Talojen historiaa, osa 4

Julkaistu 05.09.2018 - Päivitetty 24.04.24

Jääkauden päättyminen ja maanviljelyn aloittaminen johti vahvempien talojen tekemiseen.

Tutkijoiden mukaan jääkauden aikana eläneet ihmiset käyttivät majapaikkoinaan pääasiassa luolia tai telttoja, jotka olivat rakennettu esimerkiksi eläimennahkasta. Kun maanviljely alkoi noin 10 000 vuotta sitten, ihmisten ei tarvinnut enää liikkua niin paljoa. Myös rakentamiseen ja sen laatuun alettiin panostaa enemmän.

Muurauslaastilla vahvemmat seinät ja lattiat

Muurauslaasti keksittiin olettavasti noin 9 000 vuotta sitten. Sen avulla lattia-, seinä- ja kattorakenteista pystyttiin tekemään vahvempia, sillä materiaalit saatiin nidottua yhteen tiiviimmin. Maanviljely ja parempi rakennustekniikka johti pian myös ensimmäisten kaupunkien syntymiseen.

Ensimmäiset kaupungit noin 8 500 vuotta sitten

Nykyisen Turkin alueella sijaitseva Catal Huyuk oli mahdollisesti yksi maailman ensimmäisistä kaupungeista. Kaupunki oli vakinainen asuinsija arviolta noin 6 000 asukkaalle. Talot tehtiin pääasiassa tiilestä ja mudasta.

Pikkuhiljaa talot alkoivat kehittyä ja niiden seiniin alkoi ilmestyä ovia ja ikkunoita. Myös huonekalut alkoivat yleistyä etenkin rikkaiden keskuudessa. Nykyään taloja voidaan jo lämmittää tai viilentää tarpeen mukaan – talotekniikan kehittyminen on ollut päätä huimaavaa etenkin viimeisen 100 vuoden aikana.

Tunnisteet: Talo, Historia