Kodin jätehuolto

Kodin jätehuolto

Kodin jätehuolto

Tarvitsetko palvelua kodin jätehuolto?

Vertaile alueesi yritykset ja kilpailuta kodin jätehuolto

Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi sopiva ratkaisu

Mitä maksaa kodin jätehuolto?

Katso hintasivu: Kodin jätehuolto hinta

Mitä tarkoittaa kodin jätehuolto ja miksi se on tärkeää?

Kodin jätehuolto tarkoittaa kaikkia niitä toimenpiteitä, joita tarvitaan kodin tuottaman jätemateriaalin käsittelemiseksi ja hävittämiseksi asianmukaisesti. Tämä sisältää muun muassa jätteiden lajittelun, kierrätyksen, kompostoinnin sekä jätteen kuljetuksen ja loppukäsittelyn.

Miksi kodin jätehuolto on tärkeää?

  • Ympäristönsuojelu: Oikein hoidettu jätehuolto vähentää ympäristön kuormitusta, pienentää kaatopaikoille päätyvien jätteiden määrää ja vähentää haitallisten aineiden päätymistä maaperään ja vesistöihin.
  • Kierrätys: Lajittelemalla jätteet oikein kierrätykseen, voidaan materiaalit käyttää uudelleen. Tämä vähentää uusien raaka-aineiden tarvetta ja säästää luonnonvaroja.
  • Terveyden ja turvallisuuden ylläpito: Asianmukainen jätteiden käsittely estää haitallisten ja mahdollisesti vaarallisten aineiden leviämisen kotona ja ympäristössä.
  • Taloudelliset säästöt: Kierrättäminen ja jätteiden vähentäminen voivat pitkällä aikavälillä tuoda taloudellisia säästöjä, sillä jätemaksut voivat pienentyä ja kierrätysmateriaalien käyttö voi tuoda hyötyä.

Tehokkaan kodin jätehuollon avulla jokainen voi tehdä osansa kestävän kehityksen edistämiseksi ja ympäristön hyvinvoinnin parantamiseksi.

Millaisia jätteitä kodin jätehuoltoon kuuluu ja miten ne lajitellaan?

Kodin jätehuoltoon kuuluu monenlaisia jätteitä, jotka tulisi lajitella asianmukaisesti ympäristön ja terveyden suojelemiseksi. Lajittelu edistää kierrätystä sekä vähentää kaatopaikoille päätyvän jätteen määrää. Seuraavassa käydään läpi tärkeimmät jätejakeet ja niiden lajitteluohjeet.

Sekajäte

Sekajäte, eli yhdyskuntajäte, on jätettä, jota ei voi tai ei pidä lajitella muihin jakeisiin. Esimerkkejä sekajätteestä ovat:

  • likaantuneet paperit ja pahvit
  • keräykseen kelpaamattomat muovit
  • käytetyt hygieniatuotteet

Sekajäte viedään sekajäteastiaan, joka tyhjennetään säännöllisesti kunnan jätehuollon toimesta.

Biojäte

Biojätteeseen kuuluu kompostoituva, eloperäinen jäte, kuten:

  • ruoan tähteet ja kuoret
  • kahvinporot ja teepussit
  • kukkaruukun multa ja kasvien osat

Biojäte kerätään erilliseen biojäteastiaan tai kompostoriin, jossa se hajoaa ja muodostaa ravinteikasta multaa.

Paperi

Papereiden kierrätys on tärkeää, ja niihin kuuluvat muun muassa:

  • sanomalehdet ja aikakauslehdet
  • mainosposti ja kirjekuoret
  • kopiopaperi ja tulosteet

Paperijäte kerätään keräyspaperiastiaan, josta se kuljetetaan paperinkeräykseen uudelleen jalostettavaksi.

Kartonki

Kartonki ja pahvi ovat kierrätettäviä materiaaleja, joihin kuuluvat esimerkiksi:

  • maito- ja mehutölkit
  • pahvilaatikot ja aaltopahvi
  • pakkaukset ja kartonkiset take-away -rasiat

Kartonki kerätään erilliseen keräyskartonkiastiaan, mistä se viedään kierrätykseen ja käytetään uusien kartonkituotteiden valmistuksessa.

Muovi

Muovi tulisi kierrättää aina kun mahdollista. Muovijätteeseen kuuluvat:

  • muovipakkaukset ja -pullot
  • muoviset elintarvikepakkaukset
  • muovipussit ja -kalvot

Muovi lajitellaan muovinkeräysastiaan, josta se viedään kierrätyslaitokseen jalostettavaksi uusiksi muovituotteiksi.

Lasipakkaukset

Lasipakkaukset sisältävät:

  • lasipullot ja -purkit
  • jäätelö- ja hillopurkit
  • lasiset kosmetiikkapullot (jos tyhjiä)

Lasipakkaukset kerätään lasinkeräysastiaan, josta ne viedään kierrätyslaitokseen sulatettavaksi ja uudelleen muokattavaksi.

Metalli

Metallijätteeseen kuuluvat:

  • metalliset säilykepurkit ja korkit
  • alumiinifoliot ja -vuoat
  • metalliset pakkaukset ja työvälineet

Metalli kerätään metallinkeräysastiaan ja kuljetetaan kierrätykseen, jossa se sulatetaan ja käytetään uudelleen.

Vaarallinen jäte

Vaarallinen jäte vaatii erityiskäsittelyä ja siihen kuuluvat mm.:

  • paristot ja akut
  • vaahtosammuttimet ja maalit
  • kemikaalit ja lääkejätteet

Vaarallinen jäte tulee viedä siihen tarkoitettuihin keräyspisteisiin tai ongelmajätekeskuksiin, jotta se voidaan käsitellä turvallisesti.

Miten voin vähentää kotitalousjätteen määrää?

Vähentääkseen kotitalousjätteen määrää on tärkeää tarkastella omia kulutustottumuksia ja tehdä tietoisia valintoja arjessa. Tässä on useita tehokkaita keinoja, joiden avulla voit huomattavasti vähentää kotona syntyvän jätteen määrää:

1. Vähennä ja vältä turhaa kulutusta

Ensimmäinen askel jätteen vähentämisessä on tarpeettoman kulutuksen karsinta. Osta vain tarvittavat asiat ja pyri välttämään impulsiivisia heräteostoksia. Suosi kestäviä ja laadukkaita tuotteita, jotka kestävät käytössä pitkään.

2. Kertakäyttöisten tuotteiden välttäminen

Sano ei kertakäyttöisille tuotteille, kuten muovipusseille, kertakäyttöastioille ja -pullille. Hanki kestoastioita, -pulloja ja -pusseja, joita voi käyttää uudelleen ja uudelleen. Tällä pienennät merkittävästi syntyvän jätteen määrää.

3. Kierrätys ja kompostointi

Lajittele jätteet huolellisesti ja kierrätä mahdollisimman paljon. Kompostoi biojäte, jolloin se saadaan tehokkaasti hyödynnettyä esim. puutarhan lannoitteena. Monet kunnalliset jätehuoltopalvelut tarjoavat kompostointiohjeita ja -välineitä.

4. Elektroniikan ja vaatteiden kierrätys

Ole vastuullinen elektroniikkajätteen ja vaatteiden kierrätyksessä. Palauta vanhat laitteet kierrätyspisteisiin ja lahjoita tai kierrätä käyttökelpoiset vaatteet. Monet vaatekaupat ja järjestöt hyväksyvät vanhoja vaatteita ja tekstiilejä kierrätykseen.

5. Suunnittele ruokaostokset järkevästi

Vältä ruokahävikkiä suunnittelemalla ruokaostokset etukäteen. Tee ostoslista ja osta vain ne tuotteet, jotka tiedät käyttäväsi. Säilytä ruoka oikein ja käytä pakastinta hyödyksi. Näin vältät elintarvikkeiden vanhenemisen ja turhan heittämisen pois.

6. Osta suurpakkauksia

Kun ostat tuotteita suurpakkauksissa, vähennät pakkauksista syntyvää jätettä. Esimerkiksi kuivatuotteita, kuten riisiä tai pastaa, saa monissa kaupoissa suurpakkauksina, jotka kestävät pitkään ja vähentävät samalla jätteen määrää.

7. Valitse ympäristöystävällisiä tuotteita

Suosi tuotteita, joiden valmistuksessa on otettu huomioon ympäristö. Valitse esimerkiksi kierrätysmateriaaleista valmistettuja tuotteita ja vältä muovisia tuotteita, joita on vaikea kierrättää.

Näiden toimenpiteiden avulla voit huomattavasti vähentää kotitalousjätteen määrää ja edistää kestävämpää elämäntapaa.

Millaiset ovat kodin jätehuollon kierrätysohjeet ja mihin eri materiaalit tulisi viedä?

Kodin jätehuolto ja kierrätys ovat tärkeä osa ympäristöystävällistä elämäntapaa. Eri materiaalien oikea lajittelu varmistaa, että ne voidaan kierrättää tehokkaasti ja vastuullisesti. Seuraavat ohjeet auttavat lajittelemaan kotitalousjätteet oikein:

Biojäte

Biojätteeseen voi laittaa kaikki elintarvikejätteet, kuten hedelmien ja vihannesten kuoret, kahvinporot, teepussit sekä kananmunankuoret. Myös käsittelemätön puutarhajäte, kuten lehdet ja kukat, kuulu tähän kategoriaan. Biojäte toimitetaan biojäteastiaan tai kompostoriin.

Pakkausjäte

  • Muovipakkaukset: Puhdistetut muovipullot, -purkit, -kanisterit sekä muovikääreet ja -pussit. Nämä voi viedä lähimpään muovipakkausten keräyspisteeseen.
  • Kartongit: Maitotölkit, mehutölkit, keksipaketit ja muut puhtaat kartonkipakkaukset. Kartonkipakkaukset voi laittaa keräyskartonkiastiaan.
  • Metallit: Säilykepurkit, metallikannet ja foliot. Näille on oma metallipakkausten keräysastia.
  • Lasipakkaukset: Lasipurkit ja -pullot, joista on poistettu korkit ja etiketit. Lasipakkaukset viedään lasipakkausten keräyspisteeseen.

Sekajäte

Sekajätteeseen kuuluvat jätteet, jotka eivät sovellu kierrätykseen tai biojätteeseen. Näitä ovat esimerkiksi likaiset tai pinnoitetut paperit ja pahvit, vaipat, hygieniatuotteet ja pölypussit. Sekajäte toimitetaan sekajäteastiaan.

Paperi

Puhdas ja kuiva paperi, kuten sanoma- ja aikakauslehdet, kirjekuoret, tulosteet ja mainokset, kuuluvat paperinkeräykseen. Nämä tulee viedä paperinkeräysastiaan.

Lasijäte

Lasin keräyspisteisiin kuuluvat ainoastaan pakkauslasit, kuten pullot ja purkit. Ikkunalasi, peililasi ja muut lasituotteet on vietävä erikseen jäteasemalle materiaalista riippuen.

Sähkö- ja elektroniikkaromu (SER)

Sähkö- ja elektroniikkalaitteet, kuten vanhat puhelimet, tietokoneet ja kodinkoneet, tulee toimittaa sähkö- ja elektroniikkaromun keräyspisteeseen. Näitä ei saa laittaa sekajätteeseen.

Vaarallinen jäte

Vaarallisia jätteitä ovat esimerkiksi vanhat maalit, kemikaalit, lääkkeet ja paristot. Vaaralliset jätteet tulee toimittaa niitä vastaanottaviin keräyspisteisiin tai jäteasemille. Lääkkeet voi palauttaa apteekkiin.

Kierrättämällä ja lajittelemalla jätteet oikein voimme yhdessä vähentää kaatopaikkajätteen määrää ja edistää materiaalien hyötykäyttöä. Tarkemmat ohjeet ja paikalliset keräyspisteet löydät yleensä kunnan jätehuollosta vastaavalta taholta.

Mitä tehdä vaarallisille jätteille ja miten ne käsitellään kotitalouksissa?

Vaaralliset jätteet ovat aineita tai esineitä, jotka ovat haitallisia ympäristölle tai terveydelle. Kotitalouksilla on tärkeä rooli vaarallisten jätteiden asianmukaisessa käsittelyssä. Näiden jätteiden oikeaoppinen kierrätys ja hävittäminen auttaa vähentämään ympäristöriskejä ja terveyshaittoja. Tässä muutamia ohjeita, miten kotitaloudet voivat käsitellä vaarallisia jätteitä:

Lajittele vaaralliset jätteet

Ensimmäinen askel vaarallisten jätteiden käsittelyssä on niiden lajittelu. Kotitalouksissa yleisiä vaarallisia jätteitä ovat esimerkiksi:

  • maalit ja lakat
  • liuottimet ja kemikaalit
  • akut ja paristot
  • sähkölaitteet, kuten vanhat televisiot ja tietokoneet
  • loisteputket ja energiansäästölamput
  • käyttämättömät lääkkeet
  • öljyt ja öljyiset jätteet

Pakkaa ja merkitse jätteet asianmukaisesti

Vaaralliset jätteet tulee pakata tiiviisti, jotta ne eivät vuoda tai aiheuta vaaraa kuljetuksen aikana. Pakkaamiseen kannattaa käyttää alkuperäisiä pakkauksia, jos mahdollista. Mahdollisissa pakkausvaihdoissa on tärkeää merkitä sisältö selkeästi.

Viejä vaaralliset jätteet keräyspisteisiin

Vaaralliset jätteet tulee aina toimittaa asianmukaiseen keräyspisteeseen. Useimmilla paikkakunnilla on kierrätyspisteitä tai jäteasemia, jotka vastaanottavat kotitalouksien vaarallisia jätteitä maksutta tai nimellistä korvausta vastaan. Selvitä oman paikkakuntasi keräyspisteet ja niiden aukioloajat.

Hyödynnä kiertäviä keräyspisteitä ja kampanjoita

Useilla alueilla järjestetään myös säännöllisiä kiertäviä keräyskampanjoita, joissa vaarallisia jätteitä voi viedä väliaikaisiin keräyspisteisiin. Tämä voi olla helppo tapa päästä eroon vaarallisista jätteistä, jos lähimpään pysyvään keräyspisteeseen on hankala päästä.

Käytä kierrätyspalveluja sähkö- ja elektroniikkalaitteille

Vanhojen sähkö- ja elektroniikkalaitteiden, kuten tietokoneiden, televisioiden ja kodinkoneiden, kierrätys vaatii erityisiä toimenpiteitä. Näille laitteille on usein omat kierrätyspisteet tai -palvelut. Monet myymälät, jotka myyvät sähkölaitteita, tarjoavat myös kierrätyspalveluja.

Noudata apteekkien keräysohjeita lääkejätteille

Käyttämättömät tai vanhentuneet lääkkeet tulee palauttaa apteekkiin, jossa ne hävitetään turvallisesti. Älä heitä lääkkeitä tavalliseen roskiin tai viemäriin, sillä ne voivat aiheuttaa ympäristöhaittoja.

Noudattamalla näitä ohjeita ja ohjepisteitä varmistat, että kotitalouksien vaaralliset jätteet käsitellään ympäristön kannalta turvallisesti ja asianmukaisesti. Tämä edistää ympäristön ja ihmisten terveyden suojelua.

Saako palvelusta kotitalousvähennystä?

Palvelusta ei saa kotitalousvähennystä. Ajantasainen sekä mahdollisesti myös muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyksen Ohje 2023 - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen edellytykset - Vero.fi

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertaille esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Muita aiheeseen liittyviä palveluita

Vaihtolava Jätehuolto Jätehuoltosopimus Autokorjaamon jätehuolto Haja-asutusalueen jätehuolto Jätekeräys Jätelava Jätelava pihaan Jätelavan tilaus Jätelavan vuokraus Jätepalvelut Jätteenkuljetus Kannellinen roskalava Kannellinen vaihtolava Kaupan jätehuolto

Kilpailuta kodin jätehuolto Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä