Hirsitalon eristys - usein kysytyt kysymykset (UKK)

Päivitetty: 07.01.2022 klo 16:01

Erilaisten hirsirakennusten, kuten hirsitalojen ja hirsimökkien eristäminen, myös lisäeristys, tyypillisesti parantaa kohteen energiatehokkuutta. Eristys voidaan toteuttaa esimerkiksi sisäpuolisesti tai tehostetulla katon sekä lattian eristämisellä.

Hirsitalon eristäminen maksaa keskimäärin noin 3.000 € – 15.000 € kohteesta, eristysmenetelmästä ja tarvittavista lisätöistä riippuen. Esimerkiksi hirsitalon sisäpuolinen eristäminen sisältäen uudet sisäpinnat voisi maksaa 4.700 €.

Hirsitalon eristyksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • minkälaiseen rakennukseen eristys tehdään
 • millä tavoin eristäminen toteutetaan
 • mitä toimenpiteitä toteuttaminen vaatii
 • paljonko työaikaa sekä materiaaleja eristämiseen tarvitaan

Yleisimpiä hirsitalon eristämiseen liittyviä työvaiheita:

 • eristystarpeen kartoitus
 • heikkojen kohtien etsiminen
 • toteutuksen suunnittelu
 • rakenteiden purkaminen
 • rakenteiden korjaus
 • eristysmateriaalin asennus

Kannattaa muistaa, että lisäeristyksen etuina on sisätilojen viihtyvyyden parantamisen lisäksi myös vähentyneen lämmityksen tarve. Pienempi lämmitystarve näkyy helposti suoraan lämmityskustannuksissa.

Hirsitaloja voidaan eristää useilla erilaisilla menetelmillä. Usein hirsipintaa halutaan säilyttää, jolloin eristysten lisäämiskohde vaihtelee.

Erilaisia eristämisen tyylejä hirsirakennuksissa:

 • ulkopuolelle jätetään hirsipinta
 • sisäpuolelle jätetään hirsipinta
 • hirsipinta jätetään täysin
Mikäli rakennuksen ulkopuoli halutaan säilyttää, voidaan lämmöneristys tehdä talon seinärakenteen sisäpuolelle. Eristysmateriaalina on suositeltavaa käyttää mahdollisimman puun kaltaisia eristysmateriaaleja. Eristämiseen ei kannata käyttää liian paksulti, sillä se helposti voi kerätä kosteutta.
Ulkopuolelle voidaan eristäminen tehdä aina turvallisin mielin, sillä näin rakenteiden tuulettuminen on aina varmaa. Kun eristys tehdään ulkopuolelle, ei ulkonäkö pysy enää hirsirakennuksen kaltaisena sekä esimerkiksi ikkunoita joudutaan myös siirtämään.

Mikäli molemmat, niin sisä- kuin ulkoseinätkin halutaan säilyttää hirsisinä, voidaan eristystä lisätä lattiassa sekä yläpohjassa. Lisäeristämistä voidaan tehdä myös seinustoille, jotka jäävät uuden rakenteen taakse ja joiden eristäminen ei ulkonäöllisesti haittaa. Parempien ovien sekä ikkunoiden vaihtamisella voidaan myös vaikuttaa talon lämmönluovutuskykyyn.

Palvelusta hirsitalon eristys saa kotitalousvähennystä. Hirsitalon eristys on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 hirsitalon eristyksen kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu hirsitalon eristyksestä jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Kilpailuta hirsitalon eristys Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä