Maakellarin rakentaminen: tietoa

Tarvitsetko palvelua maakellarin rakentaminen?

  • Kilpailuta alueesi yritykset nopeasti yhdellä tarjouspyynnöllä
  • Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi parhaiten sopiva ratkaisu
Siirry tarjouspyyntölomakkeelle tästä
Maakellarin rakentaminen

Maakellarin rakentaminen: usein kysytyt kysymykset, lisätietoa ja kokemuksia

Päivitetty: 04.10.2020 klo 14:10

Tulossa myöhemmin!

Maakellarissa elintarvikkeet säilyvät ihanteellisissa olosuhteissa. Tasainen lämpötila ja luonnollinen kosteus säilyttävät ruoat raikkaina. Minkälaista maakellaria tahansa olet rakentamassa, kannattaa maakellarit kilpailuttaa.

Oli kyseessä sitten pieni maakellari tai suuri maakellari, on työ helpointa teettää ammattilaisilla. Varsinkin jos oma aika on kortilla, voi avaimet käteen –tyyppinen ratkaisu vaivattomin lähestymistapa maakellarin rakentamisessa.

Maakellari muistuttaa olosuhteiltaan noin jääkaapin olosuhteita, mikä tekee siitä suositun paikan elintarvikkeiden, kuten omenoiden, perunoiden, viinien, mehujen, marjojen ja tietenkin juuresten säilyttämisessä.

Maakellarin teko-ohjeet sekä rakennusohjeet ovat yleensä aika suoraviivaisia ja yksinkertaisimmillaan maakellarin voi rakentaa tai koota harkoista, luonnonkivistä tai tiiliskivistä. Kaikkia materiaaleja voidaan käyttää yhdessä tai erikseen. Näppärimmät nikkarit rakentavat maakellarin kaivonrenkaasta tai elementtimateriaaleista.

Nykyaikainen maakellari voidaan tosiaan muurata harkoista, valaa betonista tai koota elementeistä. Jotta maakellarin eristys tapahtuu oikealla tavalla, kosteutta pitää olla sopivasti, mutta ei liikaa. Katon ja samoin myös seinien kosteuseristyksen ja vedeneristyksen voi suorittaa ennen lämpöeristeitä bitumia käyttäen.

Maakellarin lattian taso on fiksua pitää reilusti pohjaveden pinnan yläpuolella. Lisäksi maakellarin vedeneristys tulee tehdä niin, ettei vesi pääse seisomaan missään paikassa. Tämä tarkoittaa esimerkiksi katon riittävänlaista kaltevuutta.

Mikäli naapurustossasi tai tuttavapiirissäsi on käytössä maakellareita, voit pyytää heitä jakamaan kokemuksiaan maakellarin käyttämisestä ja millaisiin sijoitusratkaisuihin he ovat päätyneet. Mikäli vinkkejä ei löydy, voit aina luottaa Kodinplazan maakellarivinkkeihin.

Yleensä paras sijoituspaikka on varjossa, suojassa auringon valolta. Yksi vaihtoehto on sijoittaa maakellari rinteeseen, jonka ympärillä kasvaa runsaasti puustoa ja joka sijaitsee mieluiten tontin pohjoisen puolella.

Maakellarin tekeminen tasamaalle ei ole ongelma varsinkin jos maakellarin lattiaa pystyy syventämään edes vähän. Mitä syvemmälle lattia saadaan suhteessa maanpintaan, sen parempi. Liian syvää monttua ei kannata kuitenkaan tehdä, sillä salaojien vetäminen maakellarin ympärille vaikeutuu.

Yhteenvetona:

  • kysy vinkkejä
  • varjoisa
  • paljon puustoa
  • rinne, tontin pohjoispuolella
  • syvennä sopivasti, jos teet tasaiselle

Kaikki alkaa siitä, että maakellarissa ilmanvaihto toimii ja tuuletus tapahtuu kunnolla. Optimaalisin tuuletus saadaan aikaiseksi, kun tuloilmaputki tuodaan maan alapuolelta. Kesäisin tuloilma viilenee ja talvisin tuloilma lämpenee. Jos putken tuominen maan alta ei onnistu, kannattaa poistoilmaventtiili asentaa mahdollisimman ylös kattorakenteisiin tai toiseen päätyyn (ei oven päätyyn). Oven päätyyn ja oven alle voidaan sitten asentaa tuloilmaventtiili.

Laadukkaan maakellarin tunnistaa halssista eli maakellarin ulko-oven ja itse maakellarin väliin jäävästä tilasta, josta voidaan myös käyttää nimeä tuulikaappi tai eteinen. Talvisin pakkanen ei pääse kellariin ja samoin tapahtuu kesäisin helteen osalta eli kyseessä on lämmönvaihteluiden tasaus. Kun ilmanvaihto toimii hyvin, maakellarin sisäilma on raikas ja edellisen vuoden juuressatoa voi syödä huoletta seuraavanakin vuotena.

Maakellarin vuosittaisesta siivouksesta on tärkeä pitää kiinni, sillä se vähentää bakteerien ja homesienien muodostumista. Älä unohda perusteellisen putsauksen lisäksi myös desinfiointia.
Kalkkia ja rikkiä voidaan käyttää maakellarin putsauksessa seuraavalla tavalla:

  • kalkkimaali desinfioi, valaisee ja piristää maakellarin olemusta
  • rikkiä poltetaan siten, että se katkuaa ja annetaan vaikuttaa kahden tai kolmen päivän ajan ennen tuulettamista ja perusteellisen siivouksen aloittamista

Kodinplaza tuo sinut yhteen potentiaalisten yritysten kanssa. Katso lyhyt video (1:32).

Suosituimmat sivut aiheesta maakellarin rakentaminen

Kilpailuta maakellarin rakentaminen
Kodinplazan avulla.

Pyydä tarjoukset yrityksiltä