Tarkista ainakin nämä asiat mökillä, osa 2

Julkaistu 15.07.2018 - Päivitetty 11.08.22

Tarkistuslistan ensimmäisessä osassa käsiteltiin mm. palovaroittimen toimintaa, pyykinkuivausta sekä ruoanlaittoa.

Kuten edellisessä kirjoituksessa mainittiin, vuodenaikoihin liittyvä vaihtelu on hyvä ottaa vapaa-ajan asunnolla huomioon. Tiettyjen asioiden huomiointi parantaa turvallisuutta, mutta lisää samalla myös kiinteistön käyttöikää.

Kiillota kuisti kiiltäväksi

Monilla loma-asunnoilla on käytössä kuisti. Kuisti on monesti piha-alueen tai tontin jälkeen ensimmäinen asia, joka pistää silmään vakituiselle kävijälle tai vieraalle. Etenkin keväisin ja kesäisin ympärillä olevasta kasvustosta saattaa tuulen mukana kuistille kulkeutua esimerkiksi siitepölyä tai havunneulasia. Ensimmäinen vaihe on harjata kuistin pinnat voimakkaasti puhtaaksi irtoliasta. Jos likaa on paljon, voidaan harjauksessa käyttää apuna vettä, pesuainetta ja käsiharjaa. Viimeiseksi pinnat voidaan mopata yleisellä pesuaineella.

Tarkista katon kunto hyvän sään aikana

Mikäli katolle on helppo kulkea, näkee lähempää katsottuna pienemmätkin puutteet tarkemmin. Etenkin törröttävät naulat, ruostunut pelti, irronnut huopa tai haljennut tiili ovat merkkejä siitä, että jotain kannattaa tehdä. Pienten tai suurten kunnostustöiden jälkeen voit kaataa yläosaan varovasti vettä ja katsoa toimiiko kate sille tarkoitetulla tavalla. Mikäli vesi ei pääse alas asti, vuotaa katto todennäköisesti jostakin kohtaa.

Pese ikkunat tarpeen mukaan molemmilta puolilta

Puhtaat ikkunat ovat mukava asia monessakin eri mielessä. Sisätiloista näkee paremmin ulos ja samalla ulkoa tuleva valo pääsee helpommin mökin sisätiloihin. Muista tarkistaa ikkunoiden molemmat puolet, sillä aina pelkkä ulkopesu ei riitä.

Tunnisteet: Mökkeily, Kesä