Aurinkopaneelit: tietoa

Tarvitsetko palvelua aurinkopaneelit?

 • Kilpailuta alueesi yritykset nopeasti yhdellä tarjouspyynnöllä
 • Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi parhaiten sopiva ratkaisu
Siirry tarjouspyyntölomakkeelle tästä
Aurinkopaneelit

Aurinkopaneelit: usein kysytyt kysymykset, lisätietoa ja kokemuksia

Päivitetty: 20.11.2020 klo 11:11

Katso hintasivu:

Aurinkopaneelit hinta

Tulossa myöhemmin!

Aurinkopaneeli, myös aurinkokenno, aurinkopaneelin asennus, aurinkopaneelijärjestelmä tai aurinkokennojärjestelmän kytkentä tai kiinnitys, muuttaa auringosta tulevan säteilyn sähköenergiaksi. Muunnettua sähköenergiaa voidaan hyödyntää monissa eri kohteissa.

Minkälaiseen kohteeseen oletkaan hankkimassa yksittäisiä paneeleita tai esimerkiksi koko järjestelmää asennettuna, tavoitat aurinkopaneelien erikoisosaajat Kodinplazasta. Hyötyjä:

 • säästä selvää rahaa aurinkopaneeliston kustannuksissa
 • löydä sopiva ratkaisu kaikkiin kohteisiin: mökille, omakotitaloon, kotiin, katolle, yritykselle jne.
 • vertaile saamiasi tarjouksia nopeasti ja vaivattomasti

Mistä paras tai tehokkain aurinkopaneelisto? Aurinkosäteilyn hyödyntäminen yleistyy nopeaa vauhtia ja aurinkokennoja näkyykin nykyään runsaasti jo esimerkiksi yritysten, pientalojen sekä vapaa-asuntojen käytössä. Aurinkosähkön suosio perustuu ensinnäkin sen taloudellisiin hyötyihin, mutta myös sen valtavaan potentiaaliin. Maapallon sekä ihmiskunnan sähkönkulutus kasvaa koko ajan, mutta ainoastaan neljän tunnin säteilyenergian 100 % talteenotto auringosta riittäisi kattamaan maapallon sähkötarpeet noin kahdeksi vuodeksi. Kodinplazan avulla tavoitat yhdellä tarjouspyynnöllä useita aurinkopaneelijärjestelmiin erikoistuneita yrityksiä.

Aurinkopaneeliston ominaisuuksia voivat olla esimerkiksi: musta, taipuisa, pieni, tehokas, kannettava, monikide, yksikide, mono- tai poly –paneeli, taitettava, suomalainen, aurinkoa seuraava, kotimainen, saksalainen, kääntyvä, läpinäkyvä jne. 

Mikä on aurinkopaneelin hyötysuhde? Eri arvioiden mukaan hyötysuhde ja tuotto ovat noin 20–60%. Kun aurinkopaneelijärjestelmä mitoitetaan oikein, pystytään sillä tuottamaan keskimäärin noin 30–35% keskikokoisen omakotitalon käyttötarpeista. Vaikka aurinko ei paistaisikaan joka päivä, alkaa aurinkopaneelit tuottamaan sähköenergiaa heti niiden asennuksen jälkeen. Juuri tätä on nykypäivän energiatehokas rakentaminen. Lisäksi kannattaa muistaa, että monilla sähköyhtiöillä on käytössä omatuotantolisä, jonka avulla aurinkopaneelijärjestelmän tuottaman sähkön ylijäämä voidaan myydä takaisin sähköverkkoon.

Aurinkopaneelilaitteisto sisältää tyypillisesti ainakin aurinkokennot, asennustelineet, lataussäätimet, invertterin tai vaihtosuuntaajan, asennuskaapeleita ja muita tarvikkeita sekä mahdollisesti myös erillisen akun. Järjestelmä on mahdollista asentaa itse, mutta monet hankkivat järjestelmän käyttövalmiiksi toimitettuna seuraavista syistä:

 • parempi toimivuus
  • järjestelmän hankinnassa, mitoituksessa ja asennuksessa tulee ottaa huomioon esimerkiksi kohteen sähkönkulutus, asennuspohjan materiaali sekä aurinkopaneelien suuntaaminen
  • ammattilaisen tekemä asennus on toimintavarmempi ja varmistaa järjestelmän optimaalisen tehokkuuden ja hyötysuhteen
  • myös asennuksen aikainen turvallisuus sekä esimerkiksi läpivientien ja sähkökytkentöjen teko oikeaoppisesti lisää järjestelmän käytön turvallisuutta
 • paremmat takuut
  • usein myös laitteiston sekä asennuksen takuut ovat paremmat, kun asennuksen tekee ammattiliike

Ammattilainen osaa auttaa monesti myös oikeanlaisen laitteiston valinnassa – kannattaako valita esimerkiksi yksikidepaneeli, monikidepaneeli vai jokin muu vaihtoehto. Myös paneelien tehokkuus ja kokoluokka vaihtelevat paljon – markkinoilta löytyy esimerkiksi 15W20W, 30W, 40W, 50W, 60W, 70W, 80W, 90W, 100W, 130W, 140W, 150W, 160W, 170W, 180W, 190W, 200W, 210W, 220W, 230W, 240W, 250W, 260W, 270W, 275W, 280W, 285W, 290W, 300W, 350W, 400W, 450W ja suurempia paneeleita.

Aurinkopaneelijärjestelmän asennus alkaa sopivan paikan valinnalla, joka katsotaan aina yhdessä asiakkaan kanssa. Aurinkopaneelit on mahdollista asentaa seinälle, maahan tai katolle. Kattoon asentaminen on suosituin vaihtoehto, mutta paras asennuspaikka määritetään jokaisessa kohteessa erikseen.

Paras asennuspaikka on sellainen, jossa energiantuotannon teho optimoituu ja maksimoituu:

 • asennuskulma noin 45 asteen kallistuksella
 • suuntaus etelän suuntaan

Asennettiin aurinkopaneeli mihin kohteeseen tahansa, rakennetaan sille ensin asennusjärjestelmä. Esimerkiksi tiilikaton kohdalla se tarkoittaa tiilien siirtämistä hetkeksi tietystä kohdasta sivuun, jotta aurinkopaneelijärjestelmän tuet saadaan rakennettua. Kun rakenteet ovat valmiit, tehdään seuraavaksi aurinkopaneelien asennus sekä tarvittavat sähkökytkennät.

Invertterin avulla aurinkopaneeleista syntyvä tasavirta voidaan kääntää kaikille talouksille sopivaksi vaihtovirraksi. Useimmissa kohteissa aurinkopaneelien asentaminen kestää ainoastaan 1–5 työpäivää.

Erilaisia aurinkopaneeleiden kytkentätöitä voivat olla esimerkiksi: kytkentä sarjaan, sähköverkkoon, lämminvesivaraajaan, rinnan tai vastukseen.

Miksi aurinkokennojen käyttö on suosittua mökeillä?

Suomessa erittäin monet kesämökit sijaitsevat sähköverkon ulkopuolella. Etenkin näissä mökeissä aurinkopaneelien asentaminen on suosittua ja monet mökeistä tuottavatkin käyttösähkönsä aurinkoenergian avulla. Hyödyt pähkinänkuoressa:

 • sähköverkkoon liittyminen on vaihtoehto, ei pakollista
 • rahansäästö: ei energian käyttö- tai siirtomaksuja

Aurinkokennoston hankinta on fiksu ratkaisu monissa eri kohteissa esimerkiksi seuraavista syistä:

 • ympäristö kiittää
  • auringosta saatava energia on uusiutuvaa eikä se rasita ympäristöä tai kuluta arvokkaita ja uusiutumattomia voimavaroja
 • lompakko kiittää
  • sähkölasku perustuu kiinteistön tai muun kohteen sähkönkulutukseen
  • kun osa tarvittavasta sähköstä saadaan aurinkoenergiasta, sähköverkosta ostettavan sähkön tarve vähenee ja sähkölasku pienenee

Aiheesta muualla:
Aurinkopaneelit tuottavat energiaa nyt myös pimeässä, Tekniikka & Talous
Energiatuen hyödyntäminen aurinkopaneelijärjestelmissä, Työ- ja elinkeinoministeriö
Aurinkokennon toiminta ja toimintaperiaate, Solar Heat Europe (englanniksi)
Aurinkopaneelien ilmansuunta, kallistus ja varjostus, Motiva

Kodinplaza tuo sinut yhteen potentiaalisten yritysten kanssa.

Suosituimmat sivut aiheesta aurinkopaneelit

Kilpailuta aurinkopaneelit
Kodinplazan avulla.

Pyydä tarjoukset yrityksiltä