Kellarin eristäminen: hinta (2022) ja usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 16.11.2021 klo 07:11

Kellarin eristäminen on yksi tapa tuoda kellariin lisää lämpimiä käyttöneliöitä (lämmöneristys) tai ainakin pitää rakennuksen perusta kuivana (vedeneristys). Kellaria voidaan eristää ainakin lattioista, seinistä, sisäpuolelta ja ulkopuolelta.

Kellarin eristys maksaa keskimäärin noin 2.000 € – 30.000 € kohteesta ja toimenpiteistä riippuen. Jos työhön sisältyy maanrakennustöitä, on hinta yleensä reilusti suurempi.

Kellarin eristämisen hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

  • kuinka paljon joudutaan kaivamaan maata rakennuksen ympäriltä (jos vanha kohde)
  • eristetäänkö seinää sisäpuolelta vai ulkopuolelta
  • tehdäänkö myös kellarin vesieristys
  • eristetäänkö lattiaa
  • tarvitseeko salaojia remontoida
  • mitä tiloja halutaan rakentaa, saunaa, takkahuonetta yms.
  • kuinka paljon kellarin eristämisen työstä tehdään itse

Kun kellariin tehdään sisäpuoleinen lämmöneristys, vesieristyksen ja vanhan rakenteen tulee olla toimivia. Höyrynsulkulevyn käyttö on yksi vaihtoehto, sillä se mahdollistaa rakenteisiin syntyvän kosteuden kuivumisen myös sisäänpäin.

Maaperän ollessa kostea, voidaan miettiä myös kellarin ulkopuolelta tapahtuvan eristämisen mahdollisuutta. Näin estetään ulkopuolelta tulevan kosteuden pääseminen käsiksi rakenteisiin.

Jos olet ostamassa taloa, kannattaa rakennuksen kellarihistoria selvittää mahdollisimman tarkkaan. Usein varsinkin vanhoissa kohteissa kellari on saatettu laajentaa myöhemmin sokkelin päälle ja kosteuden paikantaminen voi olla haasteellista. Ellei täydellisiin kellarin purkutöihin lähdetä, voidaan yrittää tehdä sisältäpäin se mitä pystytään.

Yllättävän kosteushaasteen voi ratkaista valeseinällä. Kun ranka on kasassa, voi eristäminen alkaa ja niiden valmistuttua laitetaan levyä päälle. Lopuksi tehdään eristyksen läpi menevät tuuletusreiät, jolla mahdollistetaan rakennuksen hengittäminen. Monesti kosteuden löytämisen voi ratkaista näinkin yksinkertaisella tavalla.

Kellarin sisäpuolinen eristäminen tai kellarin seinän eristäminen sisäpuolelta on työ, joka pitää onnistuakseen suunnitella huolellisesti. Parhaan lopputuloksen saamiseksi täytyy kaikkien palasten loksahtaa kohdalleen esimerkiksi kosteuseristeiden, ilmanvaihdon ja ulkopuolisten salaojien osalta. Kuitenkin, kun puhutaan kellarin sisäpuolisesta eristämisestä, on kyseessä mahdollinen riskirakenne, sillä betoniseinän tai puurungon alajuoksun lämpötilat laskevat reilusti ja tämä puolestaan aiheuttaa kondensaatiota. Jos kaikki osa-alueet eivät ole kunnossa, on yleinen ohje jättää toteutus kokonaan tekemättä.

Kellarin vesieristys sisäpuolelta onnistuu myös tarkkuutta noudattaen. Suurempi riski otetaan silloin, kun kellarin seinälle päätetään tehdä vesieristys kummaltakin puolelta. Tällöin talo saattaa ”sairastua”, koska betonirakenteissa oleva kosteus ei pääse haihtumaan pois.

Etenkin vanhan rintamamiestalon kellarin eristäminen on helppo tehdä ulkoapäin kellarin eristelevyllä. Ulkopuolelta tehtävää eristystä tukee myös kosteustekninen turvallisuus ja kylmäsiltojen saaminen mahdollisimman pieneksi. Ennen eristyksen aloittamista täytyy talon reunat kaivaa auki anturaan asti ja varsinkin vanhemmissa kohteissa ennen kaivamista kannattaa varmistaa, että salaojajärjestelmät ovat kunnossa. Kellarin seinän eristys kannattaa tehdä sellaisella eristelevyllä, joka on tarpeeksi luja ja vettymätön.

Aluksi sokkeliin merkkaillaan maanpinnan korko ja maanpinnan yläpuolelta eristelevy kiinnitetään saneerauslaastilla. Saneerauslaastia voi vetää ihan kunnon kerroksen ennen levyn kiinnittämistä ja kuivumisen ajaksi varmuuden vuoksi levyn voi kiinnittää yläreunasta croco –kiinnikkeellä. Levy voi olla paksuudeltaan esimerkiksi 10 cm ja ympäripontattua. Seinäeristelevyn sisäpuolella (sokkelin puoleisella) on muutamia uria, joilla varmistetaan kosteuden poistuminen, mikäli sellaista pääsee sokkelin läpi hönkimään. Muutenhan levy on täysin vesitiivis. Samalla kertaa voidaan tehdä myös kellarin routaeristys.

Monet haluavat eristää myös kellarin lattian. Näissä tapauksissa kannattaa miettiä, minkä takia eristys tehdään. Jos kyse on esimerkiksi asuintilasta, kannattaa lattia tehdä aina kunnolla. Mikäli betoniporauksen avulla selviää, että kellarin alla oleva maaperä tai hiekka on kosteaa, betonilaattaan nouseva kapillaarinen kosteus saattaa aiheuttaa myöhemmin ongelmia. Vanhan betonilattian päälle ei kannata rakentaa mitään, vaan vanhat alustat kaivaa pois. Kiviaineksen asentamisen jälkeen voi laittaa eristeen, jonka päälle valetaan uusi betonilattia.

Miksi käyttää Kodinplazaa?

Älä maksa liikaa

Älä maksa liikaa

Yhdellä tarjouspyynnöllä jopa 3+ tarjousta

Ilmainen, ei sitoutumista

Ilmainen, ei sitoutumista

Lue arvostelut, vertaa hinnat ja valitse paras

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Löydä taustatarkistettu ja luotettava yritys helposti

Täysin suomalainen palvelu

Täysin suomalainen palvelu

Noin 100 000 tarjouspyyntöä vuosittain

Tutustu kellarin eristämisestä jätettyihin tarjouspyyntöihin

Palvelu
Kellarin eristäminen
Paikkakunta
92120, Raahe
Arvioitu hinta
Rakennuksen tyyppi
Omakotitalo
Kellarin pinta-ala
75 - 100 m2
Kohteen rakennusvuosi
1970-luvulla
Kellari eristetään
Ulkopuolelta

Rinnetalon kellarikerroksen eristys ulkopuolelta

Alakerta on noin 100 neliötä. Tällä hetkellä eristys talossa sisäpuolella. Tarkoitus kaivaa perustukset esiin ja eristää ulkopuolelta levyillä. Lisäksi tehdä salaojitus. Tarjouspyynnön tulisi kattaa ainakin kaivuutyöt.
Palvelu
Kellarin eristäminen
Paikkakunta
00930, Helsinki
Arvioitu hinta
Rakennuksen tyyppi
Omakotitalo
Kellarin pinta-ala
500 m2 tai enemmän
Kohteen rakennusvuosi
1970-luvulla
Kellari eristetään
Ulkopuolelta, Jokin muu

Kellarin ulkoseinien lisäeristys avoimessa maanvaraisessa sokkelitilassa

1970 -luvun okt:n kellarin ulkoseinien lisäeristys avoimessa maanvaraisessa sokkelitilassa esim. 100mm/Finnfoam CW-300, ala >100m2 (ehkä jopa 300m2) tmv. Lisäksi olisi tarjolla saman tilan siivous/tyhjennys rakennusaikaisista jätteistä/lähinnä sokkelin valuun käytetystä puutavarasta samassa yhteydessä.
Palvelu
Kellarin eristäminen
Paikkakunta
15610, Lahti
Arvioitu hinta
Rakennuksen tyyppi
Omakotitalo
Kohteen rakennusvuosi
1960-luvulla tai aiemmin
Kellari eristetään
Sisäpuolelta

Eristäminen sisältä, pintamateriaali

Osa rintamamiestalon kellarikerrosta
Palvelu
Kellarin eristäminen
Paikkakunta
02600, Espoo
Arvioitu hinta
Rakennuksen tyyppi
Omakotitalo
Kellarin pinta-ala
50 - 75 m2
Kohteen rakennusvuosi
1960-luvulla tai aiemmin
Kellari eristetään
Sisäpuolelta

Kellarin panelinpoisto ja uuden eristeen asennus.

noin 25 juoksumetriä, rintamamies talon kellarissa.
seinäpanelin purku ja uuden eristeen asentaminen.
suositus ollut Kiem Mycal-lava tuote
tarjoukset 13.8.2020 mennessä.
mahdollisuus tutustua kohteeseen.

Turvaa onnistumisesi ja vertaile kellarin eristys Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Jätä tarjouspyyntö kellarin eristämisestä