Vertaile alueesi parkettiyritykset ja kilpailuta Karelia-parketin asennus
Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi sopiva ratkaisu
Katso hintasivu: Karelia-parketin asennus hinta
Karelia-parketin asennukseen tarvitset seuraavat työkalut ja tarvikkeet:
Näillä työkaluilla ja tarvikkeilla onnistut Karelia-parketin asennuksessa sujuvasti. Tarkista kuitenkin aina parketin mukana tulevat ohjeet, sillä ne voivat sisältää lisävinkkejä tai -vaatimuksia juuri kyseiselle parkettille.
Valmistelemaan alustan Karelia-parketin asennusta varten tulee suorittaa useita tärkeitä vaiheita. Näiden vaiheiden tarkoituksena on varmistaa, että parketti asennetaan tasaiselle, puhtaalle ja kuivalle pinnalle, mikä pidentää lattian käyttöikää ja parantaa lopputuloksen laatua.
Parketin alle jäävän alustan on oltava kuiva, jotta kosteus ei vahingoita puuta. Betoni- ja kivipinnoilla tulee varmistaa, että kosteus on alle 2,5 % (CM-menetelmällä mitattuna). Puualustojen kosteus ei saa ylittää 12 %.
Alusta tulee puhdistaa huolellisesti kaikista liimajäämistä, rasvasta ja muista aineista, jotka voivat estää parketin kiinnittymisen. Puhdistukseen voi käyttää imuria ja kostea liinaa.
Jos aluslattia on betonia tai muuta huokoista materiaalia, sen voi olla tarpeen pohjustaa erityisellä pohjustusaineella. Tämä parantaa tasoitusmassan tai liiman tarttuvuutta. Noudata valmistajan ohjeita pohjustusaineen valinnassa ja käytössä.
Kun kaikki valmistelut on tehty, suorita vielä lopputarkistus varmistaaksesi, että alusta on tasainen, puhdas ja kuiva. Varmista, että kaikki eristeet ja sulut ovat asianmukaisesti paikoillaan ja etteivät ne ole vaurioituneet asennuksen aikana.
Noudattamalla näitä perusteellisia valmisteluvaiheita varmistat laadukkaan ja kestävän lopputuloksen Karelia-parketin asennuksessa.
Kun Karelia-parketin palat sovitetaan ja asetetaan paikoilleen, prosessi voidaan jakaa useisiin vaiheisiin, jotka varmistavat, että lopputulos on tasainen ja kestävä. Seuraavassa on yksityiskohtainen kuvaus vaiheista:
Alustan on oltava kuiva, tasainen ja puhdas ennen parketin asennusta. Poista kaikki epäpuhtaudet ja tasoita mahdolliset epätasaisuudet. Varmista, että alusta on riittävän kuiva kosteuden mittarilla. Suosittelemme aluskatteen käyttämistä, jotta askeläänet vaimenevat ja parketin kosteussuoja paranee.
Kun olet saanut parkettilaatat, anna niiden levätä asennustilan ilmastossa vähintään 48 tuntia. Tämä auttaa parkettia sopeutumaan huoneen lämpötilaan ja kosteuteen, mikä vähentää laajentumis- ja kutistumisriskiä.
Aloita asennus huoneen keskikohdalta tai yhdeltä seinältä riippuen asennusalueen muodoista ja mitoista. Jätä noin 10 mm liikkumavara parkettilautojen ja seinän väliin estämään puurakenteen laajentumisen aiheuttamat ongelmat.
Kun pääset huoneen reunoille tai kulmiin, on mahdollista, että parkettilautoja joutuu leikkaamaan sopivaan kokoon. Käytä tarkkuusmittavälineitä ja katkaisusirkkeliä tai käsisahaa leikkaamiseen. Varmista edelleen, että liikkumisvara säilyy kaikkialla huoneen reunoilla.
Parkettilattian asentamisen jälkeen kiinnitä jalkalistat, jotka peittävät parketin ja seinän välisen liikkumavaran. Listat myös viimeistelevät lattian siistin ulkonäön.
Kaiken kaikkiaan, tarkkuus, huolellisuus ja oikeiden välineiden käyttö ovat avainasemassa Karelia-parketin onnistuneessa asentamisessa.
Karelia-parketin asennuksessa on tärkeää valita oikeat liimat ja kiinnitysaineet, jotta lopputulos on kestävä ja pitkäikäinen. Tässä yhteydessä voidaan käyttää useita erilaisia liimatyyppejä riippuen parketin asennustavasta ja alustan materiaalista.
Dispersioliimat ovat vesipohjaisia liimoja, jotka sopivat hyvin moniin parkettityyppeihin, mukaan lukien Karelia-parketti. Ne ovat ympäristöystävällisiä ja helppoja puhdistaa ennen kuivumista. Dispersioliimat kuivuvat haihtumalla, joten asennusolosuhteiden tulee olla kuivat ja hyvin tuuletetut.
Polyuretaaniliimat ovat erittäin vahvoja ja kestäviä liimoja, jotka soveltuvat erityisesti silloin, kun parketti asennetaan betoni- tai sementtipohjaiselle alustalle. Ne kestävät hyvin kosteutta ja lämpötilanvaihteluita, joten ne ovat hyvä valinta esimerkiksi lattialämmityksen yhteydessä.
MS-polymeeriliimat ovat moderni vaihtoehto, joka yhdistää polyuretaani- ja akryyliliimojen parhaat ominaisuudet. Ne ovat joustavia, kestäviä ja hyvin tarttuvia erilaisille alustoille, kuten betonille, puulle ja vanhalle parketille. Lisäksi ne ovat hajuttomia ja vapauttavat vain vähän haihtuvia orgaanisia yhdisteitä (VOC).
Yhteenvetona voidaan todeta, että Karelia-parketin asennuksessa voidaan käyttää dispersio-, polyuretaani- tai MS-polymeeriliimoja, riippuen alustan materiaalista ja asennusolosuhteista. Oikean liiman valinta varmistaa parketin kestävän kiinnityksen ja pitkäikäisyyden.
Kun Karelia-parketin asennus on saatu päätökseen, on muutamia viimeistelyvaiheita, jotka varmistavat lopputuloksen laadun ja kestävyyden. Nämä vaiheet sisältävät muun muassa listojen asentamisen, saumausten viimeistelyn, mahdolliset pintakäsittelyt sekä lopullisen tarkastuksen. Tässä tarkempi erittely näistä vaiheista:
Ensimmäinen askel on jalkalistoitusten ja kulmalistojen asentaminen. Jalkalistat peittävät parkettilattian ja seinän väliset raot, parantaen kokonaisilmettä ja estäen lian kertymistä reunoille. Kulmalistat voidaan asentaa sisä- ja ulkokulmiin, mikäli parketin reuna jää muuten näkymään.
Jos parketissa on jäänyt näkyviin rakoja esimerkiksi liitoskohtiin tai reunoille, ne kannattaa täyttää erityisellä parkettikitti-aineella. Tämä estää pölyn ja kosteuden pääsyn rakoihin ja viimeistelee lattian ulkonäön sileäksi ja yhtenäiseksi. Käytä tarvittaessa myös silikonitiivistettä jalkalistojen ja seinän väliin.
Vaikka Karelia-parketit tulevat usein valmiiksi lakattuina tai öljyttyinä, on hyvä tarkistaa pintakäsittelyn laatu asennuksen jälkeen. Mikäli lattiaan on tullut naarmuja tai muita vaurioita asennuksen aikana, ne kannattaa käsitellä uudelleen valmistajan suositusten mukaan. Tämä varmistaa lattian kestävyyden ja pitkän käyttöiän.
Kun kaikki edellä mainitut vaiheet on suoritettu, on aika tehdä perusteellinen siivous. Poista kaikki asennuksen aikana syntynyt pöly ja roskat. On suositeltavaa käyttää lattialle soveltuvaa imuria ja nihkeää moppausta. Varmista, että käytät sopivia puhdistusaineita, jotka eivät vahingoita parketin pintaa.
Ennen kuin katsot työn täysin valmiiksi, käy lattia vielä kertaalleen läpi ja tarkista, että kaikki on tehty huolellisesti. Tarkista, että kaikki listat ovat tiukasti paikallaan, saumat ovat kunnossa eikä lattian pintaan ole jäänyt ylimääräistä likaa tai pölyä.
Noudattamalla näitä viimeistelyvaiheita varmistat, että Karelia-parkettisi näyttää kauniilta ja pysyy hyväkuntoisena pitkään. Huolellinen viimeistely on avainasemassa laadukkaan lopputuloksen saavuttamisessa.
Palvelusta Karelia-parketin asennus saa kotitalousvähennystä. Karelia-parketin asennus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2025 Karelia-parketin asennuksen kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa. Ajantasainen sekä mahdollisesti muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.
Lisätietoja:
Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.
Palvelussa voi vertaille esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita sekä aikatauluja.
100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.
Kilpailuta Karelia-parketin asennus Kodinplazan avulla
Pyydä tarjoukset yrityksiltä