Routaeristys: hinta (2021) ja UKK

Päivitetty: 24.05.2021 klo 13:05

Erilaiset routaeristeet, myös routasuojaus, suojaavat rakennuksia sekä niihin liittyvää tekniikkaa maaperän jäätymisestä ja sulamisesta aiheutuvalta liikerasitukselta. Routaeristyksen suunnittelu, mitoitus, syvyys, asennus ja teko mukautuvat tapauskohtaisesti esimerkiksi sen mukaan, eristetäänkö anturaa, sokkelia tai vaikkapa viemäriputkia.

Routaeristyksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

  • mitä eristetään: perustukset, viemäriputket, salaojaputket jne.
  • tehdäänkö maansiirtotöitä
  • tarvittavien routaeristeiden määrä eli kohteen laajuus

Routaeristykset maksavat ilman maansiirtotöitä keskimäärin noin 700 € – 3.500 € eristämisen kohteesta ja työn laajuudesta riippuen.

Routaeristäminen on laaja-alainen konsepti, jolla voidaan tarkoittaa esimerkiksi sokkelin ulkopuolista eristämistä, mutta samalla myös monien muiden kohteiden eristämistä. Tästä syystä hintoja tutkittaessa tulisikin ensimmäiseksi selvittää, mitä eristetään. Routaeristämisen hinnat vaihtelevat pitkälti sen mukaan tehdäänkö routasuojaus esimerkiksi sokkelille tai muille perustuksille, viemärille vai kenties salaoja- ja sadevesijärjestelmässä kulkeville putkille tai kaivoille.

Toisaalta myös kohteen laajuudella on merkitystä, sillä esimerkiksi sokkelin routasuojaus noin 180 m2 monikulmaiselle rakennusalalle on haasteellisempaa ja myös materiaaleja tarvitaan enemmän suhteessa suorakaiteen muotoiseen noin 100 m2 rakennusalaan. Näiden lisäksi kannattaa myös selvittää, tehdäänkö routaeristämistä jälkikäteen vai jo rakennusvaiheessa. Mahdollisia maansiirtotöitäkään ei saa unohtaa, sillä niillä voi olla suurikin vaikutus lopullisiin kustannuksiin.

Kun taloja, kiinteistöjä, rakennuksia tai muita rakennelmia pystytetään, luodaan niille aina ensimmäiseksi kunnollinen perusta. Perustukset, kuten sokkeli ovat siis suorassa kosketuksessa maaperän kanssa. Suomen ilmasto-olosuhteista johtuen maaperä routii, joka tarkoittaa maaperän jäätymistä, sulamista, jäätymistä, sulamista ja niin edelleen. Routiminen ei muuten olisi ongelma, mutta veden jäätyessä sen tilavuus kasvaa. Jatkuvat ja eri vuodenaikoihin perustuvat maan liikkeet voivat aiheuttaa vuosien saatossa vahinkoa perustuksille. Routaeriste ehkäisee vahinkojen syntymistä.
Veden jäätymisestä ja sulamisesta syntyvä liike-energia ei kohdistu ainoastaan rakenteisiin, vaan sen kohteena voivat olla varsin hyvin myös vesijohdot tai viemärit. Myös sadevesikaivot tai muut salaojiin ja sadevesijärjestelmiin liittyvät putket voidaan suojata, mikäli niiden asennusta ei olla tehty routarajan alapuolelle. Suojaaminen ehkäisee tehokkaasti myös putkistossa kulkevan veden jäätymistä.
Routaeristyksen teko vaihtelee kohteen mukaan ja perustuu hyvin usein paikallisiin olosuhteisiin, kuten maaperän ominaisuuksiin sekä vuosittaisiin keskilämpötiloihin, jotka ovat yleensä pohjoisemmassa Suomessa korkeammat. Valtakunnallisesti routa ulottuu keskimäärin noin 2,0–2,5 metrin syvyyteen ja oman alueesi järkevimmästä toteutustavasta kannattaakin keskustella Kodinplazan asiantuntijayritysten kanssa.

Miksi käyttää Kodinplazaa?

Älä maksa liikaa

Älä maksa liikaa

Yhdellä tarjouspyynnöllä jopa 3+ tarjousta

Ilmainen, ei sitoutumista

Ilmainen, ei sitoutumista

Lue arvostelut, vertaa hinnat ja valitse paras

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Yli 3 500 yrityskäyttäjää

Löydä taustatarkistettu ja luotettava yritys helposti

Täysin suomalainen palvelu

Täysin suomalainen palvelu

Noin 100 000 tarjouspyyntöä vuosittain

Turvaa onnistumisesi ja vertaile routaeristäminen Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöstäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Suomalaista palvelua Kodinplaza
Jätä tarjouspyyntö routaeristyksestä