KVV-vastaava

KVV-vastaava

KVV-vastaava

Tarvitsetko palvelua KVV-vastaava?

Vertaile alueesi yritykset ja kilpailuta KVV-vastaava

Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi sopiva ratkaisu

Mitä maksaa KVV-vastaava?

Katso hintasivu: KVV-vastaava hinta

Mikä on KVV-vastaavan rooli ja vastuu rakennusprojektissa?

KVV-vastaava, eli kvv-työnjohtaja, vastaa rakennusprojektissa kaikista kiinteistöjen vesi- ja viemärilaitteistoihin liittyvistä töistä. KVV-vastaavalla on keskeinen rooli varmistaa, että vesi- ja viemärityöt suoritetaan voimassa olevien määräysten ja suunnitelmien mukaisesti.

KVV-vastaavan vastuisiin kuuluvat:

  • Valvoa, että kaikki vesi- ja viemärijärjestelmät asennetaan ammattitaitoisesti ja määräysten mukaisesti.
  • Osallistua työn suunnitteluun ja varmistaen, että suunnitelmat täyttävät tekniset ja paikalliset vaatimukset.
  • Tarkistaa ja hyväksyä käytettävät materiaalit ja laitteet ennen asennusta.
  • Valvoa työmaalla tehtäviä asennuksia ja varmistaa, että työt etenevät suunnitelmien ja aikataulun mukaisesti.
  • Yhteistyön tekeminen muiden rakennusprojektin toimijoiden, kuten rakennusmestarin ja pääurakoitsijan, kanssa.
  • Raportoida työn edistymisestä ja mahdollisista ongelmista vastaavalle viranomaiselle ja tilaajalle.
  • Tarkastusten suorittaminen ja dokumentointi sekä osallistuminen viranomaistarkastuksiin.

KVV-vastaava on tärkeä tekijä varmistamassa, että rakennusprojektin vesi- ja viemärijärjestelmät toimivat luotettavasti ja turvallisesti, sekä että ne ovat määräysten mukaisia. Hänellä tulee olla pätevyys ja mahdollisesti myös sertifikaatit, jotka osoittavat oikeuden toimia tässä roolissa.

Millainen koulutus ja pätevyys vaaditaan KVV-vastaavaksi?

KVV-vastaavaksi eli kiinteistön vesi- ja viemärilaitteiston vastuuhenkilöksi tarvitaan vankka ammattitaito ja asianmukainen koulutus sekä työkokemus. Vastuuhenkilön on oltava perehtynyt erityisesti kiinteistön vesi- ja viemärijärjestelmiin ja niiden suunnitteluun, asennukseen ja huoltoon.

Pätevyysvaatimukset

KVV-vastaavan pätevyysvaatimukset vaihtelevat hieman eri maissa ja paikkakunnilla, mutta Suomessa pidetään usein seuraavia vaatimuksia:

  • Asianmukainen koulutus: KVV-vastaavan tehtäviin vaaditaan yleensä vähintään talotekniikan perustutkinto putkiasennuksen osaamisalalta tai vastaava putkialan koulutus.
  • Työkokemus: Usein edellytetään vähintään muutaman vuoden työkokemusta vesi- ja viemärilaitteistojen parissa esimerkiksi putkiasentajana tai LVI-alan työnjohtotehtävissä.
  • Erityispätevyydet: Joissain tapauksissa saattaa olla hyödyllistä tai paikallisen viranomaisen edellyttämää, että KVV-vastaavalla on erityisiä pätevyys- tai pätevöitymistodistuksia, kuten VVS-pätevyys tai vastaava.

Koulutus ja sertifikaatit

Koulutuksen lisäksi KVV-vastaava voi edistää urakehitystään ja vahvistaa pätevyyttään erilaisilla sertifikaateilla ja lisäkoulutuksella. Näitä voivat olla esimerkiksi:

  • LVI-alan täydennyskoulutus: Tiettyihin pätevyyksiin ja sertifikaatteihin vaaditaan erityisiä kursseja ja koulutuskokonaisuuksia, joissa käsitellään ajankohtaisia muutoksia ja erityisosaamista alalla.
  • Turvallisuuskoulutus: Vesi- ja viemärilaitteistojen turvallinen asentaminen ja huoltaminen edellyttävät asianomaista turvallisuuskoulutusta.
  • Pätevyystodistukset: Erilaiset pätevyyksiä osoittavat todistukset, kuten KVV-pätevyys tai vastaava sertifikaatti, voivat auttaa osoittamaan työn edellyttämät tiedot ja taidot.

Kokonaisuutena KVV-vastaavalta edellytetään vakaata ammattitaitoa ja pätevyyttä, joka on saavutettavissa yhdistämällä asianmukainen koulutus, riittävä työkokemus ja mahdolliset erityispätevyydet. Näiden vaatimusten täyttyminen varmistaa, että KVV-vastaava pystyy hoitamaan tehtävänsä tehokkaasti ja turvallisesti.

Miten KVV-vastaava valvoo rakennustyömaan määräysten ja standardien noudattamista?

KVV-vastaava (kandidaatti-, vesi- ja viemärivastaava) on vastuussa rakennustyömaan vesi- ja viemärijärjestelmien suunnitelmien ja toteutuksen valvonnasta, jotta ne noudattavat voimassa olevia määräyksiä ja standardeja. Näin hän valvoo rakennustyömaan toimintaa:

Suunnitelmien tarkastaminen

KVV-vastaava aloittaa tyypillisesti tarkastamalla kaikki projektin suunnitteluasiakirjat, kuten piirustukset, tekniset selosteet sekä LVI-suunnitelmat, varmistaakseen, että ne noudattavat rakennusmääräyksiä ja standardeja. Hän varmistaa, että suunnitteluasiakirjoissa on otettu huomioon kaikki tarvittavat säädökset ja että ne ovat ajan tasalla.

Materiaalien ja tuotteiden tarkistaminen

KVV-vastaavan tehtäviin kuuluu myös varmistaa, että työmaalla käytettävät materiaalit ja tuotteet ovat määräysten ja standardien mukaisia. Hän tarkastaa materiaalien laadun, sertifikaatit ja mahdollisten tuotehyväksyntöjen kuulumisen valvontaluokkaan.

Työmaan katselmukset ja tarkastukset

Rakennustyön aikana KVV-vastaava suorittaa säännöllisiä katselmuksia ja tarkastuksia työmaalla. Hän tarkistaa, että asennukset tehdään suunnitelmien mukaisesti ja että työn laatu täyttää vaatimukset. Näissä tarkastuksissa kiinnitetään erityistä huomiota vesi- ja viemärijärjestelmien asennuksiin, liitoksiin ja tiivistyksiin.

Yhteistyö eri tahojen kanssa

KVV-vastaava tekee tiivistä yhteistyötä muiden asiantuntijoiden, kuten rakennusvalvonnan, suunnittelijoiden, urakoitsijoiden ja työmaan muiden vastuuhenkilöiden kanssa. Hän varmistaa, että kaikki osapuolet ovat tietoisia voimassa olevista säännöksistä ja standardeista sekä niiden noudattamisesta työmaalla.

Dokumentointi ja raportointi

Valvonnan tueksi KVV-vastaava pitää kattavat dokumentit ja raportit tehdyistä tarkastuksista, havaituista puutteista ja niiden korjaustoimenpiteistä. Tämä dokumentointi sisältää muun muassa valokuvia, muistiinpanoja ja virallisia tarkastusraportteja, mikä helpottaa myöhempää seurantaa ja mahdollisten ongelmien ratkaisemista.

Koulutus ja ohjeistus

Yksi tärkeä osa KVV-vastaavan työtä on kouluttaa ja ohjeistaa työmaan muita työntekijöitä määräysten ja standardien noudattamisessa. Hän voi järjestää esimerkiksi infotilaisuuksia tai antaa ohjeistusta työntekijöille paikan päällä, auttaen varmistamaan, että kaikki ymmärtävät ja osaavat noudattaa vaatimuksia.

KVV-vastaavalla on siis keskeinen rooli rakennustyömaan määräysten ja standardien noudattamisen valvonnassa. Hän käyttää monia eri menetelmiä varmistaakseen, että projekti etenee sujuvasti ja turvallisesti, ja että lopputulos vastaa kaikkiin vaatimuksiin ja standardeihin.

Mitkä ovat KVV-vastaavan tärkeimmät yhteistyökumppanit rakennushankkeessa?

KVV-vastaavan eli kiinteistö- ja vesi- ja viemärilaitteiden vastuuhenkilön tärkeimmät yhteistyökumppanit rakennushankkeessa vaihtelevat hankkeen vaiheen ja laajuuden mukaan. Yhteistyökumppanien tehokas ja sujuva toiminta on kriittinen tekijä, jotta hanke etenee suunnitelmien mukaisesti ja täyttää kaikki tekniset ja lainsäädännölliset vaatimukset.

Suunnittelijat

KVV-vastaavan yhteistyö suunnittelijoiden kanssa alkaa jo hankkeen alkuvaiheessa. Suunnittelijoihin kuuluvat erityisesti:

  • Arkkitehti - Varmistaa, että rakennuksen suunnittelu ottaa huomioon kaikki vaatimukset liittyen putkistojen, viemäröintijärjestelmien ja muiden LVI-järjestelmien sijoitteluun.
  • LVI-suunnittelija - Laatii tarkat suunnitelmat rakennuksen lämmitys-, vesi- ja viemärijärjestelmille. Yhteistyö on oleellista, jotta käytettävät ratkaisut ovat teknisesti ja taloudellisesti järkeviä.
  • Sähkösuunnittelija - Varmentaa, että sähköjärjestelmät eivät ole ristiriidassa LVI-järjestelmien kanssa. KVV-vastaava ja sähkösuunnittelija koordinoivat erityisesti teknisten tilojen ja laitteistojen sijoittelua.

Urakoitsijat

Erilaisten urakoitsijoiden kanssa KVV-vastaava toimii tiiviisti. Näihin kuuluvat yleensä:

  • Pääurakoitsija - Koordinoi eri ammattilaisten töiden yhteensovittamista työmaalla. KVV-vastaava varmistaa, että LVI-työt tehdään oikein ja ajallaan.
  • LVI-urakoitsija - Toteuttaa suunnitellut LVI-työt. KVV-vastaava ohjeistaa ja valvoo toteutuksen laatua ja noudattamista suunnitelmiin.

Valvontaviranomaiset

KVV-vastaavan on myös tehtävä yhteistyötä useiden valvontaviranomaisten kanssa varmistaakseen, että kaikki toimenpiteet täyttävät voimassa olevat säädökset ja normit:

  • Kunnan rakennusvalvonta - Vahvistaa lupamenettelyt ja tarkastukset eri rakennusvaiheissa. KVV-vastaava varmistaa, että kaikki tarpeelliset tarkastukset tehdään ja hyväksytään.
  • Palo- ja pelastuslaitos - Varmistaa, että kiinteistön vesi- ja viemärijärjestelmät täyttävät paloturvallisuusvaatimukset.

Muut yhteistyökumppanit

Lisäksi KVV-vastaavan työssä olennaisia yhteistyökumppaneita voivat olla:

  • Materiaalitoimittajat - Toimittavat tarvittavat putkistot, liittimet ja muut komponentit. Varmistuksella, että materiaalit ovat laadukkaita ja toimitukset tapahtuvat aikataulussa, on suuri merkitys.
  • Kiinteistön omistaja tai rakennuttaja - Ratkaisee mahdolliset suunnitelmien ja toteutuksen aikaiset muutokset ja päätökset. Tiivis kommunikointi rakennuttajan kanssa auttaa pitämään projektin budjetissa ja aikataulussa.

Kokonaisuudessaan KVV-vastaavan rooli on erittäin monipuolinen ja vaatii saumatonta yhteistyötä monien eri tahojen kanssa, jotta projekti saadaan onnistuneesti valmiiksi ja toimivaksi.

Mitä eroa on LVI- ja KVV-vastaavalla?

LVI-vastaava ja KVV-vastaava ovat molemmat rakennusprojekteissa tärkeitä henkilöitä, mutta heidän vastuunsa ja tehtävänsä eroavat toisistaan.

LVI-vastaava

LVI-vastaava on vastuussa rakennuksen lämmitys-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmien suunnittelusta, asennuksesta, toiminnasta ja kunnossapidosta. Hänen tehtäviinsä kuuluvat muun muassa:

  • Energiatehokkuuden varmistaminen: LVI-vastaava suunnittelee järjestelmät siten, että ne ovat mahdollisimman energiatehokkaita ja ekologisia.
  • Ilmanvaihto: Varmentaa ilmanvaihtojärjestelmän toimivuuden, joka edistää hyvää sisäilmaa ja asumismukavuutta.
  • Lämmitysratkaisut: Määrittelee sopivat lämmitysjärjestelmät ja niiden asentamisen, mukaan lukien esimerkiksi kaukolämpö, maalämpö ja lämpöpumput.
  • Varmistaa LVI-järjestelmien yhteensopivuuden muiden taloteknisten ratkaisujen kanssa.
  • Seuraa ja ohjeistaa LVI-asennusten toteuttamista rakennustyömaalla.

KVV-vastaava

KVV-vastaava keskittyy erityisesti käyttövesi- ja viemärijärjestelmiin sekä niiden suunnitteluun, asentamiseen ja huoltamiseen. Hänen vastuullaan ovat seuraavat tehtävät:

  • Käyttövesijärjestelmät: Suunnittelee ja varmistaa, että käyttövesijärjestelmät ovat turvallisia ja terveydelle hyödyllisiä.
  • Viemäröinti: Varmistaa, että viemärijärjestelmät ovat tehokkaita ja oikein asennettuja, jotta jätevesi kulkeutuu pois rakennuksesta asianmukaisesti.
  • Viemäröinnin ja käyttövesijärjestelmien yhteensopivuus: Huomioi näiden järjestelmien toimivuuden muiden taloteknisten järjestelmien kanssa.
  • Suunnittelu ja asennus: Seuraa KVV-asennusten toteuttamista rakennustyömaalla ja auttaa ratkomaan mahdollisia ongelmia asennusvaiheessa.
  • Huoltotoimenpiteet: Varmistaa, että järjestelmät ovat huollettavissa tulevaisuudessa ja että ne täyttävät lain ja säädösten vaatimukset.

Yhteenveto: LVI-vastaava käsittelee laajemmin rakennuksen lämmitys-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmiä, kun taas KVV-vastaava keskittyy tarkemmin käyttövesi- ja viemärijärjestelmiin. Molempien roolien tarkoituksena on varmistaa, että kyseiset järjestelmät ovat toimivia, turvallisia ja säädösten mukaisia.

Saako palvelusta kotitalousvähennystä?

Palvelusta KVV-vastaava saa kotitalousvähennystä. KVV-vastaava on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2024 KVV-vastaavan kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa. Ajantasainen sekä mahdollisesti muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen Ohje 2023 - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen edellytykset - Vero.fi

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertaille esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Muita aiheeseen liittyviä palveluita

Vastaava työnjohtaja KVV-työnjohtaja IV-työnjohtaja Hallirakentaja IV-vastaava Korjausrakentaja KVV ja IV-työnjohtaja KVV-valvoja LVI-vastaava työnjohtaja Omakotitalon vastaava työnjohtaja Pientalotyömaan vastaava työnjohtaja Pääsuunnittelija ja vastaava mestari Pääsuunnittelija ja vastaava työnjohtaja Rakennustyön vastaava työnjohtaja Terassirakentaja

Kilpailuta KVV-vastaava Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä