Talojen historiaa, osa 1

Julkaistu 05.09.2018 - Päivitetty 12.08.22

Talot ovat antaneet suojaa ihmislajeille jopa miljoonien vuosien ajan. Kehitys etenkin viimeisen 200 vuoden ajan on ollut vauhdikasta. 

Etenkin lapset saattavat kysyä usein vanhemmiltaan tai opettajiltaan seuraavan kysymyksen: ”Kuka rakensi ensimmäisen talon?”. Yksinkertaisimmat talot ovat koostuneet vain seinistä ja katoista tai pelkästään katosta ja tukirakenteista.

Mikä on talo?

Ennen kuin aletaan käymään läpi tarkemmin talojen historiaa, on hyvä käydä läpi ensin talon määritelmä. Vaikka vietämmekin paljon aikaa sisätiloissa (etenkin pohjoisemmassa ilmastossa), ei selkää määritelmää talolle löydy. Tässä kuitenkin Kodinplazan ehdotuksia:

  • väliaikainen suoja auringolta, sateelta tai kylmyydeltä
  • kiinteästä ja tarpeeksi tukevasta materiaalista rakennettu

Toisin sanoen, risuista ja lehdistä tehtyä majapaikkaa ei vielä lasketa taloksi. 

Vanhimmat talot jopa 1 800 000 vuoden takaa

Vanhimmat arkeologiset löydökset juontavat juurensa Tansaniaan, josta on löytynyt todisteita erilaisista ihmislajien tekemistä taloista tai rakennelmista. Kukaan ei tiedä tarkalleen, minkälaisesta ihmislajista tai ihmislajia edeltävästä lajista on ollut kyse, mutta löydetyt työkalut sekä talorakennelmat ovat luoneet pohjan nykyiselle kehitykselle.

Ensimmäiset talot olivat rakenteeltaan arvatenkin yksinkertaisia, eikä niissä ollut nykyajan kaltaista ja monimutkaista tekniikkaa. Monesti lattia tarkoitti samaa kuin maaperä ja seinät saatettiin rakentaa esimerkiksi latomalla kiviä päällekkäin.

Tunnisteet: Talo, Historia