Talojen historiaa, osa 2

Julkaistu 05.09.2018 - Päivitetty 16.08.22

Ihmisille taloilla on aina ollut suuri merkitys ja niihin on liittynyt monia arvoja.

Mikä tekee talosta kodin? Hyvä kysymys, joka kannattaa talohistoriassa ottaa huomioon. Monien tutkijoiden mukaan ihmislajit ovat eläimistä ainoat, jotka ovat ajatelleen talon kodikseen. Tässä ilmiössä on kyse siitä, että kulttuuri ylittää arkkitehtuurin rajat. Samanaikaisesti kotiin liittyy useita eri arvoja, kuten perhe, juuret ja elämänkatsomus.

Talot heijastavat arvoja ja uskomuksia

Me ihmiset tykkäämme rakentaa sen pohjalta, mihin uskomme ja minkälaisia arvoja haluamme tuoda esille. Jos löydät esimerkiksi muumitaloa muistuttavan pyöreän rakennuksen, on hyvinkin mahdollista, että sen asukkaat ovat juuriltaan paimentolaiskansaa. Toisaalta neliömuotoiset tai suorakaiteen muotoiset pohjaratkaisut viittaavat pidempään pysymiseen.

Tiesitkö tätä talojen koosta?

Pohjaratkaisut kertovat monesti ihmislajin suhteesta liikkumiseen ja toisaalta talon koon avulla voidaan tarkastella tarkemmin sosiaalisia suhteita. Monesti suuremmat talot ovat kuvastaneet sitä, että saman katon alla asustaa 3–4 eri sukupolvea. Naimisiinmenon jälkeen joko mies tai nainen muuttaa asumaan jommankumman perheen luokse.

Tunnisteet: Talo, Historia