Paaluperustus - usein kysytyt kysymykset (UKK)

Päivitetty: 18.04.2022 klo 18:04

Erilaiset paaluperustukset, myös porapaalutus, soveltuvat erinomaisesti pehmeämmille alustoille, jossa kantava maakerros on normaalia syvemmällä. Mitoitus tehdään kuormamäärien, paalutyyppien sekä maaperän ominaisuuksien perusteella.

Paaluperustukset maksavat keskimäärin noin 1.500 € – 16.000 € kohteesta, paalujen määrästä ja asennussyvyydestä riippuen. Hinnoittelun perusteena voidaan käyttää myös metrimääriä, jotka vaihtelevat noin 20–40 euron välillä. 

Paaluperustuksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

  • paalujen määrä ja materiaali
  • paalujen asennussyvyys
  • tehdäänkö paalutus maahan vai veteen
  • paaluperustettavan kohteen pinta-ala ja muoto

Kun lähdetään kartoittamaan paaluperustamisesta syntyviä kuluja ja menoeriä, kannattaa ensin selvittää kohteesta hieman taustatietoja. Hyödyllinen tieto on jo pelkästään se, tehdäänkö paalutus maahan rakennusta tai rakennelmaa varten vai vesistöön, esimerkiksi laituria varten. Tässä vaiheessa onkin hyvä muistuttaa, että tarkimman hinta-arvion oman kohteesi paalutuksesta saat jättämällä siitä tarjouspyynnön Kodinplazaan.

Tämän jälkeen huomio kannattaa suunnata kohteen muotoon ja pinta-alaan. Nyrkkisääntö on, että hinnat kasvavat kompleksisuuden eli esimerkiksi rakennuksen kulmien määrän lisääntyessä. Toisaalta pinta-alan kasvaessa myös tarvittavien paalujen määrä kasvaa. Kannateltavan kuorman sekä maa-aineksen ominaisuuksien perusteella myös paalutuksen syvyydet vaihtelevat. Paalun materiaalia ei saa myöskään unohtaa. Erilaisia paalumateriaaleja ovat esimerkiksi puu, teräsbetoni ja teräsputki.

Porapaalutuksen avulla minkä tahansa talon, kiinteistön tai muun perustettavan kohteen aiheuttama painokuorma voidaan siirtää ketjussa eteenpäin aina kantavaan maaperään saakka. Porapaalut asennetaan maaperään niiden nimensä mukaisesti poraamalla. Poraus eroaa hieman menetelmänä normaalista lyöntipaalutuksesta, mutta lopputulos ja ideologia on molemmissa sama.

Teräspaaluperustus yhdistetään yleensä tuulettuvan alapohjan kanssa, jolloin perustettavaa rakennusta saadaan nostettua kohteesta riippuen tarvittava määrä maanpinnan yläpuolelle. Hyvän tontin löytäminen on nykypäivänä jatkuvasti hankalampaa etenkin tiheämpään asutuilla seuduilla ja monen tontin maaperäominaisuudet ovat hyvin vaihtelevat – tarvittavat maansiirtotyöt ja maanmuokkaustyöt voivat viedä useita päiviä tai jopa viikkoja.

Teräsperustus on ympäristöystävällinen, taloudellinen, nopea ja tehokas tapa tehdä pienempien ja kevyempien rakennusten tai talojen perustukset. Esimerkkejä ovat enintään kaksikerroksiset pienrakennukset, kuten omakotitalot ja paritalot, vapaa-ajan asunnot, toimistotilat, varastot sekä autotallit.

Paaluja voidaan käyttää monissa eri kohteissa ja parhaat vinkit oman kohteesi perustustavasta saat Kodinplazan urakoitsijoilta. Yleisen käytännön mukaan erilaiset paalut jaetaan niiden ominaisuuksien mukaan kahteen eri kategoriaan, joista tarkempaa tietoa alapuolella:

  • tukipaalu
    • tälle paalutyypille tuki löytyy kantavasta maapinnasta tai kallion pinnasta
  • kitkapaalu
    • nimensä mukaisesti paalun ja maan välinen kitka pitää paalun paikallaan ja pystyy kannattelemaan rakennuksesta tai rakennelmasta syntyvää kuormaa

Palvelusta paaluperustus saa kotitalousvähennystä. Paaluperustus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 paaluperustusten kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu paaluperustuksesta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Kilpailuta paaluperustus Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä