Lupiinin hävittäminen: hinta (2021) ja UKK

Päivitetty: 24.05.2020 klo 23:05

Lupiinien hävitys, myös komealupiinin hävittäminen, poisto tai torjunta, on EU-asetusten päivityksen vuoksi pakko tehdä. Myynti- ja kasvatuskiellon säätämisellä on tarkoitus hallita vieraslajeista aiheutuvia haittavaikutuksia.

Lupiinin hävityksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • lupiinien määrä ja levinneisyys
 • käytettävä hävitysmenetelmä

Lupiinin hävittäminen pientalon pihalta maksaa keskimäärin noin 170 € – 700 € lupiinien määrästä ja käytettävästä työmenetelmästä riippuen. Esimerkiksi 30:n nuoren lupiinikasvuston poistaminen voisi maksaa 300 €. Suuremmissa kohteissa hinta nousee tarvittavan työajan suhteessa.

Lupiinikasvuston hävitys ja poistaminen on yleistymässä kasvatuskiellosta johtuen. Hävittämisestä johtuvia kuluja voi puntaroida ainakin poistourakan kokoluokan avulla. Omakotitalon tontilta viiden lupiinikasvuston poisto voi edellyttää aikaa noin kahdeksan ja puoli tuntia, mutta tien vierustan siistiminen useita viikkoa. Myös hävitysmenetelmä ja lupiinin ikä voivat vaikuttaa kustannuksiin. Esimerkiksi rajoittuneella alueella oleva lupiinikasvusto on mahdollista kiskoa yksitellen juurineen ylös maasta, mutta laajemman lupiinikasvuston poistamiseen helpoin tapa lienee useampaan kertaan tehty niittäminen.

Olet ehkä havainnut lupiineja monissa eri paikoissa, kuten omakotitalojen pihoilla, puistoissa ja metsissä. Tässä muutamia esimerkkejä, kuinka lupiinin torjunta tai tuhoaminen voidaan tehdä:

 • kaivaminen ja kiskominen maasta
  • pienet ja nuoret lupiinikasvustot on suhteellisen helppo kaivaa ylös maasta juurineen
  • tässä menetelmässä tulee kuitenkin huomioida maassa olevat siemenet
 • näännyttäminen ja alasleikkaus
  • näännytysmenetelmässä niitetään säännöllisesti kasvusto ennen siementen kypsymistä. Lupiinin alasleikkaus tulee todennäköisesti toistaa useana vuonna peräkkäin, jotta kasvusto saadaan kokonaan poistettua ja torjuttua
 • lupiinin alasleikkaus ja maan peittäminen
  • lupiinin alasleikkaus, myös poistoleikkaus, on vaativa toimenpide etenkin suuremmissa pensaissa
  • lupiinin poiston jälkeen maa peitetään esimerkiksi hiekalla tai jollakin alueelle sopivalla päällysteellä

Valtioneuvoston mukaan asetuksella pyritään hallitsemaan haitallisia vieraslajeja, joista voisi olla mahdollista haittaa esimerkiksi luonnolle tai luonnon monimuotoisuudelle. Lisäksi asetus pyrkii tehostamaan Suomen alkuperäisten lajien hyvinvointia ja suojelua. Lupiinin kasvatuskielto astuu voimaan 1.6.2022.

Lupiini, latinaksi Lupinus polyphyllus, käytetään myös nimitystä komealupiini, on Pohjois-Amerikasta lähtöisin oleva hernekasvi. Se on levinnyt Eurooppaan 1800-luvulla, kun sitä on hankittu koristekasviksi. Suomessa luupineja löytää helposti tienvarsilta.

Miksi käyttää Kodinplazaa?

Älä maksa liikaa

Älä maksa liikaa

Yhdellä tarjouspyynnöllä jopa 3+ tarjousta

Ilmainen, ei sitoutumista

Ilmainen, ei sitoutumista

Lue arvostelut, vertaa hinnat ja valitse paras

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Löydä taustatarkistettu ja luotettava yritys helposti

Täysin suomalainen palvelu

Täysin suomalainen palvelu

Noin 100 000 tarjouspyyntöä vuosittain

Turvaa onnistumisesi ja vertaile lupiinien hävittäminen Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Suomalaista palvelua Kodinplaza
Jätä tarjouspyyntö lupiinin hävittämisestä