Sokkelin eristys - usein kysytyt kysymykset (UKK)

Päivitetty: 02.02.2022 klo 04:02

Sokkelin, kivijalan tai perusmuurin eristäminen voidaan tehdä tarpeen mukaan sisäpuolelta tai ulkopuolelta. Eristys parantaa rakennuksen lämmöneristystä sekä suojaa perustuksia routimiselta ja kosteudelta.

Sokkelin eristäminen maksaa sisäpuolelta keskimäärin noin 600 € – 3.000 € ja ulkopuolelta keskimäärin noin 1.500 € – 10.000 € kohteesta, töiden laajuudesta ja eristettävästä pinta-alasta riippuen. Esimerkiksi omakotitalon sokkelin sisäeristys voisi maksaa 2.000 €.

Sokkelin eristyksen hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

  • kummalta puolelta eristetään: sisäpuolelta vai ulkopuolelta
  • rakennuspinta-ala ja sokkelin pinta-ala
  • tehdäänkö eristykset rakennusvaiheessa vai jälkikäteen
  • mahdolliset maansiirtotyöt

Sokkelin, perusmuurin tai kivijalan eristys on toimenpide, jonka avulla voidaan parantaa talon tai kiinteistön energiatehokkuutta, lämmöneristystä sekä kosteudenhallintaa. Kustannuksia arvioitaessa tulisi ensimmäiseksi kartoittaa hieman lisätietoa rakennuksesta tai rakennelmasta. Nyrkkisääntö on, että rakennusvaiheessa asennettavien eristeiden hinnat ovat yleensä pienemmät. Tämä johtuu siitä, että jälkikäteen tehtävissä eristyksissä yleensä myös sokkelille tehdään erilaisia toimenpiteitä ja samoin taloa ympäröiville salaojille, mikäli ne eivät ole kunnossa.

Maansiirtotöiden takia sokkelin ulkopuoliset eristykset ovat yleensä kalliimpia verrattuna sisäpuolisiin, mutta toisinkin voi olla. Hyviä indikaattoreita ovat myös rakennuspinta-ala sekä sokkelin korkeus, sillä niiden avulla voidaan arvioida sokkelin kokoluokkaa ja pinta-alaa. Niiden perusteella voidaan puolestaan arvioida eristyslevyjen, mahdollisen vedeneristyksen tai lisäeristyksen asentamiseen käytettävää aikaa sekä syntyviä materiaalikuluja.

Sokkelin ulkopuolinen eristäminen on helpointa tehdä rakennusvaiheessa, mutta se voidaan asennuttaa tai uusia myös jälkikäteen. Saneerauskohteissa oleellista on selvittää vanhan sokkelin kunto ainakin riittäviltä osin ja tehdä siihen ensin tarvittavat korjaustyöt. Ulkoapäin tapahtuvalla eristämisellä voidaan tehokkaasti parantaa talon tai kiinteistön tilankäyttöä, sillä silloin eristeet jäävät rakennuksen ulkopuolelle. Mikäli sokkelin ulkopintaa on käsitelty myös vesieristeillä, antavat eristyslevyt sillekin samalla suojaa. Koska lämpö ei pääse kulkeutumaan niin helposti enää ulos, saadaan myös sisäilman lämpötilaa pysymään tasaisesti mukavissa lukemissa.

Monissa tapauksissa sokkelin ulkopinnoilla voidaan käyttää patolevyä, joka on teknisiltä ominaisuuksiltaan kykenevä johdattamaan tiivistyneen kosteuden edelleen salaojiin.

Sokkelin sisäpuolinen eristys kannattaa miettiä rauhassa ja toteuttaa vasta sen jälkeen, kun perustusten kuivuudesta voidaan olla varmoja. Kivijalan kuivumiseen vaikuttavat läheisesti esimerkiksi patolevyt sekä oikeaoppisesti tehdyt salaojat. Suuressa osassa 1990-luvullakin rakennetuista taloista kosteudenpoisto on puutteellinen, jolloin sisäpuolinen eristäminen saattaa lisätä kosteusongelmien määrää. Kuivan sokkelin voi eristää sisäpuolelta esimerkiksi jäykkärakenteisella polyuretaanilevyllä.

Palvelusta sokkelin eristys saa kotitalousvähennystä. Sokkelin eristys on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2022 sokkelin eristyksen kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu sokkelin eristyksestä jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Kilpailuta sokkelin eristys Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä