Parketin hionta - usein kysytyt kysymykset (UKK)

Päivitetty: 10.05.2022 klo 09:05

Parkettilattian hiominen saa parketin näyttämään taas hyvältä. Parkettihionta voidaan tehdä, kunhan parketin paksuus on vielä riittävä. Hionnan lisäksi parketille voidaan tehdä myös jokin pintakäsittely, kuten lakkaus, sävytys tai vaikkapa öljyvahaus.

Yleisiä parkettimateriaaleja ovat mosaiikkiparketti, lautaparketti, sauvaparketti, koivuparketti, kalanruotoparketti, saarniparketti sekä tammiparketti.

Parkettilattian hionnan hinta on keskimäärin noin 400 € – 3.500 € parketin pinta-alasta, kunnosta ja mahdollisista lisätöistä riippuen. 

Parketin hionnan hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

  • parketin kunto ja tilan muoto
  • hiottava pinta-ala
  • hionnan yhteydessä tehtävät muut työt

Parketin pinta-ala ja kunto ovat luonnollisesti ensimmäiset asiat, jotka tulee ottaa huomioon kokonaiskustannuksia arvioitaessa. Parkettityyppi ja muiden työvaiheiden tarpeellisuus vaikuttavat olennaisesti myös lopullisen hinnan muodostumiseen. Toisinaan parketti voi olla hyvässä kunnossa ja kevyt hionta sekä pintakäsittely riittäävat. Toisaalta erittäin huonokuntoinen parketti voidaan joutua hiomaan useampaan kertaan, jotta kolojen, naarmujen ja kuluneisuuden alta saadaan elävän ja uuden näköinen puupinta esiin. Yleensä parkettilattia hiotaan muuton yhteydessä, jolloin hiontatyö kannattaa tehdä asunnon ollessa vielä tyhjillään. Parketin hiomishuolto kannattaa tehdä viimeistään 10-15 vuoden käytön jälkeen.

Parketit ovat materiaaliltaan puuta ja niissä on usein hiontavaraa, jonka avulla naarmut ja pienet kolot saadaan helposti piiloon. Minkä tahansa parkettilattian voi hioa yleensä vähintään kaksi kertaa ennen kuin sen vaihto on ainoa tapa saada uudenveroinen lattia. Kun lattiaa halutaan uudistaa kannattaa ensimmäiseksi miettiä, olisiko hionta mahdollista suorittaa vanhalle parkettilattialle, sillä parketin hiominen on erittäin usein helpompaa ja edullisempaa verrattuna purku- ja asennustyöhön. Hiontatyön jälkeen on myös tyypillistä, että parkettilattian pinta käsitellään erikseen esimerkiksi lakalla.

Säännöllisesti ja hyvin hoidettuna parketti on arvokas ja pitkäikäinen lattiamateriaali. Alapuolella erilaisia parkettityyppejä sekä niiden tyypillisiä paksuuksia:

  • lautaparketin pintakerros on noin 3-6mm
  • mosaiikkiparketin tyypillinen paksuus on noin 8mm
  • ohutsauvaparketti on noin 10mm paksu
  • sauvaparketin paksuus on noin 12-23mm

Palvelusta parketin hionta saa kotitalousvähennystä. Parketin hionta on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 parketin hionnan kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Kodinplazan Google arvostelut

Google arvostelut

4.5 tähteä | 61 arvostelua

Tutustu parketin hionnasta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile parketin hionnasta Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Kilpailuta parketin hionta Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä