Savusaunan rakentaminen: hinta (2022) ja usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 06.01.2022 klo 14:01

Tyypilliset savusaunat ovat puulämmitteisiä saunoja, joiden kiukaassa ei ole ollenkaan savupiippua. Savusaunan suunnittelu, perustus ja rakennus mukautuvat monesti sen mukaan, onko kyseessä esimerkiksi valmis-savusauna vai rakennetaanko savusauna kokonaan pitkästä tavarasta.

Savusaunan rakennuttaminen maksaa keskimäärin noin 8.000 € – 15.000 € saunan koosta, varustelusta ja tarvittavista pohjatöistä riippuen. Esimerkiksi pienen pihasaunan rakentaminen voisi maksaa yhteensä 8.500 €.

Savusaunan rakentamisen hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • saunan sijainnin suunnitteleminen
 • maapohjan muokkaus
 • perustusten rakentaminen
 • saunarakennuksen rakentaminen
 • saunan kiukaan, lauteiden sekä muiden kalusteiden asennus

Savusaunan rakentamisen perusidea ei paljon eroa tavallisen rakennuksen rakentamisesta. Rakennuksen huolelliset pohjatyöt sekä perustusten teko ovat avainasemassa rakennuksen lopputuloksen onnistumisessa. Savusaunaa rakennettaessa voidaan käyttää valmispaketteja tai rakentaa erilaisia savusaunapeinteitä kunnioittava uusi savusauna. Savusaunan rakentaminen vanhan pohjan päälle onnistuu usein huomattavasti helpommin, kuin täysin uudentyyppisen savusaunan suunnittelu ja rakentaminen.

Erityisesti savusaunassa kannattaa panostaa tasaiseen lämmönmuodostukseen sekä riittävään ilmanvaihtoon – näin savusaunan perusperiaatteet ovat lähtökohtaisesti kunnossa.

Yleisimpiä savusaunan rakentamiseen liittyviä työvaiheita:

 • saunan sijainnin suunnitteleminen
 • pohjan tasoittaminen tai muu muokkaus
 • valmissaunan kasaus tai vaihtoehtoisesti saunan suunnitteleminen sekä rakentaminen
 • kiukaan asennus
 • lauteiden asentaminen
 • muiden mahdollisten toiminnallisuuksien lisääminen sekä asennus
 • saunan pintakäsittely
 • testikäyttö

Savusaunan kokonaisvaltaisen onnistumisen kannalta kannatta ainakin kiinnittää huomiota kiukaan paikkaan, lauteiden muotoon, ikkunoiden paikkaan, saunomisveden lämmitystapaan sekä saunojien määrään.

Savusauna on nimensä mukaisesti sauna, joka lämmitysvaiheessa täyttyy savusta. Ennen lämmitystä saunasta avataan räppänä tai muu tuuletusluukku, josta savu hiljalleen poistuu. Kun saunassa on poltettu useampi pesällinen puuta, alkaa sauna olla tarpeeksi lämmin. Saunasta tulee savun poistua ennen saunomista sekä kiville tulee heittää vettä, jotta kiviin tarttunut noki sekä pienhiukkaset pääsevät irtoamaan.

Ennen savusaunan rakentamista kannattaa savusaunalle suunnitella sille sopiva paikka. Savusauna voidaan haluta sijoittaa kauemmaksi muista asuinrakennuksista, jolloin sen tuottama savu ei jää kiinni muihin rakennuksiin tai tekstiileihin.

Savusaunan kiuas eroaa perinteisestä kiukaasta juuri sillä ominaisuudella, ettei siinä ole savupiippua. Savusaunat ovat kertalämmitteisiä eli niitä ei voida lämmittää kesken saunomisen enää lisää, ja tästä syystä savusaunan kiukaassa on myös enemmän lämpöä varaavia kiviä, jotta se pysyy paremmin sekä pitemmän aikaa lämpimänä. Kiuaskivien läpi tulevat palokaasut voivat noustessaan helposti syttyä palamaan, joten tulipalon vaara savusaunaa sytytettäessä on hyvinkin suuri. Tästä syystä savusaunan sytyttäminen kannattaa opetella jonkun jo siihen perehtyneen henkilön kanssa.

Miksi käyttää Kodinplazaa?

Älä maksa liikaa

Älä maksa liikaa

Yhdellä tarjouspyynnöllä jopa 3+ tarjousta

Ilmainen, ei sitoutumista

Ilmainen, ei sitoutumista

Lue arvostelut, vertaa hinnat ja valitse paras

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Löydä taustatarkistettu ja luotettava yritys helposti

Täysin suomalainen palvelu

Täysin suomalainen palvelu

Noin 100 000 tarjouspyyntöä vuosittain

Tutustu savusaunan rakentamisesta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Palvelu
Savusaunan rakentaminen
Paikkakunta
15610, Lahti
Arvioitu hinta
Pihan tyyppi
Liike- tai toimitilan piha
Savusaunan pinta-ala
30 - 40 m2
Toimenpiteet
Rakentaminen valmispaketista, Rakentaminen pitkästä tavarasta, Suunnittelu, Perustusten teko

Noin 35m2 savusauna + 20m2 savusauna

Isompi sauna noin 20 saunojalle ja pienempi 10-15 saunojalle. Muita tarkempia määrittelyjä ei ole.

Turvaa onnistumisesi ja vertaile savusaunan rakennus Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Jätä tarjouspyyntö savusaunan rakentamisesta