Mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus

Mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus

Mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus

Tarvitsetko palvelua mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus?

Vertaile alueesi parkettiyritykset ja kilpailuta mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus

Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi sopiva ratkaisu

Mitä maksaa mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus?

Mitä tarkoittaa mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus?

Mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus tarkoittavat prosessia, jossa parkettilattian pinta uudistetaan ja suojataan. Ensimmäisessä vaiheessa, hionnassa, poistetaan vanha lakkapinta ja tasapainotetaan lattian pinta hiomakoneella. Tämä vaihe poistaa naarmut, kolhut ja epätasaisuudet. Hionnan jälkeen lattia on puunvärinen ja tasainen.

Seuraavassa vaiheessa, lakkauksessa, lattialle levitetään uusi lakkakerros tai -kerrokset. Lakka suojaa puupintaa kulutukselta, kosteudelta ja likaantumiselta, sekä antaa lattialle kiiltävän, puolihimmeän tai matan pinnan valitusta lakkatyypistä riippuen. Lakkakerrosten väliin voidaan tehdä kevyitä välihiontoja, jotta lopputulos olisi mahdollisimman tasainen ja kestävä.

Miksi mosaiikkiparketti kannattaa hioa ja lakata?

Mosaiikkiparketti kannattaa hioa ja lakata useista syistä. Ensinnäkin hiominen ja lakkaus palauttavat parketin alkuperäisen kauneuden. Ajan myötä parketti saattaa naarmuuntua, kulua ja menettää kiiltonsa. Hiomalla voidaan poistaa pintavauriot ja kuluneisuus, ja lakkaus antaa lattialle uuden suojaavan pinnan ja kauniin kiillon, joka korostaa puun luonnollista kuviointia.

Toiseksi, hiominen ja lakkaus pidentävät mosaiikkiparketin käyttöikää. Lakkapinta suojaa puuta kosteudelta, lialta ja naarmuilta. Tämä on erityisen tärkeää tiloissa, joissa lattia altistuu kovalle kulutukselle. Säännöllinen huolto takaa, että parketti säilyy hyväkuntoisena ja kestää vuosikymmeniä.

Kolmanneksi, huolletun parketin ylläpito on helpompaa. Uusittu lakkapinta on sileä ja helppo puhdistaa. Se estää lian ja pölyn kertymisen parketin uriin ja tekee arjen siivouksesta vaivattomampaa. Lisäksi lakkaus vähentää puun riskiä halkeilla tai lohkeilla kuivumisen tai kosteuden muutosten vuoksi.

Lopuksi, hyvin hoidettu mosaiikkiparketti nostaa kiinteistön arvoa. Potentiaaliset ostajat arvostavat hyvässä kunnossa olevaa parkettilattiaa, ja se voi tehdä asunnosta houkuttelevamman. Kauniisti kunnostettu lattia antaa myös vaikutelman yleisestä hyvin huolletusta kodista.

Hiominen ja lakkaus ovat siis sekä esteettisiä että käytännöllisiä ratkaisuja, jotka varmistavat mosaiikkiparketin pitkäikäisyyden ja kauneuden. Investointi tähän huoltotoimenpiteeseen kannattaa niin asumismukavuuden kuin taloudellisen arvon kasvun näkökulmasta.

Kuinka usein mosaiikkiparketti tulisi hioa ja lakata?

Mosaiikkiparketin hionta- ja lakkausväli riippuu monista tekijöistä, kuten lattian kulutuksesta, käyttöympäristöstä ja hoidosta. Yleisesti ottaen mosaiikkiparketti tulisi hioa ja lakata noin 10–15 vuoden välein. Tämä aikajakso voi kuitenkin vaihdella seuraavien tekijöiden perusteella:

Käyttöaste

Mikäli mosaiikkiparketti sijaitsee tilassa, jossa liikennettä on paljon, kuten eteisessä tai olohuoneessa, saattaa hionta- ja lakkaustarve ilmetä useammin, esimerkiksi 7–10 vuoden välein. Vastaavasti vähäisemmällä käytöllä olevissa huoneissa, kuten makuuhuoneessa, väli saattaa pidentyä lähemmäs 15 vuotta.

Hoito ja huolto

Hyvin huollettu ja säännöllisesti puhdistettu mosaiikkiparketti kestää pidempään ennen kuin se tarvitsee hiontaa ja lakkausta. Suositellaan, että lattia imuroidaan säännöllisesti ja pyyhitään kostealla liinalla, mikä auttaa pienhiukkasten poistamisessa. Myös huonekalujen jalkoihin laitettavat huopatassut voivat vähentää kulumisen aiheuttamia naarmuja.

Lakkauksen kunto

On hyvä tarkistaa lakkapinnan kunto säännöllisesti. Jos lakka alkaa näyttää kuluneelta tai halkeilee, hionta ja lakkaus saattavat olla tarpeen odotettua aikaisemmin. Jos lakkapinta on vielä hyvässä kunnossa, lattian elinikää voidaan pidentää yhdellä tai kahdella ylimääräisellä lakkakerroksella ilman hiontaa.

Ympäristötekijät

Mosaiikkiparketin kuntoa saattavat vaikuttaa myös ympäristön olosuhteet, kuten ilmankosteus ja lämpötilavaihtelut. Korkea ilmankosteus saattaa esimerkiksi turvottaa puuta, mikä saattaa nopeuttaa lakkapinnan kulumista.

Perusteellinen ja säännöllinen tarkkailu sekä hyvä hoito ja huolto voivat siis merkittävästi vaikuttaa mosaiikkiparketin hionta- ja lakkausväliin ja näin pidentää lattian käyttöikää.

Millaisia välineitä ja materiaaleja tarvitaan mosaiikkiparketin hiontaan ja lakkaukseen?

Mosaiikkiparketin hiontaan ja lakkaukseen tarvitaan useita välineitä ja materiaaleja, jotta tulos olisi ammattimainen ja kestävä. Alla on kattava lista tarvittavista välineistä ja materiaaleista:

Hiontavälineet

 • Lattiahiomakone: Tehokas ja suurikokoinen kone, jota käytetään parketin tasoittamiseen ja vanhojen pintakäsittelyjen poistamiseen.
 • Reunahiomakone: Pieni ja ketterä kone, jolla päästään käsittelemään lattian reunat ja muut ahtaat paikat, joihin lattiahiomakone ei sovi.
 • Hiomapaperit: Eri karkeuksia tarpeen mukaan, alkaen karkeammasta (esim. 24-36) pohjahiomiseen ja päättyen hienompaan (esim. 80-120) viimeistelyyn.
 • Pölynimuri: Tehokkaan ja tarkoitukseen sopivan pölynimurin avulla varmistetaan työtilan puhtaus ja pölyn poisto hiomisen yhteydessä.

Hiontamateriaalit

 • Hiomaverkot tai hiomatyynyt: Käytettäväksi erityisesti reunahiomakoneessa tai käsinhionnassa ahtaissa paikoissa.
 • Suojamuovit ja teipit: Huonekalujen, seinien ja muiden suojattavien kohteiden peittämiseksi pölyltä.

Lakkausvälineet

 • Lakkasiveltimet: Eri kokoisia ja muotoisia siveltimiä, riippuen pinnanmuodoista ja lakkauksen tarkkuudesta.
 • Lakkatelat: Sileälle pinnalle soveltuvat telat, jotka takaavat tasaisen lakkapinnan.
 • Sekoittaja: Porakoneeseen kiinnitettävä sekoitin lakan perusteelliseen sekoittamiseen.
 • Telakaukalo: Jossa lakka pidetään käyttökunnossa ja josta tela kastetaan.
 • Puhdistusvälineet: Kuten tärpätti tai muu sopiva aine työkaluja ja pieniä pintoja varten.

Lakkausmateriaalit

 • Pohjalakka: Ennen varsinaista lakkausta käytetään pohjalakkaa, joka parantaa pintalakan tarttuvuutta.
 • Pintalakka: Valitaan käyttötarkoituksen mukaan, esimerkiksi kovaa kulutusta kestävät lakat tai luonnonolot huomioivat.
 • Pintamaali tai väriöljy (valinnainen): Jos perinteisen lakkauksen sijaan halutaan värejä tai tietty sävy lattiaan.
 • Lakkasävytys (valinnainen): Jos halutaan tuoda tiettyä sävyä lakkauskäsittelyn yhteydessä.

Työvälineiden ja materiaalien lisäksi on tärkeää huolehtia turvallisuudesta. Käytä aina asianmukaisia suojavarusteita, kuten suojalaseja, hengityssuojainta ja kuulosuojaimia, erityisesti hiontatöissä. Näillä välineillä ja materiaaleilla voit varmistaa, että mosaiikkiparkettisi käsittely on onnistunut ja pitkäikäinen.

Millainen on prosessi mosaiikkiparketin hionnassa ja lakkauksessa vaihe vaiheelta?

Mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus on monivaiheinen prosessi, joka edellyttää huolellisuutta ja tarkkaa työskentelyä parhaimman lopputuloksen saavuttamiseksi. Alla on vaiheittainen opas prosessista:

1. Valmisteluvaihe

Ennen hiontaa ja lakkausta, huoneen valmistelu on tärkeää:

 • Poista huonekalut: Kaikki huonekalut ja muut esteet on siirrettävä pois huoneesta.
 • Suojaa pinnat: Suojaa seinät, ovet ja muut alueet, jotka eivät ole hionnan ja lakkauksen kohteena. Käytä esimerkiksi suojamuovia tai -paperia.
 • Korjaa vauriot: Tarkista parketti ja korjaa mahdolliset vauriot, kuten irtoavat palaset tai syvät kolot.

2. Hionta

Hionta poistaa vanhan lakkapinnan ja tasoittaa parketin pinnan:

 • Karkeahionta: Aloita hionta karkearakeisella (karkeus 24-36) hiomapaperilla. Tämä poistaa vanhan lakan ja tasoittaa suuremmat epätasaisuudet.
 • Keskihionta: Jatka keskirakeisella (karkeus 60-80) hiomapaperilla. Tämä hiontakerta silottaa pinnan entisestään ja poistaa karkean hionnan jäljet.
 • Pintahionta: Viimeistele hienorakeisella (karkeus 120-150) hiomapaperilla. Tämä huolehtii siitä, että pinnasta tulee tasainen ja sileä.
 • Reunojen hionta: Käytä reunahiomakonetta seinien vieressä ja kulmissa, jotta koko lattia tulee hiotuksi tasaisesti.

3. Pölyn poisto

Hionnan jälkeen pölyn poistaminen on tärkeää lakkauksen onnistumiseksi:

 • Imurointi: Imuroi lattia, seinät ja katto huolellisesti poistaaksesi irtopölyn.
 • Kosteapyyhintä: Pyyhi lattia kostealla, mutta ei märällä, liinalla viimeisten pölyjen poistamiseksi.

4. Lakkaus

Lakkaus suojaa lattiaa ja antaa sille kauniin viimeistelyn:

 • Pohjalakkaus: Levitä ensimmäinen kerros pohjalakkaa tasaisesti parketille ja anna kuivua täysin ohjeiden mukaisesti.
 • Kevyt välihionta: Pohjalakan kuivuttua tee kevyt hionta hienorakeisella hiomapaperilla (karkeus noin 150-180) varmistaaksesi tasaisen pinnan.
 • Pölyn poisto: Poista hiontapöly huolellisesti, samoin kuin aiemmin.
 • Lopullinen lakkaus: Levitä toinen kerros lakkaa. Tämä voi olla tarpeen toistaa vielä kolmannenkin kerran riippuen halutusta lopputuloksesta ja lakan tyypistä.

5. Kuivuminen ja kovettuminen

Annan lakkapinnan kuivua ja kovettua ohjeiden mukaisesti, mikä yleensä kestää muutamasta päivästä muutamaan viikkoon. Vältä lattian käyttöä lakan kuivumisaikana, jotta pinta pysyy vaurioitumattomana.

6. Viimeistely

Kun lakka on täysin kuivunut ja kovettunut, voit siirtää huonekalut takaisin paikalleen ja nauttia uudistuneesta lattian pinnasta. Huomioi kuitenkin, että suurempien tai teräväreunaisten huonekalujen alle on suositeltavaa laittaa huopatassuja lattian suojelemiseksi.

Prosessin tarkkuus ja huolellisuus takaavat parhaan mahdollisen lopputuloksen ja pitkäkestoisen, kauniin lattian.

Kuinka kauan mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus kestää ja kuinka kauan lattiapinta kestää kuivua ennen käyttöönottoa?

Mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus sisältävät useita vaiheita, ja työn kokonaisaika riippuu useista tekijöistä, kuten parketin kunnosta, käsiteltävästä pinta-alasta sekä käytettävistä materiaaleista ja tekniikoista.

Työvaiheiden kesto

 • Hionta: Tämä vaihe voi kestää yhdestä kahteen päivään riippuen lattian koosta ja sen kunnosta. Jos lattia on erittäin kulunut tai epätasainen, hiontaan voi kulua enemmän aikaa.
 • Välisiivous: Hionnan jälkeen lattia on siivottava pölystä ja muista irtoaineista, mikä vie yleensä muutaman tunnin.
 • Lakkauskerrat: Lakkaus tehdään yleensä useammassa kerroksessa. Lakkakerroksesta riippuen kuivumisaika on noin 4–6 tuntia per kerros, mutta suositelta on antaa jokaiselle kerrokselle kuivumisaikaa vähintään 8–12 tuntia. Tavanomaisesti lakkaa levitetään 2–3 kerrosta, mikä tarkoittaa, että lakkausvaiheeseen kuluu yhteensä 2–4 päivää.

Kokonaisaika

Kokonaisaika hiontaan ja lakkaukseen on siis tyypillisesti 3–6 päivää riippuen edellä mainituista tekijöistä. On tärkeää huomioida, että työvaiheiden välillä on oltava riittävästi kuivumistaikaa, jotta lopputulos olisi kestävä ja laadukas.

Lattian kuivumisaika ennen käyttöönottoa

Lakkauksen viimeisen kerroksen kuivumiseen on syytä varata vähintään 24 tuntia ennen kevyttä käyttöönottoa, kuten kävelyä sukilla. Täydellinen kuivuminen, jolloin lattia kestää normaalin käytön ja esimerkiksi huonekalujen asettamisen paikalleen, kestää yleensä 7 päivää. Tämä varmistaa, että lakka on kovettunut täysin ja lattian pinta on mahdollisimman kestävä.

Yhteenvetona, mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus kestävät yleensä 3–6 päivää, ja lattian kuivuminen ennen täyttä käyttöönottoa on suositeltavaa noin 7 päivää viimeisen lakkakerroksen jälkeen.

Saako palvelusta kotitalousvähennystä?

Palvelusta mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus saa kotitalousvähennystä. Mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2024 mosaiikkiparketin hionta ja lakkauksen kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa. Ajantasainen sekä mahdollisesti muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen Ohje 2023 - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen edellytykset - Vero.fi

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertaille esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Muita aiheeseen liittyviä palveluita

Parketin hionta Betonilattian hionta Lattian hionta Puulattian hionta Parketin hionta ja lakkaus Parketin hionta ja sävytys Lattian hionta ja lakkaus Puulattian hionta ja lakkaus Kivilattian hionta Autotallin betonilattian hionta Autotallin lattian hionta Betonilattian hionta valun jälkeen Betonilattian liiman hionta Betonilattian oikaisu hiomalla Betoniliiman hionta

Kilpailuta mosaiikkiparketin hionta ja lakkaus Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä