Rakennussuunnittelu - usein kysytyt kysymykset (UKK)

Päivitetty: 05.05.2022 klo 13:05

Erilaiset rakennussuunnitelmat käsittelevät pääsääntöisesti rakennuksen muotoa ja ulkoasua, rakennetekniikkaa sekä talotekniikkaa. Tyypillisesti rakennussuunnittelua tarjoaa rakennussuunnittelija.

Rakennussuunnitteleminen ja siihen liittyvät hinnat ovat pienkohteissa keskimäärin noin 300 € – 15.000 € palveluiden sisällöstä ja kohteen ominaisuuksista riippuen. Suuremmissa kohteissa hinnat luonnollisesti kasvavat. Esimerkiksi omakotitalon pääkuvat, piirustukset ja tarvittavat hakemukset voisivat yhteensä maksaa 3.000 €.

Rakennussuunnittelun hintaan vaikuttavat esimerkiksi:

 • rakennuksen tai rakennelman tyyppi
 • kohteen koko ja pinta-ala
 • palveluiden sisältö: suunnittelu, kuvat, valvonta jne.

Erilaisten rakennusten ja rakennelmien suunnittelu on erittäin laaja-alainen ja moniulotteinen kokonaisuus, jonka lopputulema on monien eri tekijöiden summa. Yleensä palveluiden sisältö määrittää kustannuksia kohdetta enemmän, vaikka totta kai myös kohteen ominaisuuksilla on merkitystä. Muistathan, että ammattitaitoisen rakennussuunnittelijan sekä tarkan hinta-arvion omasta projektistasi saat jättämällä siitä tarjouspyynnön Kodinplazaan.

Rakennuksen tai rakennelman tyypillä voidaan tehdä erottelua esimerkiksi omakotitalojen, mökkien, rivitalojen, kerrostalojen tai piharakennusten välille. Kohteen kokoluokka ja pinta-ala ovat merkitseviä hintafaktoreita ja niiden avulla rakennussuunnittelijat voivat arvioida muodostuvia kustannuksia erittäin tarkasti. Toisaalta palveluiden sisältö on myös ratkaisevassa roolissa – joissain kohteessa tarvitaan vain puhtaaksi piirtämistä, toisissa kohteissa kokonaisvaltainen ja kaikenkattava suunnittelu.

Rakennussuunnittelijat voivat toimia erilaisissa projekteissa hyvin monenlaisissa eri tehtävissä vastaten laaja-alaisesti projektin suunnittelusta tai erikoistuen johonkin kapeampaan segmenttiin ja kaikkea siltä väliltä. Yleisimmät osa-alueet ovat koottu alapuolelle:

 • arkkitehtuuri
  • tämä kokonaisuus kattaa erilaiset rakenteelliset ratkaisut, mutta myös rakennuksen tai rakennelman ulkoasuun liittyviä aspekteja
  • muodot: nelikulmainen pohja, kulmikas pohja jne.
  • pintojen materiaali
  • sisätilojen järjestely ja tilanhallinta
 • talotekniikka
  • miten hoidetaan rakennuksen lämmittäminen tai ilmanvaihto
  • mistä vesiputket tai viemäriputket kannattaa vetää kunnallisviemäröintiin
  • miten sähköjärjestelmä on käytännöllinen ja samalla turvallinen
Uusia rakennuksia tai rakennelmia voidaan lähteä suunnittelemaan monista erilaisista tarpeista johtuen. Pienkohteet saattavat saada alkunsa perheenlisäyksestä johtuen tai halusta saada oman rakennuksen rauha kokonaan itselle. Suurempia kohteita voidaan rakennuttaa esimerkiksi tuotannollisista ja taloudellisista syistä, mutta myös tuomaan lisää asumistilaa eri paikkakunnille.

Palvelusta rakennussuunnittelu saa kotitalousvähennystä. Rakennussuunnittelu on verohallinnon mukaan kotitaloustyötä ja vuonna 2022 rakennussuunnittelun kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 3 500 € per henkilö. Saat vähentää 60 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/kotitalousvahennyslaskuri/

Kotitalousvähennyksen Ohje 2022 - Vero.fi
https://www.vero.fi/globalassets/henkiloasiakkaat/kotitalousvahennys/ohje-kotitalousv%C3%A4hennys-2022.pdf

Kysytyimpiä kysymyksiä kotitalousvähennyksestä - Vero.fi
https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/kotitalousvahennys/taulukko_kysytyimmista_kotitalousvahenn2/

Suosittu palvelu

Suosittu palvelu

Yli 100 000 käyttäjää ja yli 140 000 jätettyä tarjouspyyntöä.

Ilmainen käyttää

Ilmainen käyttää

Tarjouspyynnön jättäminen on ilmaista eikä sido palvelun tilaamiseen.

Säästä

Säästä

Säästä aikaa, vaivaa ja rahaa. Yhdellä tarjouspyynnöllä useita tarjouksia.

Kotimainen palvelu

Kotimainen palvelu

100% Suomessa tuotettu ja kehitetty palvelu.

Tutustu rakennussuunnittelusta jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile rakennussuunnittelusta Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Kilpailuta rakennussuunnittelu Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä