Talojen historiaa, osa 3

Julkaistu 05.09.2018 - Päivitetty 12.08.22

Iso-Britannian vanhin talo on rakennettu todennäköisesti noin 11 500 vuotta sitten.

Pyöreäpohjainen talo löydettiin nykyisen Scarboroughn alueelta, läheltä pohjoisempaa Yorkshireä. Talo on rakennettu vielä siihen aikaan, kun Iso-Britannia oli kiinteä osa Eurooppaa eli meriveden pinta on ollut paljon matalampana. Talo oli rakennettu järven viereen todennäköisesti vedensaannin helpottamiseksi.

Puiset perustukset olivat siihen aikaan muotia

Tutkivan tiimin mukaan talon pohjatyö oli tehty laajalla ja massiivisella puutyöllä. Apuna oli käytetty esimerkiksi tukkeja, joita oli halkaistu tai sahattu sopivan kokoisiksi.

Talolla riitti kysyntää

Tutkijoiden mukaan samaa taloa asutettiin jopa 200–500 vuotta metsästäjä-keräilijöiden toimesta. Asukkaat elivät laajalla säteellä suhteessa taloon, mutta käyttivät sitä tukikohtana ja yösijana. Sen ajan Homo Sapiens metsästi todennäköisesti peuroja, hirviä ja muuta vapaata riistaa. Oletettavasti heillä oli myös koiria, joita he hyödynsivät metsästyksessä.

Korjausrakentaminen saattoi olla pakollista jo tuolloin

Tutkimusaineiston mukaan on hyvinkin mahdollista, että talo on saatettu rakentaa uudelleen tai ainakin korjata useaan kertaan. Talon puiset perustukset ovat itse asiassa ensimmäinen taidonnäyte eurooppalaisesta puusepäntyöstä. Myös kulttuurillinen siirtymä laaja-alaisesta liikkumisesta hieman enemmän paikalliseen elämäntapaan on alkanut mahdollisesti samoihin aikoihin.

Tunnisteet: Talo, Historia