Vertaile alueesi yritykset ja kilpailuta monikide-aurinkopaneelien asennus
Vastaanota useita tarjouksia ja löydä tilanteeseesi sopiva ratkaisu
Katso hintasivu: Monikide-aurinkopaneelien asennus hinta
Monikide-aurinkopaneeli, tunnetaan myös nimellä polykidepaneeli, on valmistettu useista piikiteistä, jotka on sulatettu yhteen. Näiden paneelien piikiteet ovat erikokoisia ja -muotoisia, minkä vuoksi niiden pinta saattaa näyttää hiukan rakeiselta tai siltä, että siinä on pienet palaset. Monikide-aurinkopaneelit ovat yleensä sinisiä tai tumman sinisiä.
Monikide-aurinkopaneelit eroavat yksikide-aurinkopaneeleista useilla tavoilla:
Valinta monikide- ja yksikide-aurinkopaneelin välillä riippuu yleensä tarpeista, budjetista ja asennuskohteesta.
Monikide-aurinkopaneelit, joita kutsutaan myös polykiteisiksi aurinkopaneeleiksi, ovat yksi yleisimmistä aurinkopaneelityypeistä. Niiden hyötysuhde vaihtelee yleensä noin 15–17 % välillä. Tämä tarkoittaa, että ne muuntavat noin 15–17 % auringonvalosta sähköksi. Vaikka tämä hyötysuhde on hieman alhaisempi verrattuna muihin aurinkopaneelitekniikoihin, monikide-aurinkopaneeleilla on omat vahvuutensa ja käyttötarkoituksensa.
Edut:
Haitat:
Yhteenvetona voidaan todeta, että monikide-aurinkopaneelit tarjoavat hyvän tasapainon kustannusten, energian tuotannon ja ympäristöystävällisyyden välillä. Hyötysuhteensa puolesta ne eivät ole markkinoiden huipputuotteita, mutta ne ovat silti varteenotettava vaihtoehto kotitalouksille ja yrityksille, jotka haluavat lähteä hyödyntämään aurinkoenergiaa kustannustehokkaasti.
Monikide-aurinkopaneelit, eli polykiteiset aurinkopaneelit, valmistetaan monivaiheisessa prosessissa, joka alkaa raakamateriaalina käytettävän piin käsittelystä. Käytetty pii on epäorgaaninen yhdiste, joka erotetaan kvartsista korkean lämpötilan prosessin aikana. Tässä prosessissa piidioksidia pelkistetään metallurgisesti puhtaamman piin aikaansaamiseksi.
Puhdistamisen jälkeen pii sulatetaan suuressa sulatusuunissa. Sulatettu pii kaadetaan sitten muotteihin, joissa se jäähtyy ja muodostaa monikideisiä piiharkkoja. Näitä harkkoja kutsutaan joskus myös piipaloiksi (ingotseiksi).
Kun piiharkot ovat jäähtyneet ja kiteytyneet, ne leikataan erittäin ohuiksi viipaleiksi, jotka tunnetaan piikiekkoina tai waferina. Tämä vaihe on kriittinen, sillä ohuemmat kiekot ovat kustannustehokkaampia, mutta ne voivat myös olla herkempiä murtumille ja halkeilulle.
Tämän jälkeen piikiekot käsitellään diffuusioprosessin avulla, jossa piikiekon pintaan lisätään epäpuhtausalkioita, kuten fosforia tai booria. Tämä prosessi luo piikiekkoihin PN-liitoksen, joka on välttämätön sähkövirran tuottamiseksi auringonvalosta.
Seuraavana vaiheena on piikiekkojen pintakäsittely. Tämä sisältää usein pintojen hapettamisen tai passivoinnin, jotta vähennetään uudelleen yhdistymisen vaikutusta aurinkopaneelien sisällä. Pintaan saatetaan myös lisätä heijastuksenestoaine, joka auttaa parantamaan aurinkopaneelien tehokkuutta keräämällä enemmän valoa.
Piikiekkoihin lisätään johtimet ja metallikontaktit. Johtimet auttavat keräämään ja ohjaamaan aurinkokennon tuottaman sähkön ulkoiseen piiriin. Tämä vaihe edellyttää tarkkaa työtä ja usein käytetään hopeapastaa johtimien luomiseen.
Kerättyjen aurinkokennojen jälkeen ne liitetään yhteen sarjoiksi ja sijoitetaan suojakoteloihin, jotka sisältävät lasia ja muita suojamateriaaleja. Tämä suojaa kennoja ympäristön vaikutuksilta, kuten kosteudelta ja fyysisiltä vaurioilta.
Valmiit aurinkopaneelit käyvät läpi perusteelliset testaukset varmistaakseen niiden suorituskyvyn ja kestävyyden. Paneelit testataan esimerkiksi sähkötehokkuuden, mekaanisen kestävyyden ja ympäristön sietokyvyn osalta.
Kun kaikki vaiheet on suoritettu onnistuneesti, paneelit ovat valmiita asennettavaksi ja käyttöön otettavaksi tuottamaan puhdasta energiaa auringosta.
Monikide-aurinkopaneelit, joita kutsutaan myös nimellä polykide- tai monikiteiset aurinkopaneelit, valmistetaan monikiteisestä piistä. Näillä aurinkopaneeleilla on useita ympäristövaikutuksia, jotka voidaan jakaa sekä positiivisiin että negatiivisiin näkökulmiin.
Monikide-aurinkopaneelien ympäristövaikutukset ovat kokonaisuudessaan myönteisiä verrattuna perinteisiin energianlähteisiin, mutta niitä tulee tarkastella holistisesti ottamalla huomioon niin valmistuksen, käytön kuin kierrätyksenkin vaikutukset. Kestävä kehitys edellyttää, että aurinkopaneelien valmistusprosessit optimoidaan ja käytöstä poistettavien paneelien kierrätys- ja hävittämiskäytännöt parannetaan. Näin voidaan maksimoida aurinkoenergian ympäristöhyödyt ja minimoida negatiiviset vaikutukset.
Monikide-aurinkopaneelien asennuksessa ja ylläpidossa tulee ottaa huomioon useita tärkeitä seikkoja, jotta järjestelmä toimisi mahdollisimman tehokkaasti ja kestäisi pitkään.
Sijainti ja suuntaus: Aurinkopaneeleiden optimaalinen sijoituspaikka on sellainen, jossa ne saavat mahdollisimman paljon aurinkoa. Suomessa tämä tarkoittaa useimmiten etelään suuntaamista. Varmista myös, ettei varjostus (esim. puista, rakennuksista tai muista esteistä) vähennä aurinkopaneelien saamaa säteilyä.
Kulma: Paneelien asennuskulma tulisi säätää siten, että ne ovat mahdollisimman kohtisuorassa aurinkoon nähden suurimman osan vuodesta. Suomessa tämä kulma on yleensä noin 30–45 astetta.
Räystäitten kantavuus: Varmista, että katto tai muu alusta, jolle paneelit asennetaan, kestää asennuksen painon ja säilyy turvallisena. Tämä saattaa edellyttää rakenteellisia vahvistuksia.
Kiinnitysjärjestelmä: Käytä laadukkaita, säädösten mukaisia kiinnitysjärjestelmiä, jotka kestävät alueella esiintyvät tuulikuormat ja muut sääolosuhteet. Tämä lisää turvallisuutta ja järjestelmän pitkäikäisyyttä.
Puhdistus: Aurinkopaneelit tulee pitää puhtaina, sillä lika, lehdet, lintujen jätökset ja lumipeite voivat vähentää niiden tehokkuutta. Puhdista paneelit varovasti käyttämällä pehmeää harjaa tai vesiletkua. Vältä karkeiden tai hankaavien aineiden käyttöä, jotka voivat vahingoittaa pintaa.
Tarkastukset: Suorita säännölliset tarkastukset, jotta mahdolliset vauriot, kuten naarmut, halkeamat tai löystyneet kiinnikkeet, huomataan ajoissa. Tarkasta samalla myös inverteri ja muut sähkökomponentit varmistaaksesi niiden toimivuuden.
Sähköjärjestelmät: Varmista, että sähköjärjestelmät ja kaikki liitännät ovat kunnossa, ettei sähköhävikkiä tai vaarallisia tilanteita pääse syntymään. Ammattilainen kannattaa kutsua laajempiin tarkastuksiin ja huoltoon säännöllisin väliajoin.
Tuottoseuranta: Seuraa paneelien energian tuottoa esimerkiksi invertterin tai erillisen seurantalaitteen avulla. Mahdolliset tuoton laskut voivat viitata ongelmiin, jotka vaativat huomiota.
Noudattamalla näitä ohjeita varmistat, että monikide-aurinkopaneelit toimivat tehokkaasti ja kestävät käytössä pitkään.
Palvelusta monikide-aurinkopaneelien asennus saa kotitalousvähennystä. Monikide-aurinkopaneelien asennus on verohallinnon mukaan remontointia, eli kunnossapito- ja perusparannustyötä ja vuonna 2024 monikide-aurinkopaneelien asennuksen kotitalousvähennyksen maksimimäärä on 2 250 € per henkilö. Saat vähentää 40 % työn osuudesta sellaisen yrityksen palveluista, joka kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Omavastuun määrä per henkilö on 100 € vuodessa. Ajantasainen sekä mahdollisesti muuttunut tieto kannattaa kuitenkin aina tarkistaa verottajan sivuilta.
Lisätietoja:
Kotitalousvähennyslaskuri - Vero.fi
Kauttamme tavoitat helposti yhdellä tarjouspyynnöllä alueellasi toimivat sekä tarjouspyynnöistäsi kiinnostuneet palveluntarjoajat.
Palvelussa voi vertaille esimerkiksi yritysten hintoja, arvosteluja, palvelusisältöjä, takuita sekä aikatauluja.
100% suomalainen palvelu. Tarjouspyynnön jättäminen ei sido palvelun tilaamiseen.
Kilpailuta monikide-aurinkopaneelien asennus Kodinplazan avulla
Pyydä tarjoukset yrityksiltä