tai telaa pohjamaali hiotulle pinnalle. Pohjamaali parantaa pintamaalin tarttumista ja kestävyyttä. Anna pohjamaalin kuivua valmistajan ohjeiden mukaisesti.

7. Kevyt välihionta

Kun pohjamaali on täysin kuiva, suorita kevyt välihionta hienolla hiomapaperilla (esim. 240 karkeus). Tämä poistaa mahdolliset epätasaisuudet ja varmistaa sileän pinnan pintamaalia varten.

8. Puhdista pinta uudelleen

Toista hiontapölyn poisto kostean rätin avulla, jotta pinta on jälleen puhdas ja pölytön.

9. Maalaa pintamaali

Levitä pintamaali tasaisesti pinnalle. Käytä laadukasta sivellintä tai telaa. On suositeltavaa levittää vähintään kaksi kerrosta pintamaalia, jolloin varmistetaan hyvä peittävyys ja kestävyys. Anna kunkin maalikerroksen kuivua valmistajan ohjeiden mukaisesti ennen seuraavan kerroksen levittämistä.

10. Poista suojaukset ja viimeistele

Kun maali on täysin kuivunut, poista maalarinteippi ja suojamuovi varovasti. Tarkista lopputulos ja tee tarpeen mukaan viimeistelykorjaukset.

Seuraamalla näitä vaiheita voit saavuttaa kauniin ja kestävän lopputuloksen puuikkunoiden hionnassa ja maalauksessa. Muista aina noudattaa työskentelyssä tarvittavia varotoimia ja valita ympäristöystävällisiä maaleja ja aineita.

Miten puuikkunan pintakäsittely ja maalaus tehdään vaihe vaiheelta?

Puuikkunan pintakäsittely ja maalaus tehdään huolellisesti vaiheittain, jotta lopputuloksesta saadaan kestävä ja siisti. Seuraavassa on perusteellinen ja kattava ohje vaihe vaiheelta:

1. Valmistelut

Ensimmäinen vaihe on huolellinen valmistelu, joka luo perustan hyvälle lopputulokselle:

  • Irrota ikkunalistat ja karmin osat, jos mahdollista. Tämä helpottaa maalattavien pintojen työstämistä.
  • Puhdista ikkunan pinnat pölystä, liasta ja vanhoista maalinrippeistä. Käytä tarvittaessa mietoa pesuainetta ja vettä.
  • Tarkasta puupinnat huolellisesti. Poista vanha hilseilevä maali kaapimella tai hiekkapaperilla.
  • Käytä hiomakoneetta tai karkeaa hiekkapaperia (esim. karkeus 80-120) saadaksesi puupinnan tasaiseksi ja poistamalla vanhan maalin jäämät sekä epätasaisuudet.

2. Kittaus ja paikkaukset

Tässä vaiheessa varmistetaan, että ikkunan puupinta on sileä ja ehjä:

  • Täytä kaikki kolot ja halkeamat puukitillä. Valitse kitin väri, joka sopii maalin väriin.
  • Anna kitin kuivua valmistajan ohjeiden mukaisesti.
  • Hio kitatut kohdat uudelleen hienolla hiekkapaperilla (esim. karkeus 180-240), kunnes niiden pinta on täysin tasainen ja sileä.

3. Pohjustus

Pohjustuksen tarkoituksena on parantaa maalin tarttumista ja suojata puupintaa:

  • Levitä puupinnalle pohjamaali tai puunsuoja-aine. Valitse tuote sen mukaan, haluatko suojata puuta kosteus- tai homevaurioilta.
  • Käytä laadukasta sivellintä pohjustusaineen levittämiseen, ja varmista, että se leviää tasaisesti kaikkialle.
  • Anna pohjustusaineen kuivua kunnolla ennen seuraavaan vaiheeseen siirtymistä.

4. Maalaus

Varsinainen maalausvaihe tuo ikkunalle sen lopullisen pinnan ja ulkonäön:

  • Valitse korkealaatuinen ulko- tai sisäkäyttöön soveltuva ikkunamaali riippuen ikkunan sijainnista.
  • Käytä ensiksi ohutta kerrosta maalia ja levitä se tasaisesti puupinnalle. Varmista, että maali levittyy tasaisesti ilman valumia.
  • Anna ensimmäisen maalikerroksen kuivua täysin, yleensä vähintään 24 tuntia. Kuivausaika voi vaihdella maalityypin ja ilmankosteuden mukaan.
  • Levitä toinen maalikerros samalla tavalla kuin ensimmäinen, varmistaen tasainen peitto ja huolellinen työskentely nurkissa ja reunojen kohdalla.
  • Jos tarpeen, voit lisätä vielä kolmannen maalikerroksen parhaan ja kestävimmän lopputuloksen saavuttamiseksi.

5. Viimeistely

Kun maalaus on valmis ja maalikerrokset ovat kuivuneet, on aika viimeistellä ikkunat:

  • Kiinnitä irrotetut ikkunalistat ja muut osat takaisin paikoilleen.
  • Puhdista ikkunalasit läpinäkyviä osia suojanneista teipeistä ja mahdollisista maaliroiskeista.
  • Tarkista maalipinnan yhtenäisyys ja korjaa mahdolliset epätasaisuudet tai roiskeet välittömästi, jotta lopputulos on siisti ja tasainen.

Seuraamalla yllä olevia vaiheita huolellisesti varmistat, että puuikkunoiden pintakäsittelystä ja maalauksesta tulee kestävä ja ammattimainen.

Saako palvelusta kotitalousvähennystä?

Palvelusta puuikkunan kunnostus saa kotitalousvähennystä. Puuikkunan kunnostus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2024 puuikkunan kunnostuksen kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa. Ajantasainen sekä mahdollisesti muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen Ohje 2023 - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen edellytykset - Vero.fi

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertaille esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Muita aiheeseen liittyviä palveluita

Ikkunoiden kunnostus 80-luvun ikkunoiden kunnostus Ikkunan karmien kunnostus Ikkunapokien kunnostus Rintamamiestalon ikkunoiden kunnostus

Kilpailuta puuikkunan kunnostus Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä