Aurinkopaneelit ja akku omakotitaloon

Aurinkopaneelit ja akku omakotitaloon hinta

Aurinkopaneelit ja akku omakotitaloon

Kilpailuta aurinkopaneelit ja akku omakotitaloon

Vertaile alueesi yritykset ja selvitä aurinkopaneelit ja akku omakotitaloon hinta

Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi sopiva ratkaisu

Mitä maksaa aurinkopaneelit ja akku omakotitaloon?

Aurinkopaneelien ja akun hinta omakotitaloon on keskimäärin noin 6 000 € – 25 000 € riippuen järjestelmän koosta, paneelien ja akun laadusta, asennustöiden laajuudesta sekä sijainnista. Esimerkiksi noin 5 kW aurinkopaneelijärjestelmä ja 10 kWh akkujärjestelmä tunnetulta valmistajalta voisi maksaa 15 000 €.

Mitä tarkoittaa aurinkopaneelit ja akku omakotitaloon?

Mistä tai miten aurinkopaneelien ja akun hinta omakotitaloon muodostuu?

Aurinkopaneelien ja akun hinta omakotitaloon koostuu useista eri tekijöistä. Hintaan vaikuttavat tekijät voidaan jakaa seuraaviin pääkohderyhmiin:

Aurinkopaneelit

1. Paneelien teho ja määrä: Aurinkopaneelien suorituskyky määritetään yleensä kilowatteina (kW). Mitä suurempi teho, sitä enemmän energiaa paneelit tuottavat, mutta vastaavasti hinta nousee. Paneeleiden määrä riippuu talosi energiantarpeesta ja katolle mahtuvasta pinta-alasta.

2. Laatu ja merkki: Eri valmistajien paneeleilla voi olla merkittäviäkin eroja hinnassa ja laadussa. Tunnettujen ja luotettavien valmistajien paneelit voivat olla kalliimpia, mutta ne tarjoavat usein paremman hyötysuhteen ja pidemmän käyttöiän.

3. Teknologia: Aurinkopaneeleissa on käytössä erilaisia teknologioita, kuten monokiteinen, polykiteinen ja ohutkalvoteknologia. Monokiteiset ovat usein tehokkaampia ja kalliimpia, kun taas polykiteiset ja ohutkalvoteknologiat voivat olla edullisempia vaihtoehtoja.

Aurinkopaneelien asennus

4. Asennustyö ja tarvikkeet: Asennuksen hintaan vaikuttavat asennustyön laajuus ja tarvittavat tarvikkeet, kuten kiinnikkeet, kaapelit ja invertteri. Asennuspaikan haastavuus (esimerkiksi kattotyyppi, korkeus ja kaltevuus) voi myös vaikuttaa hintaan.

5. Invertteri: Invertteri muuntaa paneeleiden tuottaman tasavirran (DC) vaihtovirraksi (AC), joka soveltuu talon sähköjärjestelmään. Invertterin teho ja laatu vaikuttavat suoraan sen hintaan.

Akkuratkaisut

6. Akun kapasiteetti: Akun koko ja kapasiteetti mitataan kilowattitunteina (kWh). Suurempi kapasiteetti mahdollistaa energian varastoinnin pidemmäksi ajaksi, mutta myös nostaa hintaa.

7. Akkutyyppi: Erilaiset akut kuten litiumioniakut ja lyijyakut eroavat hinnassa ja suorituskyvyssä. Litiumioniakut ovat yleensä kalliimpia, mutta kestävät pidempään ja ovat tehokkaampia.

8. Akkujärjestelmän älyominaisuudet: Joissakin akuissa on kehittyneitä ominaisuuksia, kuten älykäs energianhallinta ja etäseuranta, jotka voivat lisätä kustannuksia.

Ylläpito ja takuu

9. Ylläpito: Aurinkopaneelien ja akkujärjestelmän ylläpito ja mahdolliset korjauskustannukset vaikuttavat kokonaiskustannuksiin. Hyvälaatuisten komponenttien valinta saattaa pienentää huoltokustannuksia pitkällä aikavälillä.

10. Takuu: Aurinkopaneeli- ja akkujärjestelmien takuut vaihtelevat valmistajasta ja tuotemerkistä riippuen. Pidempään takuuseen kuuluvat tuotteet voivat olla hintavampia, mutta ne tarjoavat lisäturvaa sijoitukselle.

Kaikkien näiden tekijöiden yhteisvaikutus muodostaa aurinkopaneelien ja akun kokonaishinnan omakotitaloon. Hinnat voivat vaihdella merkittävästi riippuen käytettävistä ratkaisuista ja asennuskohteen erityispiirteistä.

Mistä aurinkopaneelien ja akun hintaerot omakotitaloon johtuvat eri toimijoiden välillä?

Aurinkopaneelien ja akun hintaerot omakotitaloon johtuvat useista tekijöistä, jotka liittyvät muun muassa laitteiston ominaisuuksiin, asennustyöhön ja asiakaspalveluun. Tässä joitakin keskeisiä syitä hintaeroihin:

1. Laadun ja suorituskyvyn erot

Erilaisten aurinkopaneelien ja akkujen laatu vaihtelee. Laadukkaammat paneelit ja akut tarjoavat usein paremman hyötysuhteen, kestävyyden ja takuun. Korkealaatuisilla tuotteilla on usein myös pidempi elinkaari ja ne voivat olla tehokkaampia energian varastoinnissa ja tuottamisessa. Tämä vaikuttaa suoraan hintaan, sillä pitkällä aikavälillä ne voivat tarjota suuremman arvon.

2. Teknologiset ratkaisut

Aurinkopaneeliteknologian osalta on olemassa erilaisia vaihtoehtoja, kuten monikiteiset, yksikiteiset ja ohutkalvopaneelit. Nämä teknologiat eroavat toisistaan hinnan, tuotannon määrän ja tehokkuuden suhteen. Samoin akkuteknologioissa on eroja esimerkiksi lyijy- ja litiumioniakkujen välillä, joista litiumioniakut ovat yleensä kalliimpia, mutta ne tarjoavat paremman suorituskyvyn ja kestävyyden.

3. Asennustyön kustannukset

Asennustyön laajuus ja monimutkaisuus voivat myös vaikuttaa hintaan. Suurempi tai monimutkaisempi järjestelmä vaatii enemmän työtä ja asiantuntemusta, mikä nostaa kustannuksia. Lisäksi työvoiman hinnat voivat vaihdella alueittain ja toimittajittain.

4. Toimittajan tarjoamat palvelut

Hintaan voi vaikuttaa myös se, mitä lisäpalveluja toimittaja tarjoaa. Tällaisia lisäpalveluja voivat olla esimerkiksi suunnittelupalvelut, lupaprosessien hoitaminen, takuu- ja huoltopalvelut sekä asiakaspalvelun laatu. Näiden palvelujen laatu ja laajuus voivat nostaa kokonaishintaa, mutta toisaalta ne tuovat myös lisäarvoa asiakkaalle.

5. Skaalaedut ja hankintaerät

Suuremmat toimijat saattavat saada laitemääristä johtuen alennuksia tai muita etuja valmistajilta, jotka voivat heijastua loppuasiakkaalle edullisempina hintoina. Pienemmillä yrityksillä ei välttämättä ole samoja mahdollisuuksia ja tämä voi näkyä korkeampina hintoina.

6. Markkinointikustannukset ja brändi

Joidenkin toimittajien hinnoitteluun voi vaikuttaa heidän markkinointiinsa ja brändinsä rakentamiseen käyttämät kustannukset. Tunnetumpi brändi voi joskus asettaa korkeammat hinnat luotettavuuden ja turvallisuuden mielikuvan ansiosta.

Yhteenvetona voidaan todeta, että aurinkopaneelien ja akkujen hinnat omakotitaloon vaihtelevat useiden tekijöiden perusteella. On tärkeää vertailla paitsi hintoja, myös laitteiston laatua, teknologian sopivuutta ja tarjottuja lisäpalveluja ennen päätöksen tekemistä.

Saako palvelusta kotitalousvähennystä?

Palvelusta aurinkopaneelit ja akku omakotitaloon saa kotitalousvähennystä. Aurinkopaneelit ja akku omakotitaloon on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2024 aurinkopaneelit ja akku omakotitaloon kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa. Ajantasainen sekä mahdollisesti muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen Ohje 2023 - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen edellytykset - Vero.fi

Miten aurinkopaneelit toimivat omakotitalon energiantuotannossa?

Aurinkopaneelit muuntavat auringon säteilyenergian sähköksi, joka voidaan hyödyntää omakotitalon energiantuotannossa. Prosessi alkaa, kun aurinkopaneelit, jotka koostuvat useista aurinkokennoista, keräävät auringonvaloa. Paneelien kennot, yleensä valmistettu piistä, sisältävät puolijohteita, jotka vapauttavat elektroneja auringonvalon energian vaikutuksesta. Tämä vapautuneiden elektronien liike synnyttää sähkövirtaa.

Syntynyt sähkö on aluksi tasavirtaa (DC), mutta kodin sähkölaitteet käyttävät vaihtovirtaa (AC). Siksi järjestelmään kuuluu invertteri, joka muuntaa tasavirran vaihtovirraksi. Kun sähkö on muutettu, se voidaan käyttää kodin tarpeisiin kuten valaistukseen, lämmitykseen ja laitteiden voimanlähteeksi.

Aurinkopaneelijärjestelmät on usein liitetty sähköverkkoon, mikä mahdollistaa ylijäämäsähkön myynnin takaisin sähköyhtiölle. Tämä voi tapahtua netotusmekanismin avulla, eli ylijäämäsähkö vähentää ostosähkön määrää, mikä näkyy alempana sähkölaskuna. Sadesäällä tai yöllä, kun aurinkoa ei ole saatavilla, talo voi edelleen saada tarvitsemaansa sähköä normaalisti sähköverkosta.

Nykyaikaisiin järjestelmiin voi myös kuulua akkuja, jotka varastoivat ylimääräistä tuotettua sähköä myöhempää käyttöä varten, mikä lisää omavaraisuutta ja vähentää riippuvuutta sähköverkosta.

 • Aurinkopaneelit keräävät auringonvaloa ja muuntavat sen sähköksi.
 • Invertteri muuntaa tasavirran (DC) vaihtovirraksi (AC).
 • Sähkö käytetään kodin tarpeisiin tai myydään takaisin sähköverkkoon.
 • Akut voivat varastoida ylimääräistä sähköä omaan käyttöön myöhemmin.

Minkä kokoisen aurinkopaneelijärjestelmän omakotitalo tarvitsee?

Aurinkopaneelijärjestelmän koon valinta omakotitaloon riippuu monista tekijöistä, kuten talouden sähkönkulutuksesta, saatavilla olevasta kattopinta-alasta, paneelien tehokkuudesta ja talon sijainnista. Kuten arvata saattaa, oikean kokoisen järjestelmän valitseminen vaatii huolellista arviointia. Tässä muutamia keskeisiä asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon.

Sähkönkulutus

Ensimmäinen askel järjestelmän koon määrittelyssä on talouden vuosittaisen sähkönkulutuksen arviointi. Tämä voidaan selvittää tarkastelemalla viime vuoden sähkölaskuja. Suomessa omakotitalojen sähköntarve voi olla hyvin vaihtelevaa, mutta yleisesti ottaen omakotitalon keskimääräinen vuosikulutus on noin 10 000 - 20 000 kWh. Kun sähkönkulutus on tiedossa, voidaan alkaa laskemaan tarvittavaa aurinkopaneelitehoa.

Paneelien tehokkuus ja kattopinta-ala

Nykyaikaiset aurinkopaneelit tuottavat noin 250-350 wattia tehoa paneelia kohden. Yleisesti yksi neliömetri tuottaa noin 150-200 wattia. Jos esimerkkinä käytetään keskikokoista omakotitaloa, jonka vuosikulutus on 15 000 kWh, voidaan laskennallisesti todeta, että tarvitset noin 10 kW aurinkopaneelijärjestelmän (15 000 kWh / 1 500 tuntia auringonpaistetta vuodessa, keskimäärin Suomessa). Tämä tarkoittaa noin 30-40 paneelia. Kattopinta-alan tarve tällaiselle järjestelmälle on noin 50-70 m².

Asennuksen sijainti ja järjestelmän hyötysuhde

Sijainti vaikuttaa merkittävästi aurinkopaneelien tuotantotehoon. Suomi sijoittuu keskimäärin alueelle, jossa aurinkosäteilyn määrä on noin 850-1 100 kWh/m² vuodessa. Kattokulma ja ilmansuunta vaikuttavat myös, kuten myös mahdolliset varjostukset (puut, rakennukset jne.).

Ihanteellinen ilmansuunta paneeleille on etelään, mutta myös kaakkoon tai lounaaseen suunnatut paneelit voivat olla tehokkaita. Kattokulman tulisi olla noin 30-40 astetta maksimaalisen tuoton saavuttamiseksi. Varjostusten minimointi on tärkeää, ja mahdolliset esteet tulisi ottaa huomioon järjestelmän suunnittelussa.

Esimerkkilaskelma

Annetaan konkreettinen esimerkki laskelmasta:

 • Talouden vuosittainen sähkönkulutus: 15 000 kWh
 • Paneelien keskimääräinen teho: 300 W
 • Aurinkosähköä saatavilla n. 1 000 kWh/m²/vuosi
 • Järjestelmän koko: 10 kW (15 000 kWh / 1 500 tuntia auringonpaistetta vuodessa)
 • Paneelien määrä: 10 kW / 0,3 kW = 33 paneelia
 • Tarvittava kattopinta-ala: 33 paneelia * 1,6 m², noin 53 m²

Yhteenvetona, omakotitalon aurinkopaneelijärjestelmän koko kannattaa mitoittaa talouden sähkönkulutuksen ja käytettävissä olevan kattopinta-alan mukaan. Alustava arvio voidaan tehdä sähkönkulutusta ja yleisiä paneelitehoja hyödyntäen, mutta lopullinen suunnitelma kannattaa tehdä yhdessä alan ammattilaisten kanssa, jotka osaavat ottaa huomioon kaikki tarvittavat yksityiskohdat ja paikalliset olosuhteet.

Millaisia akkuja suositellaan omakotitalon aurinkopaneelijärjestelmään?

Omakotitalon aurinkopaneelijärjestelmässä käytettävien akkujen valintaan vaikuttavat useat tekijät, kuten säilytyskapasiteetti, käyttöikä, kustannukset, tilantarve ja huollon tarve. Alla on esitelty yleisimpiä ja suositeltuja akkuteknologioita aurinkopaneelijärjestelmiä varten:

Lithium-ion-akut

Lithium-ion-akut ovat nykyään suosituin valinta aurinkopaneelijärjestelmiin monien etujensa ansiosta. Niillä on korkea energiatehokkuus, hyvä energian tiheys, pitkä käyttöikä ja ne ovat suhteellisen kevyitä ja kompakteja. Lisäksi ne vaativat vähemmän huoltoa verrattuna muihin akkuteknologioihin.

 • Korkea energiatehokkuus: Ominaisuus, joka mahdollistaa korkean tason energian tallennusta ja purkamista.
 • Pitkä käyttöikä: Keskimääräinen käyttöikä voi olla 10-15 vuotta.
 • Matala itsepurkautumisaste: Säilyttävät varauksen pidempään, kun niitä ei käytetä.

Lyijyakut (AGM ja Geeliakut)

Lyijyakut ovat perinteisiä ja laajalti käytettyjä akkuja aurinkopaneelijärjestelmissä, erityisesti AGM ja Geeliakut. Vaikka ne ovat yleensä edullisempia hankintahinnaltaan kuin litiumioniakut, niillä on lyhyempi käyttöikä ja suurempi tilantarve.

 • AGM-akut (Absorbent Glass Mat): Hyvä valinta korkean virran tarpeisiin ja kestävät paremmin syväpurkauksia.
 • Geeliakut: Näissä käytetään geelimäistä elektrolyyttiä, joka tekee niistä vähemmän herkkiä lämpötilan vaihteluille ja mahdollistaa asennuksen useaan eri asentoon.
 • Edullisempi hankintahinta: Lyijyakut ovat edullisempia kuin litiumakkuteknologiat, mikä tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon alhaisemman budjetin projekteissa.

Suola-akut

Suola-akut ovat vähemmän käytettyjä, mutta erittäin ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja. Ne eivät sisällä raskasmetalleja ja niiden valmistus sekä kierrätys on ympäristöä säästävää. Tämän vuoksi niiden käyttö on lisääntymässä tietyissä sovelluksissa.

 • Ympäristöystävällisyys: Valmistuksessa ei käytetä raskasmetalleja.
 • Taloudellinen käyttöikä: Saattaa olla pidempi kuin perinteisten lyijyakkujen, mutta vähemmän litiumioniakkujen tasolla.
 • Parempi turvallisuusprofiili: Suola-akut ovat vähemmän syttyviä ja niiden kemiallinen stabiilisuus on korkea.

Valitessasi akkupakettia omakotitalon aurinkopaneelijärjestelmään, varmista, että akku vastaa talon energiatarpeita, budjettiasi ja odotuksiasi pitkäikäisyyden ja huollontarpeen suhteen. Lisäksi kannattaa harkita asennuspaikan tilan riittävyyttä ja akkujen kestävyysominaisuuksia eri sääolosuhteissa.

Miten aurinkopaneelien ja akkujen asennus omakotitaloon tapahtuu?

Aurinkopaneelien ja akkujen asennus omakotitaloon on monivaiheinen prosessi, joka edellyttää huolellista suunnittelua ja ammattitaitoista toteutusta. Seuraavat vaiheet antavat kattavan kuvan asennusprosessista:

1. Tarvekartoitus ja suunnittelu

Ennen asennustöiden aloittamista on tärkeää tehdä tarvekartoitus, jossa arvioidaan kiinteistön sähkönkulutus ja kattojen soveltuvuus aurinkopaneeleille. Tämä sisältää seuraavat toimenpiteet:

 • Sähkönkulutuksen analysointi: Selvitetään kiinteistön sähkönkulutus ja arvioidaan mahdollinen aurinkosähköjärjestelmän koko.
 • Katon tarkastus: Selvitetään katon kantokyky ja suuntaus. Ihanteellisesti katon tulisi olla etelään päin suunnattu.
 • Paikallisten sääolojen arviointi: Keskustellaan paikallisista sääoloista ja mahdollisista varjostuksista, jotka voivat vaikuttaa paneelien tuottavuuteen.

2. Lupien ja ilmoitusten hankinta

Ennen asennusta on huolehdittava tarvittavista luvista ja ilmoituksista. Tämä voi sisältää:

 • Rakennuslupa: Monissa kunnissa aurinkopaneelien asennuksiin tarvitaan rakennuslupa.
 • Sähköyhtiön ilmoitus: On ilmoitettava paikalliselle sähköverkkoyhtiölle aurinkosähköjärjestelmän asennuksesta ja liittymisestä verkkoyhtiön verkkoon.

3. Aurinkopaneelien ja akkujen valinta

Tarjolla on monenlaisia aurinkopaneeleja ja akkuja. Valinnassa tulee huomioida:

 • Paneelien tehokkuus: Valitaan paneelit, jotka tarjoavat parhaan hyötysuhteen asennuspaikan olosuhteisiin.
 • Akkujen kapasiteetti: Valitaan akut, joiden kapasiteetti riittää kattamaan kiinteistön energiatarpeet.

4. Asennus

Varsinaiset asennustyöt sisältävät seuraavat vaiheet:

 1. Kiinnitys- ja tukirakenteiden asentaminen: Ensimmäisenä asennetaan tukirakenteet, jotka kiinnitetään kattoon. Ne varmistavat paneelien turvallisen ja vakaan asennuksen.
 2. Aurinkopaneelien kiinnitys: Paneelit kiinnitetään tukirakenteisiin ja sijoitetaan niin, että ne saavat mahdollisimman paljon auringonvaloa.
 3. Sähkökytkennät: Paneelit yhdistetään invertteriin, joka muuntaa paneelien tuottaman tasavirran (DC) vaihtovirraksi (AC). Sähkötyöt tulee aina teettää pätevällä sähköasentajalla.
 4. Akun asennus ja kytkennät: Akut kytketään järjestelmään. Akut varastoivat ylijäämäenergian, jota voidaan käyttää silloin, kun aurinkosähköä ei tuoteta tarpeeksi.

5. Järjestelmän käyttöönotto

Kun asennus on valmis, järjestelmä testataan ja otetaan käyttöön. Tämä sisältää:

 • Käyttöönotto ja testaus: Varmistetaan, että aurinkopaneelit ja akut toimivat moitteettomasti ja että järjestelmä tuottaa sähköä odotetusti.
 • Koulutus: Opastetaan kiinteistön omistajaa järjestelmän käytössä ja huollossa.

6. Seuranta ja ylläpito

Järjestelmän tehokkaan toiminnan varmistamiseksi seurantaa ja ylläpitoa tarvitaan säännöllisesti:

 • Seuranta: Monitoroidaan järjestelmän tuottoa, joko manuaalisesti tai automaattisten järjestelmien avulla.
 • Ylläpito: Puhdistetaan paneelit säännöllisesti sekä tarkastetaan ja huolletaan sähköiset komponentit tarpeen mukaan.

Kuinka paljon energiaa aurinkopaneelit ja akut voivat tuottaa ja varastoida?

Aurinkopaneelien ja akkujen tuottama ja varastoima energiamäärä riippuu useista tekijöistä, kuten niiden teknisistä ominaisuuksista, sijainnista, asennuskulmasta ja käyttöolosuhteista.

Aurinkopaneelien tuottama energia

Aurinkopaneelien tuottama energiamäärä ilmoitetaan yleensä kilowattitunteina (kWh) ja se riippuu paneelin tehosta (wattia, W) sekä auringonvalon määrästä. Teollisuudessa käytetään yleensä termejä nimellisteho (kWp) ja vuotuinen tuotto (kWh).

 • Nimellisteho (kWp): Tämä tarkoittaa paneelin enimmäistehoa tietyissä standardiolosuhteissa. Tavallisten kotitalouskäyttöön tarkoitettujen paneelien nimellisteho vaihtelee yleensä 250 Wp:n ja 400 Wp:n välillä per paneeli.
 • Vuotuinen tuotto (kWh): Eri alueilla auringon säteilymäärä vaihtelee. Suomessa yksi kilowatti huippukapasiteettia (1 kWp) voi tuottaa vuositasolla noin 700-900 kWh sähköä. Tämä määrä voi olla huomattavasti suurempi alueilla, joissa aurinkoa on enemmän.

Esimerkiksi järjestelmä, joka koostuu 5 kWp aurinkopaneeleista, voisi tuottaa vuositasolla noin 3500-4500 kWh sähköä Suomen olosuhteissa.

Akkujen varastoima energia

Akustojen energian varastointikapasiteetti ilmoitetaan yleensä kilowattitunteina (kWh). Akkujen kapasiteettiin vaikuttavat niiden kemiallinen koostumus, kapasiteetti ampeeritunteina (Ah) ja käyttöjännite (V).

 • Kapasiteetti (kWh): Akkujen varastointikapasiteetti ilmaisee, kuinka paljon energiaa akku pystyy varastoimaan. Esimerkiksi 10 kWh:n akusto voi varastoida 10 kWh:n edestä energiaa, mikä riittää tyypillisen kotitalouden perustarpeisiin lyhyessä ajassa.
 • Kemiallinen koostumus: Litiumioniakut ovat yleisimpiä aurinkoenergiakäytössä, sillä ne tarjoavat korkean energian tiheyden ja pitkän käyttöiän verrattuna lyijyakkuun.

Esimerkiksi kotitalouksissa käytettävät akkujärjestelmät voivat tyypillisesti varastoida 5-15 kWh energiaa. Suuremmat järjestelmät, kuten yhteisölliset tai teollisuuskäyttöön tarkoitetut akustot, voivat varastoida merkittävästi enemmän energiaa.

Kokonaisarviointi

Yhteenvetona voidaan todeta, että aurinkopaneelien tuotanto ja akkujen varastointikapasiteetti ovat riippuvaisia useista tekijöistä, kuten paneelien määrästä, asennuspaikasta ja järjestelmän teknisistä ominaisuuksista. Kotitaloudessa 5 kWp:n aurinkopaneelijärjestelmä saattaa tuottaa noin 3500-4500 kWh vuodessa ja varastointiratkaisuna voi toimia esimerkiksi 10 kWh:n akusto, mikä parantaa energian omavaraisuutta ja varmistaa energian saatavuuden silloin, kun aurinko ei paista.

Millaisia säästöjä aurinkopaneelien ja akkujen käyttö voi tuoda omakotitalossa?

Aurinkopaneelien ja akkujen käyttö omakotitalossa voi tuoda monenlaisia säästöjä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä. Nämä säästöt syntyvät pääasiassa sähköntuotannon omavaraisuudesta, sähkön ostotarpeen vähentymisestä ja mahdollisuudesta hyödyntää halvempaa sähköä kustannustehokkaammin. Tässä muutamia keskeisiä säästöjä, joita aurinkopaneelien ja akkujen käyttö voi tuoda:

1. Alhaisemmat sähkölaskut

Aurinkopaneelit tuottavat sähköä suoraan auringonvalosta, mikä tarkoittaa, että voit tuottaa osan tai jopa kaiken tarvitsemastasi sähköstä itse. Tämä vähentää ostosähkön tarvetta ja siten myös sähkölaskujasi. Erityisesti päivän aikana, kun auringonvalo on voimakkainta, omakotitalosi voi olla osittain tai täysin omavarainen sähkön suhteen.

2. Sähkön varastointi ja kulutuksen optimointi

Akkuratkaisut mahdollistavat ylimääräisen päivällä tuotetun sähkön varastoinnin, jolloin sitä voidaan käyttää myöhemmin, esimerkiksi iltaisin tai yöllä, kun aurinko ei paista. Tämä vähentää tarpeen ostaa sähköä silloin, kun se on kalliimpaa, ja optimoi oman tuotetun sähkön käytön.

3. Sähkön myynti sähköverkkoon

Jos aurinkopaneelit tuottavat enemmän sähköä kuin mitä omakotitalo kuluttaa, ylimääräisen sähkön voi myydä sähköverkkoon. Tämä voi tuoda ylimääräisiä tuloja ja kompensoida aurinkosähköjärjestelmän hankinta- ja asennuskustannuksia.

4. Sähkön hinnan nousun vaikutusten minimoiminen

Sähkön hinta voi vaihdella ja jopa nousta ajan myötä. Omilla aurinkopaneeleilla ja akuilla varustettu järjestelmä tekee sinusta vähemmän riippuvaisen sähkön markkinahinnoista. Tämä suojaa kotitalouttasi mahdollisilta hinnankorotuksilta ja sähkön hintavaihteluilta.

5. Mahdolliset vero- ja tukihyödyt

Joissakin maissa tai alueilla aurinkopaneelien asentamisesta voi saada erilaisia verovähennyksiä, tukia tai muita taloudellisia kannustimia. Nämä voivat merkittävästi vähentää alkukustannuksia ja nopeuttaa investoinnin takaisinmaksuaikaa.

6. Kiinteistön arvon nousu

Omakotitalo, jossa on asennettu aurinkopaneelit ja akut, voi olla markkinoilla houkuttelevampi ja arvokkaampi. Tämä voi vaikuttaa positiivisesti kiinteistön arvoon ja tehdä siitä enemmän kysytyn, jos päätät myydä sen tulevaisuudessa.

Kokonaisuutena aurinkopaneelit ja akut voivat tuoda merkittäviä säästöjä omakotitalossa asumiseen sekä tehdä sinusta vähemmän riippuvaisen ulkopuolisesta energian saatavuudesta ja hinnasta. Säästöjen suuruus riippuu järjestelmän koosta, paikallisista sähkön hinnoista, asennuskustannuksista ja useista muista tekijöistä, joten tarkka laskelma kannattaa tehdä ammattilaisen avulla.

Kodinplaza pähkinänkuoressa

Kodinplaza on suosittu tarjouspyyntöpalvelu, jonka avulla tavoitat yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet yritykset.

Palvelun käyttäminen on ilmaista eikä sido sinua palvelun tilaamiseen.

Muita aiheeseen liittyviä hintoja

Sähköasennus hinta Pistorasian kytkentä hinta Lampun asennus hinta Sähkötyöt hinta Valokatkaisijan kytkentä hinta Sulakkeen vaihto hinta Antenniasennus hinta Valaisinpistorasian asennus hinta Aurinkopaneelin asennus hinta Aurinkosähkö hinta Aurinkopaneelit hinta 10 aurinkopaneelia hinta 10 kW aurinkopaneelijärjestelmän asennus hinta 10 kW aurinkosähköjärjestelmän asennus hinta 12 aurinkopaneelia hinta

Kilpailuta aurinkopaneelit ja akku omakotitaloon hinta Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä