Perustukset - usein kysytyt kysymykset (UKK)

Päivitetty: 06.05.2022 klo 08:05

Erilaisten rakennelmien ja rakennusten perustuksilla luodaan rakennusprojektille vankka pohja. Perustusten teko aloitetaan tyypillisesti keväällä, kesällä tai syksyllä, kun maa on sula. Tarvittaessa perustus voidaan tehdä myös talvella.

Käytettävissä olevat perustustyypit ja perustustavat valitaan pitkälti maapohjan kantavuuden sekä rakennettavan kohteen perusteella. Esimerkiksi pientalon, kuten omakotitalon perustustyöt vaihtelevat sen mukaan, rakennetaanko savimaalle, pehmeälle hiekkamaalle tai vaikkapa rinteeseen ja kallion päälle.

Osalle järkevin vaihtoehto saattaa olla hankkia perustusurakointi ja maatyöt avaimet käteen –periaatteella.

Perustusten teettäminen maksaa keskimäärin noin 400 € – 50.000 € kohteen koosta, perustusten tyypistä ja maaperän ominaisuuksista riippuen. Hinnat vaihtelevat laajasti: esimerkiksi terassin perustaminen voisi maksaa 600 € ja kookkaan huvilan perustukset 45.000 €.

Perustusten hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • mitä perustamismenetelmää käytetään
 • perustettavan rakennuksen tai rakennelman tyyppi, koko ja muoto
 • rakennuksen tai rakennelman pinta-ala
 • alla olevan maa-aineksen ominaisuudet

Perustaminen voidaan tehdä monille erilaisille rakennuksille sekä rakennelmille, joten hintoja kartoitettaessa tulisikin ensimmäiseksi selvittää minkälaisesta kohteesta on kysymys. Ensin on totta kai hyvä kartoittaa rakennuksen kokoluokkaa ja muotoa. Esimerkiksi pienen leikkimökin perustaminen voi erota suurestikin 5-kerroksisen kerrostalon perustuksista. Toisaalta pinta-ala on aina myös hyvä indikaattori, sillä sen avulla voidaan saada ainakin jonkinlainen yleiskuva perustusurakan suuruudesta.

Suunnitteilla olevaan perustamiseen vaikuttaa tietenkin myös maa-aineksen ominaisuudet eli onko maa kantavaa vai ei ja kuinka syvältä maaperä esimerkiksi routii. Näiden perusteella voidaan valita tapauskohtaisesti kohteeseen sopiva perustamismenetelmä, joiden hinnat vaihtelevat myös toisistaan. Jos olet suunnittelemassa perustusten tekoa, jätä ihmeessä omasta projektistasi tarjouspyyntö Kodinplazaan ja saat tarkan hinta-arvion kustannuksista.

Omakotitalon tai talon pohjatyöt eli perustuksen teko on laaja kokonaisuus, jolla tarkoitetaan talon alapuolisia vahvistavia rakenteita. Perustamisen tarkoitus on luoda vankka pohja rakentamiselle siten, ettei esimerkiksi maa-aines petä myöhemmin talon alla. Pohjatöiden merkitystä ei voi korostaa liikaa, sillä niiden tulee pystyä kantamaan rakennuksen paino niin kauan kuin talo on pystyssä. Tämä on yksi rakennuspalveluihin liittyvistä töistä, joka on saatava ns. kerralla kuntoon – jälkikäteen tehtäviä muutoksia tai korjauksia on erittäin hankala toteuttaa.

Mikä tahansa rakennus tai rakennelma voidaan perustaa. Katso tästä yleisimpiä Kodinplazan kautta vertailtavia perustuspalveluja:

 • kasvihuone
  • kasvihuoneen voi rakentaa esimerkiksi takapihalle ns. omaan käyttöön
  • toisaalta kasvihuoneita on paljon käytössä myös suuremmankin mittakaavan tuottamisessa
 • grillikota
  • grillikodan synnyttämä ilo esimerkiksi ruoanlaitossa tai sosialisoinnissa voi olla merkittävä
  • oikeaoppinen grillikodan perustaminen kasvattaa sen käyttöikää
 • aita
  • aidan tai piha-aidan voi pystyttää esimerkiksi vetämään rajanjakoa tonttien välille tai antamaan arvokasta näkösuojaa uteliaiden katseelta
 • leikkimökki
  • monesti varsinkin perheen pienimmät tykkäävät viettää aikaa leikkimökissä ja puuhastella siellä erilaisia askareita
  • leikkimökin perustusten teko voidaan tehdä esimerkiksi ylijääneillä harkoilla
 • piharakennus
  • piharakennuksella voidaan tarkoittaa käytännössä mitä tahansa rakennusta tai kevyempää rakennelmaa
  • piharakennus voi sijaita esimerkiksi päärakennuksen välittömässä läheisyydessä tai kauempana, mikäli tontilla on tilaa
 • pihasauna
  • mikä sen parempaa kuin pihasauna, johon voi astella talvisinkin ja karistella löylyjen mukana arjen synnyttämät huolet pois
  • pihasaunan perustaminen voidaan tehdä valmissaunalle, elementeistä rakennettavalle pihasaunalle tai kokonaan käsin tehtävälle saunalle
 • vaja / pihavarasto / varasto
  • vajan tai varaston voi rakennuttaa esimerkiksi tuomaan lisää säilytystilaa
  • mikäli rakennelmasta tehdään puolilämmin tai lämmin, voidaan siellä viettää aika myös esimerkiksi harrastusten parissa
Rakennuksen perustaminen on vaativa urakka, joka kannattaa jo ennen rakennuksen suunnittelua aloittaa maaperän pohjatutkimuksen teettämisellä. Tutkimuksen tavoitteena on saada selville esimerkiksi maaperän kantavuus sekä millä tavoin ja kuinka syvältä maa routii. Perustustavat vaihtelevat tapauskohtaisesti ja ymmärrettävistä syistä esimerkiksi savimaalle tai kalliolle tehtävät perustustyöt eroavat toisistaan.

Palvelusta perustukset saa kotitalousvähennystä. Perustukset on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 perustusten kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Kodinplazan Google arvostelut

Google arvostelut

4.5 tähteä | 61 arvostelua

Tutustu perustuksista jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile perustuksista Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Kilpailuta perustukset Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä