Aurinkopaneelit

Aurinkopaneelit – Mitä tarkoittaa aurinkopaneelit?

Aurinkopaneelit

Tarvitsetko palvelua aurinkopaneelit?

Kilpailuta aurinkopaneelit nopeasti yhdellä tarjouspyynnöllä

Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi parhaiten sopiva ratkaisu

Aurinkopaneelit – Lue usein kysytyt kysymykset

Päivitetty: 13.09.2023 klo 12:09

Aurinkopaneelit ovat yksi nopeimmin kasvavista uusiutuvan energiantuotannon muodoista. Yhä useammat yritykset ja kotitaloudet hyödyntävät sähköntuotannossaan aurinkoenergiaa. Erilaiset aurinkopaneelit, aurinkokennot, aurinkosähköjärjestelmät ja aurinkopaneelijärjestelmät muuttavat auringosta tulevan säteilyn sähköenergiaksi. Aurinkopaneeleiden asennus, kytkentä tai kiinnitys tehdään tyypillisesti katolle, seinälle tai maahan.

Aurinkosähkö, myös aurinkosähköpaketti, vähentää ostetun sähkön tarvetta ja siksi monet hankkivatkin oman aurinkovoimalan esimerkiksi kotiin, mökille, omakotitaloon, asuntoautoon tai vaikkapa yritykselle. Monille helpoin ratkaisu on hankkia aurinkopaneelisetti asennettuna. Aurinkoenergiapakettien vertailu kannattaa aloittaa Kodinplazan kautta, niin saat yhdellä tarjouspyynnöllä useamman tarjouksen, joita voit vertailla.

Mitä maksaa aurinkopaneelit?

Katso hintasivu: Aurinkopaneelit hinta

Saako aurinkopaneeleista kotitalousvähennystä?

Palvelusta aurinkopaneelit saa kotitalousvähennystä. Aurinkopaneelit on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2023 aurinkopaneelien kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa. Ajantasainen sekä mahdollisesti muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.

Lisätietoja:

Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen Ohje 2023 - Vero.fi

Kotitalousvähennyksen edellytykset - Vero.fi

Vertaa aurinkopaneelijärjestelmiä pyytämällä useita tarjouksia

Mistä paras tai tehokkain aurinkopaneelisto? Aurinkosäteilyn hyödyntäminen yleistyy nopeaa vauhtia ja aurinkokennoja näkyykin nykyään runsaasti jo esimerkiksi yritysten, pientalojen sekä vapaa-ajanasuntojen käytössä. Aurinkosähkön suosio perustuu sen taloudellisiin hyötyihin, mutta myös sen valtavaan potentiaaliin. Maapallon ja ihmiskunnan sähkönkulutus kasvaa koko ajan. Koko maapallon sähköntarve voitaisiin kuitenkin kattaa noin kahdeksi vuodeksi ottamalla auringon säteilyenergiasta 100 % talteen vain neljän tunnin ajan! Kodinplazan avulla tavoitat yhdellä tarjouspyynnöllä useita aurinkopaneelijärjestelmiin erikoistuneita yrityksiä.

Aurinkopaneelistolla voi olla useita eri ominaisuuksia, tässä niistä listattuna muutamia: musta, taipuisa, pieni, tehokas, kannettava, monikide, yksikide, mono- tai poly –paneeli, taitettava, suomalainen, aurinkoa seuraava, kotimainen, saksalainen, kääntyvä, läpinäkyvä.

Aurinkopaneelin asentaminen, tuotto ja hyötysuhde

Eri arvioiden mukaan aurinkopaneelien hyötysuhde ja tuotto ovat noin 20–60%. Oikein mitoitetulla aurinkopaneelijärjestelmällä pystytään tuottamaan keskimäärin noin 30–35% keskikokoisen omakotitalon käyttötarpeista. Vaikka aurinko ei paista joka päivä, paneelit alkavat tuottaa energiaa heti, kun ne on asennettu. Aurinkopaneelit ovat siis keskeinen osa nykypäivän energiatehokasta rakentamista. Monilla sähköyhtiöillä on myös käytössä omatuotantolisä, mikä tarkoittaa, että aurinkopaneelijärjestelmän tuottaman sähkön ylijäämäosuus voidaan myydä takaisin sähköverkkoon.

Aurinkopaneelien mitoitus ja käyttöönotto

Aurinkopaneelilaitteisto sisältää yleensä ainakin aurinkokennot, asennustelineet, lataussäätimet, invertterin tai vaihtosuuntaajan, asennuskaapeleita ja muita tarvikkeita sekä mahdollisesti myös erillisen akun. Järjestelmä on mahdollista asentaa itse, mutta monet hankkivat järjestelmän käyttövalmiiksi toimitettuna, koska näin taataan parempi toimivuus, ja myös takuu on kattavampi. Toimivuutta mietittäessä tulee ottaa huomioon esimerkiksi kohteen sähkönkulutus, asennuspohjan materiaali sekä aurinkopaneelien suuntaaminen. Ammattilaisen tekemä asennus on toimintavarmempi ja takaa järjestelmän optimaalisen tehokkuuden ja hyötysuhteen. Ammattilainen osaa myös huolehtia tarvittavista asennuksen aikaisista turvatoimista, esimerkiksi sähkökytkentöjen yhteydessä.

Ammattilainen osaa auttaa myös oikeanlaisen laitteiston valinnassa, eli siinä kannattaako valita esimerkiksi yksikidepaneeli, monikidepaneeli vai jokin muu vaihtoehto. Myös paneelien tehokkuus ja kokoluokka vaihtelevat paljon – markkinoilta löytyy esimerkiksi 15W, 20W, 30W, 40W, 50W, 60W, 70W, 80W, 90W, 100W, 130W, 140W, 150W, 160W, 170W, 180W, 190W, 200W, 210W, 220W, 230W, 240W, 250W, 260W, 270W, 275W, 280W, 285W, 290W, 300W, 350W, 400W, 450W ja vielä suurempia paneeleita.

Aurinkopaneeleiden kytkentä ja suuntaus erilaisiin kohteisiin

Aurinkopaneelijärjestelmän asennus alkaa sopivan paikan valinnalla, jonka ammattilainen sopii aina yhdessä asiakkaan kanssa. Aurinkopaneelit on mahdollista asentaa seinälle, maahan tai katolle. Kattoon asentaminen on yleisin vaihtoehto, mutta paras asennuspaikka valitaan aina erikseen kohteen mukaan.

Paras asennuspaikka on sellainen, jossa energiantuotannon teho optimoituu ja maksimoituu. Tällöin paneelit ovat oikeassa noin 45 asteen kallistuskulmassa ja etelää kohti suunnattuina.

Mihin ikinä aurinkopaneeli asennetaankaan, sille rakennetaan ensin asennusjärjestelmä. Esimerkiksi tiilikatolle asennettaessa pitää tiilet poistaa asennuskohdasta, jotta paneelijärjestelmän tuet saadaan paikoilleen. Kun rakenteet ovat valmiit, suoritetaan aurinkopaneelin asennus ja tarvittavat sähkökytkennät. Invertterin avulla aurinkopaneeleista syntyvä tasavirta voidaan kääntää kaikille talouksille sopivaksi vaihtovirraksi. Useimmissa kohteissa aurinkopaneelien asentaminen kestää 1–5 työpäivää. Erilaisia aurinkopaneeleiden kytkentätöitä voivat olla esimerkiksi: kytkentä sarjaan, sähköverkkoon, lämminvesivaraajaan, rinnan tai vastukseen.

Miksi aurinkokennojen käyttö on suosittua kesämökeillä?

Aurinkopaneelit ovat oiva vaihtoehto kesämökille, koska niistä ei koidu energian käyttö- tai siirtomaksuja. Monet kesämökit sijaitsevat sähköverkon ulkopuolella, jolloin paneelit ovat erittäin kätevä ratkaisu. Monet mökit tuottavat käyttösähkönsä aurinkoenergiasta, ja tällöin sähköverkolle ei välttämättä ole edes tarvetta.

Aurinkokenno vähentää ostetun sähkön tarvetta ja säästää ympäristöä

Aurinkokennoston hankinta on fiksu ratkaisu monissa eri kohteissa. Se on ympäristöystävällistä, sillä aurinkoenergia on uusiutuvaa. Se ei siis kuluta ympäristöä ja on hyvä vaihtoehto fossiilisille energianlähteille. Kun osa talouden sähköstä saadaan aurinkoenergiasta, verkosta ostettavan sähkön tarve pienenee ja sen myötä myös sähkölasku on pienempi.

Aurinkopaneelien toimintaperiaate: miten ne tuottavat energiaa?

Aurinkopaneelit tuottavat energiaa muuntamalla auringonvalon sähköksi fotovoltaisen ilmiön avulla. Paneelit koostuvat aurinkokennoista, jotka on valmistettu puolijohdemateriaalista, kuten piistä. Kun auringonvalo osuu kennoihin, se saa kennojen sisällä aikaan elektronien liikkeen, joka luo sähkövirtaa. Invertteri muuttaa tämän tasavirran (DC) vaihtovirraksi (AC), jolloin sitä voidaan käyttää kotitalouden tai vaikka yrityksen energiantarpeisiin. Näin aurinkopaneeleilla pienennetään sähkölaskuja ja vähennetään riippuvuutta fossiilisista polttoaineista, mikä tekee niistä ekologisen vaihtoehdon.

Aurinkopaneelien eri tyypit: moni- ja yksikidepaneelit

Aurinkopaneelit jaetaan yleensä kahteen tyyppiin: monikide- ja yksikidepaneeleihin. Monikidepaneelit tunnistaa sinisestä sävystä, ja niissä kiteet näkyvät paneelin pinnalla. Ne ovat edullisempia, mutta niiden hyötysuhde on hieman alhaisempi kuin yksikidepaneeleilla. Yksikidepaneelit ovat mustia ja niiden pinta on tasaisempi. Ne ovat kalliimpia, mutta niillä on myös korkeampi hyötysuhde, eli ne tuottavat samalla pinta-alalla suuremman määrän energiaa, kuin monikidepaneelit. Paneelityypin valinta riippuu budjetista, käytettävissä olevasta tilasta ja energiantarpeesta.

Aurinkopaneelijärjestelmän osat: paneelit, invertteri ja muut komponentit

Aurinkopaneelijärjestelmä koostuu useista osista, joiden avulla aurinkoenergia muutetaan sähköksi. Järjestelmän osista invertteri muuntaa syntyneen tasavirran vaihtovirraksi, jotta sitä voidaan käyttää talouden sähköntarpeisiin tai syöttää sähköverkkoon. Muita järjestelmän komponentteja ovat muun muassa asennustelineet, johdotukset, sulakkeet ja katkaisimet. Lisäksi paneelijärjestelmään saattaa kuulua energiavarasto, kuten akku, joka varastoi tuotetun energian ylijäämän myöhempää käyttöä varten. Aurinkopaneelien hinta vaihtelee valitun järjestelmän ja sen koon mukaan, mutta investointi maksaa itsensä takaisin energiasäästöjen myötä.

Aurinkopaneelien asennus: kattopaneelit, seinäpaneelit ja aurinkotuulet

Aurinkopaneelien asennus voidaan toteuttaa monella tavalla, kuten katolle, seinälle, tai aurinkotuulettimien avulla. Yleisin ratkaisu on sijoittaa aurinkopaneelit katolle, missä ne hyödyntävät auringonvaloa tehokkaimmin. Seinäpaneelit ovat hyvä vaihtoehto jos katto ei ole energian keräämiseen optimaalinen, tai esimerkiksi ulkonäkösyistä. Aurinkotuulettimet eli aurinkoenergialla toimivat tuuletusjärjestelmät auttavat rakennuksen jäähdyttämisessä, mikä parantaa asumismukavuutta. Paneelijärjestelmän hinta viahtelee tyypin ja asennusatavan mukaan, mutta yleensä se maksaa itsensä takaisin pitkällä aikavälillä.

Aurinkopaneelien hyödyt ja haitat: säästöt, ympäristövaikutukset ja esteettisyys

Aurinkopaneelien hyötyjä ovat merkittävät säästöt sähkölaskussa, energian uusiutuvuus ja vähäiset ympäristövaikutukset. Paneelit tuottavat energiaa auringonvalosta, mikä pienentää hiilijalanjälkeä ja vähentää fossiilisten polttoaineiden tarvetta. Paneelien huonoiksi puoliksi voidaan laskea esteettiset haitat sekä alkuinvestoinnin suuri hinta. Paneelit eivät ehkä miellytä kaikkien silmää, mutta toisaalta ne viestivät ympäristötietoisuudesta. Alkuinvestointi kannattaa suhteuttaa summaan, jonka paneelien ansiosta säästää tulevaisuuden energiakuluissa.

Aurinkopaneelien takaisinmaksuaika ja sähkön hinta

Aurinkopaneelien takaisinmaksuaika riippuu useista tekijöistä, kuten hankintahinnasta, asennuskustannuksista, tuotetun sähkön määrästä ja sähkön hinnasta. Keskimäärin aurinkopaneelien takaisinmaksuaika on noin 7–15 vuotta. Sähkön hinnan vaihtelut vaikuttavat takaisinmaksuaikaan. Hinnan nousu lyhentää sitä, ja lasku vastaavasti pidentää. Aurinkopaneelien avulla kotitalous voi vähentää riippuvuuttaan sähköyhtiöistä ja pienentää sähkölaskuaan. Paneelit ovat ympäristöystävällinen vaihtoehto, joka tuottaa päästötöntä, uusiutuvaa energiaa.

Aurinkopaneelien huolto ja elinikä: mitä sinun tulisi tietää?

Aurinkopaneelit eivät yleensä vaadi paljoa huoltoa, sillä ne on suunniteltu kestämään käytössä vuosikymmeniä. Paneelien käyttöikä on tyypillisesti 25–30 vuotta, mutta ne voivat toimia pidempäänkin, tehokkuuden laskiessa ajan myötä. Jotta paneelit toimivat optimaalisesti, ne on tärkeää puhdistaa säännöllisesti liasta, lumesta ja lehdistä. Invertteri, joka muuntaa sähkön kotitalouskäyttöön sopivaksi, tulee tarkistaa ja tarvittaessa uusia noin 10–15 vuoden välein. Näillä toimilla varmistetaan, että paneelijärjestelmä on tehokas ja pitkäikäinen.

Aurinkopaneelituki ja -rahoitus: mitä vaihtoehtoja on tarjolla?

Aurinkopaneelituki ja -rahoitus vaihtelevat alueellisesti. Yleisiä tukimuotoja ovat valtiontuet, kuten verohelpotukset, investointituet ja takaisinosto-ohjelmat. Näillä pyritään lisäämään aurinkoenergian käyttöä. Ilman suuria alkupääomakustannuksia aurinkopaneelijärjestelmän hankinta voi onnistua erilaisten joukkorahoitus- ja leasingvaihtoehtojen avulla. Joissakin tapauksissa energia-alan yritykset tarjoavat esimerkiksi osamaksuja ja lainoja. Parhaan ratkaisun omiin tarpeisiisi löydät tutkimalla paikallisia tukiohjelmia ja rahoitusvaihtoehtoja.

Vertailu aurinkopaneelien ja muiden uusiutuvan energian lähteiden välillä

Aurinkopaneelien keskimääräiset hinnat ovat laskeneet viime vuosina. Muita uusiutuvan energian lähteitä ovat tuulivoima, vesivoima, biomassasta saatava energia ja geoterminen energia. Aurinkopaneelit eroavat näistä muun muassa investointikustannusten, käyttöalueiden ja tuotannon osalta. Aurinkopaneelien asennus on yleensä nopeaa ja helppoa, ja niitä voi käyttää sekä laajamittaisessa energiantuotannossa että pienempiin, esimerkiksi kotitalouden tarpeisiin. Esimerkiksi tuulivoimala vaatii laajempia alueita, ja vesivoima on riippuvainen vesistöistä.

Aurinkopaneelien hankinta: mistä ja miten ostat ne?

Ennen aurinkopaneelien hankintaa on tärkeää tutustua huolellisesti tuotteisiin, jälleenmyyjiin ja asentajiin. Vertaile eri toimittajien tarjoamaa hintaa, laatua ja takuuta. Yleisimmät ostokanavat ovat aurinkoenergiaan erikoistuneet yritykset, tukkurit ja verkkokaupat. Kodinplazan kautta saat kätevästi useamman tarjouksen lähettämällä vain yhden tarjouspyynnön. Näin pääset nopeasti vertailemaan hintoja ja palveluita. Huomioi myös asennuksen kustannukset ja mahdolliset tukiaiset, kuten kotitalousvähennys. Muista, että aurinkopaneelit ovat pitkän aikavälin investointi, jonka laadusta ei kannata tinkiä.

Aiheesta muualla

Aurinkopaneelit tuottavat energiaa nyt myös pimeässä, Tekniikka & Talous
Energiatuen hyödyntäminen aurinkopaneelijärjestelmissä, Työ- ja elinkeinoministeriö
Aurinkokennon toiminta ja toimintaperiaate, Solar Heat Europe (englanniksi)
Aurinkopaneelien ilmansuunta, kallistus ja varjostus, Motiva

Tutustu jätettyihin tarjouspyyntöihin

Turvaa onnistumisesi ja vertaile palveluntarjoajat Kodinplazan avulla

Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.

Palvelussa voi vertailla esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita, rekisteritietoja sekä aikatauluja.

100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.

Aurinkopaneelit

Kilpailuta aurinkopaneelit Kodinplazan avulla

Pyydä tarjoukset yrityksiltä